ANALYSE – Topman Feike Sijbesma van DSM stopt na bijna dertien jaar als CEO bij het biochemieconcern. Hij wordt opgevolgd door Geraldine Matchett én Dimitri de Vreeze. Ofwel DSM gaat verder met twee CEO’s. Dat is niet heel gebruikelijk in de wereld van de grote multinationals.

Twee kapiteins op hetzelfde schip is geen garantie voor succes. Bedrijven met co-CEO’s worstelen soms langere tijd bij het aanscherpen van hun strategie, blijkt uit onderzoek naar bedrijfsstructuren.

Maar het kan ook goed uitpakken, blijkt uit ander onderzoek. Voorwaarde is wel dat co-CEO’s elkaar aanvullen qua vaardigheden en persoonlijkheid. Bedrijven die co-CEO’s aanstellen hebben vaak een sterkere focus.

Vooral bij fusies van grote bedrijven volgt regelmatig een periode met co-CEO’s. Reclamebureau DDB & Tribal Amsterdam koos er eerder ook voor om Alistair Beattie en Ivo Roefs samen aan het roer te zetten na een fusie. Door deze structuur kwam er tijd vrij om, naast het managen van het bureau, ook direct contact te onderhouden met de klanten.

“We kunnen veel sneller beslissingen nemen. We kunnen individueel werken of als een team als we dat willen”, vertelde Alistair Beattie aan Business Insider in 2017. Wel moet je met z’n tweeën op dezelfde lijn zitten. “Het is een beetje als goede ouders zijn. Papa en mama moeten het met elkaar eens zijn.”

Hoewel soms wordt beweerd dat de co-CEO-strategie dood is, zijn er diverse bedrijven zoals brillenspecialist Warby Parker en investeringsmaatschappij KKR die het tegendeel bewijzen.

Bekijk hieronder het overzicht van zes Amerikaanse bedrijven met co-CEO's, samengesteld door onze collega's van Business Insider US. In sommige gevallen hebben ze de perfecte balans gevonden, maar soms ging het ook mis.


1. Brillenspecialist Warby Parker wordt geleid door co-CEO's Dave Gilboa en Neil Blumenthal.

Dave Gilboa (links) en Neil Blumenthal (rechts). Foto: Warby Parker

De co-CEO's van Warby Paker, Dave Gilboa en Neil Blumenthal, waren consultants voordat ze hun brillenbedrijf begonnen in 2010. Hun op consumenten gerichte model zorgde ervoor dat het bedrijf flink is gegroeid.

Gilboa en Blumentahl spraken eerder met Business Insider over hoe ze het bedrijf samen leiden: blijf rustig om de competitie de baas te blijven.

"Niet alles is wat het lijkt", zeiden Gilboa en Blumenthal. "Als je een kijkje neemt achter de schermen bij een hoop organisaties, zie je dat het niet zo strak is georganiseerd als je verwacht. Er zijn veel kansen voor mensen om meer na te denken."

"Meer nadenken en meer bewustzijn in je aanpak is een groot concurrentievoordeel", voegden ze toe. "Het bedrijf dat het beste nadenkt wint."


2. De co-CEO's van Deutsche Bank werden in juni 2015 gedwongen om ontslag te nemen.

Jürgen Fitschen (links) en Anshu Jain (rechts). Foto: Reuters

De voormalige co-CEO's van Deutsche Bank Anshu Jain en Jürgen Fitschen stapten in 2015 op na de aankondiging van een herstructureringsplan dat duizenden ontslagen en sluitingen van vestigingen tot gevolg had.

De twee bestuurders kregen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei 2015 een extreem slechte beoordeling. Toen werd volgens zakenkrant The Wall Street Journal duidelijk dat Jain en Fitschen niet meer gewild waren.


3. KKR wordt bestuurd door co-CEO's Henry Kravis en George R. Roberts.

Henry Kravis. Foto: World Economic Forum/Wikimedia Commons

Sinds de oprichting in 1976 wordt investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) bestuurd door de neven Henry Kravis en George R. Roberts. De derde oprichter, Jerome Kohlberg Jr., diende in 1987 zijn ontslag omdat hij het niet eens was met de gekozen strategie.

In de laatste veertig jaar is KKR uitgegroeid tot een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld met meer dan 200 miljard dollar aan bezittingen. Kravis en Roberts zijn inmiddels dik in de zeventig, maar willen nog niet met pensioen. Ze hebben wel een plan klaarliggen over wie ze op moet volgen.

In 2017 hebben ze Joseph Y. Bae en Scott C. Nuttall benoemd in de bestuurstop, met de bedoeling dat deze kroonprinsen in aanmerking voor de opvolging als Kravis en Roberts met pensioen gaan, aldus The New York Times.


4. Research In Motion: de co-CEO's stapten in 2012 op.

Jim Balsillie (links) en Mike Lazaridis (rechts). Foto: VCG/Getty Images; David Cooper/Getty Images

Research In Motion (RIM), de maker van de BlackBerry-telefoons, werd een aantal jaar geleid door de co-CEO's Jim Balsillie en Mike Lazaridis, totdat ze in 2012 opstapten vanwege de sterk dalende aandelenkoers en ontevredenheid over het feit dat BlackBerry-producten zwaar achterliepen in de techwereld.


5. Oracle werd bestuurd door de co-CEO's Mark Hurd en Safra Catz, totdat Hurd vanwege ziekte afhaakte.

Mark Hurd (links) en Safra Catz (rechts). Foto: AP Photo

Co-CEO's Mark Hurd en Safra Catz kwamen in 2014 samen aan de leiding bij softwarereus Oracle toen oprichter en voormalig CEO Larry Ellison de dagelijkse leiding opgaf.

Tijdens een persconferentie werd aan Hurd gevraagd waarom Oracle twee CEO's nodig had: "We zijn een groot bedrijf", zei Hurd. "Dit is groter dan het verkoopteam. Het is groter dan Saffra en ik. Groter dan Larry, Saffra en ik. (...) We hebben meer dan 130.000 mensen. We hebben heel veel leiderschap nodig in ons bedrijf."

Maar afgelopen september ging Hurd met verlof vanwege gezondheidsproblemen. Onduidelijk is wanneer Hurd terugkeert. Voorlopig blijft Catz aan als de enige actieve CEO van Oracle.


6. Chipotle's co-CEO stapte op en liet de oprichter alleen aan het roer.

Steve Ells (links) en Monty Moran (rechts). Foto: Michael Tran/Getty Images; Craig F. Walker/Getty Images

Na de uitbraak van de E.coli-bacterie in 2016 bij fastfoodketen Chipotle stortte de verkoop in. Co-CEO's Steve Ells en Monty Moran werden door investeerders onder druk gezet om het vertrouwen van klanten te herstellen.

Uiteindelijk bleef oprichter Ells aan, maar in november 2017 stapte ook Ells op als CEO. Brian Niccol, die drie jaar lang de CEO van Taco Bell was, nam zijn functie over in 2018.


LEES OOK: Bernard Arnault kan de rijkste man ter wereld worden – zo verdient de Franse luxemiljardair zijn geld