• Donald Trump klaagt zijn nichtje Mary Trump, The New York Times en drie verslaggevers van de krant aan.
  • De oud-president van de VS vindt dat gegevens over zijn belastingaangifte op illegale wijze zijn verkregen.
  • Uit onderzoek van The New York Times bleek dat Trump in tien van de afgelopen vijftien jaar geen inkomstenbelasting betaalde.

Voormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie van de verslaggevers en zijn nicht Mary Trump, bericht de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast.

Zij zouden een “verraderlijk complot” hebben beraamd om Trumps privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastinggeschiedenis.

Uit onderzoek van The New York Times vorig jaar bleek dat Trump dankzij belastingontwijkende maatregelen in 2016 slechts 750 dollar aan federale belasting hoefde te betalen. Datzelfde gold voor 2017.

In tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenbelasting, omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

De belastingdocumenten waaruit The New York Times citeerde, bevatten diverse opvallende details. Zo besteedde Trump volgens de documenten in de periode dat hij optrad in de realityshow The Apprentice meer dan 70.000 dollar aan hairstyling. Die kosten voerde hij weer op als fiscale aftrekpost.

Lees ook: Trump besteedde 70.000 dollar aan hairstyling toen hij optrad in The Apprentice en voerde dat bedrag op als fiscale aftrekpost (Engels)

In 2018 berichtte The New York Times al dat Trump helemaal geen selfmade miljardair is zoals hij zelf beweert. De krant baseerde zich op meer dan 200 belastingaangiftes van Trump en zijn broers en zussen. Mary Trump onthulde in haar boek over haar oom dat zij een van de belangrijkste bronnen voor dat verhaal was, iets dat eerder al werd vermoed.

Donald Trump eist een schadevergoeding

In de rechtszaak, die dinsdag werd aangespannen in New York, beweert Trump dat de krant Mary Trump overhaalde om “documenten uit het kantoor van haar advocaat te smokkelen en ze aan The Times over te dragen”. Dit zou in strijd zijn met een vertrouwelijkheidsbeding dat ze in 2001 had ondertekend.

Trump eist van zowel Mary Trump als van The New York Times een schadevergoeding “voor een bedrag dat tijdens het proces moet worden vastgesteld, maar waarvan wordt aangenomen dat het niet minder dan 100 miljoen dollar is”.

Eerder had Robert Trump, de in 2020 overleden broer van Donald, een aanklacht ingediend om Mary Trump en haar uitgever Simon & Schuster ervan te weerhouden haar memoires uit te brengen. Dat deed zij in 2020 toch onder de titel Too much and never enough: how my family created the world’s most dangerous man.

De rechter oordeelde in die zaak dat het vertrouwelijkheidsbeding uit 2001 te vaag was gedefinieerd om haar ervan te weerhouden over de destijds zittende president te schrijven.

Lees ook: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary

“Ik denk dat hij een ‘fucking loser’ is, die alles tegen de muur gooit wat hij kan”, zei Mary Trump tegen The Daily Beast in reactie op de aanklacht van haar oom. “Het is wanhoop.”

Overigens ligt het familiebedrijf van Donald Trump, The Trump Organization, ook onder vuur. Het bedrijf wordt door openbaar aanklagers beschuldigd van belastingfraude. Ook zou financieel topman Allen Weisselberg 900.000 dollar aan belasting hebben ontdoken.

Lees meer over Donald Trump: