Donald Trump betaalde in 10 van de afgelopen 15 jaar geen inkomstenbelasting, blijkt uit belastingdocumenten die The New York Times heeft ingezien.

Trump heeft tot nu toe altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken. De president ontkent de claims van de NYT.

Uit de belastingdocumenten komt onder meer naar voren dat Trump 70.000 dollar aan kapperskosten voor The Apprentice als aftrekpost opvoerde.

De Amerikaanse president Donald Trump betaalde slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting in 2016, het jaar dat hij de presidentsverkiezingen won. Dat meldt The New York Times. De krant heeft inzage gekregen in zijn belastingaangiftes over de afgelopen twintig jaar.

In 2017 droeg Trump ook 750 dollar af aan de fiscus. In tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenbelasting, omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

De belastingdocumenten waaruit de New York Times citeert, bevatten diverse opvallende details. Zo besteedde Trump volgens de documenten in de periode dat hij optrad in de realityshow The Apprentice meer dan 70.000 dollar aan hairstyling. Die kosten voerde hij weer op als fiscale aftrekpost.

Lees ook: Trump besteedde 70.000 dollar aan hairstyling toen hij optrad in The Apprentice en voerde dat bedrag op als fiscale aftrekpost (Engels)

Ander opvallend feit is dat Trump in de afgelopen twintig jaar een verlies van ruim 315 miljoen dollar heeft geleden op de 15 golfbanen die hij bezit in de VS, Schotland en Ierland.

Bekijk hier het overzicht van de meest opmerkelijke weetjes over Trumps belastingaangiftes.

Trump wil zelf zijn belastingaangiften niet vrijgeven

Amerikaanse presidenten zijn niet verplicht details over hun persoonlijke financiën vrij te geven, maar sinds Richard Nixon heeft iedere president dat wel gedaan.

Trump heeft met die traditie gebroken door zijn aangiftes niet te openbaren, een lange strijd daarover te voeren bij rechtbanken en speculatie aan te wakkeren over wat er instaat.

Zijn belastingaangiftes waren een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de verkiezingen in 2016, gedurende zijn presidentschap en zijn dat ook nu weer in de periode voorafgaand aan de presidentsverkiezingen op 3 november.

The New York Times stelt dat de belastinggegevens die de krant heeft gezien, "een routekaart met onthullingen bieden met aftrekposten zoals de kosten voor een strafrechtadvocaat en een landhuis dat wordt gebruikt als gezinsverblijf tot een volledige opgave van de miljoenen dollars die hij kreeg van de Miss Universe-verkiezing in 2013 in Moskou."

De gegevens "onthullen de holheid, maar ook de tovenarij, achter het beeld van de selfmade miljardair", aldus de krant.

Trump noemt onthulling 'nepnieuws'

Trump noemde het bericht van The New York Times tijdens een persconferentie in het Witte Huis "totaal nepnieuws".

Alan Garten, een advocaat van Trump, vertelde The New York Times in een reactie dat "president Trump in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlijke belastingen heeft betaald aan de federale overheid, waaronder miljoenen aan persoonlijke belastingen sinds de aankondiging van zijn kandidatuur in 2015."

LEES OOK: Trump draagt 48-jarige Amy Coney Barrett voor als opperrechter – ze is tegenstander van abortus en kritisch over Obamacare