Topman Feike Sijbesma verlaat DSM. Hij legt op 15 februari zijn taak als bestuursvoorzitter neer na bijna 13 jaar aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern.

De 60-jarige Sijbesma wordt opgevolgd door bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Zij worden co-CEO’s.

Matchett is momenteel de financieel directeur van de onderneming. Zij zit sinds 2014 bij DSM. De Vreeze is als operationeel directeur aan DSM verbonden en begon in 1990 bij het chemieconcern. Het gedeelde leiderschap zullen zij combineren met hun huidige functies.

Sijbesma laat de reden van zijn vertrek ongewis en zegt op een ander moment over nieuwe stappen in zijn loopbaan uit te wijden. De scheidend topman zegt in een verklaring het een voorrecht te hebben gevonden om DSM zo lang te dienen. President-commissaris Rob Routs stelt dat DSM onder leiding van Sijbesma is getransformeerd tot een gezond, krachtig, duurzaam en innovatief bedrijf.

Sijbesma drukte zwaar stempel op biochemiebedrijf DSM

Hij zat 20 jaar in het bestuur van DSM en is al 32 jaar in dienst van de onderneming. Sijbesma blijft nog tot mei volgend jaar betrokken bij het bedrijf om de overgang soepel te laten verlopen.

Sijbesma maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid en wil zich daar ook in het vervolg van zijn carrière voor blijven inzetten. Volgens hem kunnen bedrijven het zich niet permitteren om maatschappelijke trends en risico’s te negeren, omdat ze dan problemen kunnen krijgen met het aantrekken van talent of kunnen stuiten op consumenten die het bedrijf links laten liggen. “Dan verlies je je bestaansrecht.”

Hij is ook een groot voorstander van CO2-beprijzing voor bedrijven. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: ABN Amro haalt nieuwe topman mogelijk van buiten – DSM-baas Feike Sijbesma ‘wordt genoemd’