• Het weekend van 3 tot en met 5 september wordt Zandvoort overspoeld door 70.000 man per dag.
  • De toegangswegen worden afgesloten voor verkeer, dus als bezoeker kan je niet met de auto komen.
  • Hoe kom je het makkelijkst bij het circuit? We zochten het voor je uit.

De eerste Nederlandse Formule 1-race in 36 jaar trekt naar verwachting meer dan 70.000 mensen per dag naar Zandvoort. Al die mensen veilig en snel naar het circuit leiden, vergt een enorme logistieke operatie van Zandvoort, de gemeenten eromheen en de organisatie van de Grand Prix.

Op een mooie zomerdag is Zandvoort al vrijwel onbereikbaar voor mensen die op het strand willen liggen. De treinen puilen uit van zonaanbidders en de toegangsweg naar de badplaats verandert in een stilstaande optocht van auto’s.

Voor de Formule 1 zet de gemeente dan ook de belangrijkste toegangswegen naar het dorp helemaal af. Dan kan er ook geen file ontstaan.

En de organisatie heeft meer maatregelen genomen. Met hulp van de NS, pendelbussen en huurfietsen moet de mensenmassa zonder problemen op het circuit komen.

We leggen per vervoersmiddel uit hoe je het beste kunt reizen. Ook vonden we twee alternatieven die misschien wel beter werken. Dit zijn 8 manieren om in Zandvoort te komen voor de Dutch Grand Prix.

Lopend

Lopen is het makkelijkst, maar duurt ook het langst. De organisatie raadt het dan ook alleen aan voor bewoners van Bloemendaal of Zandvoort. Vanuit daar is het hooguit een half uurtje wandelen voordat je je aangewezen zitplaats langs het circuit vindt.

Ben je een geoefend wandelaar, dan zou je vanaf station Haarlem kunnen lopen. Het is ongeveer 9 kilometer stappen. Een beetje loper doet dit binnen twee uur. Voordeel is dat je niet loopt te rommelen met fietsen, brommers of zitplekken in het openbaar vervoer.

Fietsend naar Zandvoort. Foto: ANP
Fietsend naar Zandvoort. Foto: ANP

Met de fiets

Fietsen is makkelijk en goed geregeld vanuit de organisatie. Je kunt met je eigen fiets komen of er een huren voor ongeveer twee tientjes per dag.

Om je tweewieler in Zandvoort te stallen, moet je wel een fietsparkeerplek reserveren. Dat is gratis en verzekert je van een beveiligde stalplaats. Nadeel is wel dat de stallingen niet allemaal even dicht bij het circuit liggen. Reken op 15 tot 30 minuten lopen.

Er was ook de mogelijkheid om met de auto en fiets te komen. Dan kun je de auto op een speciaal aangewezen locatie parkeren. Daar laad je de fietsen uit, stap je over op tweewielig vervoer en leg je de laatste kilometers af naar de fietsparkeerplaatsen.

Helaas is deze optie voor het weekend al uitverkocht. Wil je toch echt met de auto en fiets komen en gokken op een openbare parkeerplek in bijvoorbeeld Haarlem, dan raden we je dit sterk af. Parkeren in Haarlem is normaal gesproken lastig en prijzig. De kans dat je een plekje vindt, is klein.

Met de auto (+ fiets)

Met de auto naar het circuit komen zit er niet in. De toegangswegen naar Zandvoort gaan op 2 september om 00.01 uur dicht en pas op 6 september om 05.00 uur weer open.

Er is in Beverwijk een speciale parkeerplaats ingericht voor personen die graag met eigen auto komen. Vanaf daar rijden de hele dag pendelbussen naar het circuit. Parkeren is gratis, maar de pendelbus kost 35 euro per persoon. Volgens de informatie moet je in dit geval rekenen op zo'n 45 minuten reistijd, wat hoger kan uitvallen als de drukte rondom Haarlem en Zandvoort toeneemt.

Bij veel evenementen is een zogenoemde kiss & ride aanwezig. Dat is een mogelijkheid om mensen af te zetten en gelijk weer door te rijden. Dat is niet mogelijk in Zandvoort. De wegen naar het dorp zijn echt alleen geopend voor bewoners en bestemmingsverkeer.

Dit geldt overigens ook voor taxi's. Je laten afzetten door een Uber betekent een wandeltocht van ongeveer 1,5 uur. Dichterbij kunnen ze niet komen.

Met de bus

Busvervoer rijdt af en aan naar Zandvoort in het raceweekend. De organisatie verwacht dat de meeste mensen in de trein of op de fiets stappen, waardoor bussen rustig zijn. Of dat waar is...

Connexxion neemt in ieder geval maatregelen en roept de speciale Dutch Grand Prix buslijn 33 in het leven. Deze bus rijdt 8 keer per uur vanaf station Haarlem naar Bloemendaal, De Lakens. Een kaartje hiervoor kost 14,50 euro.

De bushalte ligt helaas niet direct aan het circuit. Je moet vanaf hier nog ongeveer een half uur lopen. De halte ligt ongeveer 3 km verwijderd van de ingang van het circuit. Je kunt voor deze lijn kaarten reserveren zodat je zeker bent van een plaats en zeker weet dat je op tijd op het circuit bent.

Drukte op station Zandvoort aan Zee. Foto: ANP
Drukte op station Zandvoort aan Zee. Foto: ANP

Met de trein

Vermoedelijk gaan de meeste bezoekers van de Dutch Grand Prix per trein naar Zandvoort. De NS rekent op extra drukte en zegt dat er elke vijf minuten een trein tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee gaat rijden. De bedoeling is dat het spoorbedrijf hiermee tot 10.000 man per uur naar Zandvoort transporteert. Met een opkomst van meer dan 70.000 man lijkt het erop dat het heel druk in de treinen gaat worden. Hou dus rekening met een langere reistijd.

In de trein stappen doe je in het raceweekend met een speciaal retourtje dat 12 euro per persoon kost. Hiervoor ben je niet verzekerd van een plaats in een uitgekozen trein. De NS vervoert je alleen.

Iets meer betalen voor een luxere reis in de eerste klasse zit er ook niet in. Dat biedt de NS niet aan op het traject. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het circuit.

Met een touringcar

Ja, naast de bus is de touringcar een aparte groep. Waarom? Omdat er meerdere reizen geregeld worden vanuit verschillende dorpen en steden waardoor je op meerdere plaatsen door het hele land kunt instappen en in Bloemendaal uitstapt. Touringcars zijn dus gewoon welkom in Zandvoort, mits ze een geldige accreditatie hebben.

Prijzen zijn afhankelijk van de opstapplaats, maar zijn zeer aantrekkelijk. Zeker als je er rekening mee houdt dat je in je woonplaats kunt gaan zitten en vlak bij het circuit weer uit kunt stappen. Geen gedoe met overvolle treinen, het terugvinden van je fiets of afhankelijk zijn van een pendelbus om naar je auto te komen.

Maar met een van een kennis geleende touringcar linea recta naar het circuit rijden doe je niet zomaar. Om bij de afgesloten toegangswegen doorgelaten te worden, moet de touringcar aangemeld zijn. Hiervoor moet hij ten minste volgeladen zijn met minimaal 20 man en moet er plek zijn op het parkeerterrein in Bloemendaal. De organisatie biedt de mogelijkheid om een touringcar te huren. Handig als je van plan bent om met grote groep naar de Dutch Grand Prix te gaan.

Met een helikopter

Als je echt snel en in stijl op het circuit wilt verschijnen, heb je de optie om een helikopter te huren. Echt goedkoop is het niet, maar dat waren de kaartjes voor de Dutch Grand Prix ook niet, dus een extra investering om het weekend helemaal af te maken kan best.

Heli-Jet biedt een VIP-service aan waarmee je met een groep van maximaal 12 man vanaf Amsterdam Heliport richting Zandvoort vertrekt. Aan het einde van de dag pikt de privéheli je weer op en zet je af op de Heliport. Kosten: 1.650 euro exclusief btw per stoel.

Alternatief is HeliSupport. Bij deze partij kan je een helikopter met plek voor vier personen en een piloot huren vanaf 1.000 euro exclusief btw.

Met een landingsvaartuig

Ben je iets avontuurlijker aangelegd en wil je graag via het strand naar de Grand Prix, dan zou je ook nog een landingsvaartuig kunnen overwegen. Vanaf het strand is het minder dan vijf minuten lopen naar het circuit.

Wij vonden een geschikte boot met een laadvermogen van 5.500 kg. Dat houdt in dat je na de landing met meer dan 50 man het strand kunt bestormen. Je kunt hem per direct overnemen, maar tegen welke prijs weten we helaas niet. Die is afhankelijk van de motoren die je laat inbouwen.

Meer over Formule 1? Check dan ook eens deze artikelen: