Mary Trump, de nicht van de Amerikaanse president, heeft een onthullend boek geschreven over de roemruchte  vastgoedfamilie.

Bedriegen zou voor Donald Trump een “levenswijze” zijn, aldus zijn nicht.

Donald Trump is in zijn jeugd getraumatiseerd door zijn tirannieke vader, claimt Mary Trump

Ook beweert Mary dat haar oom Donald naar de film ging op de avond dat zijn oudere broer Fred jr. overleed aan een hartaanval.

Mary Trump, het nichtje van de Amerikaanse president Donald Trump, doet een boekje open over de roemruchte vastgoedfamilie.

In haar boek Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man beweert ze dat haar oom een pestkop is en bedriegen ziet als “levenswijze.”

Mary is de dochter van Fred Trump jr., de acht jaar oudere broer van de president. Hij stierf in 1981 op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van een langdurige alcoholverslaving.

“Donald heeft, in navolging van mijn grootvader en met medeweten van zijn broers en zussen, mijn vader vernietigd. Ik kan niet toestaan dat hij hetzelfde doet met mijn land”, schrijft Mary Trump, die werkzaam is als klinisch psycholoog.

Lees meer: Dit weten we over Mary Trump, het nichtje van Donald dat een vernietigend boek wil publiceren over haar oom

Haar boek komt op 14 juli uit, twee weken eerder dan aanvankelijk gepland. Verschillende nieuwsmedia hebben passages ingezien en komen met onthullingen.

De jongere broer van de president, Robert Trump, stapte naar de rechter om publicatie te voorkomen. Volgens hem schendt Mary met haar boek oude afspraken binnen de familie over geheimhouding. Die zouden in 2001 zijn getekend na het overlijden van pater familias Fred Trump sr.

Het hooggerechtshof van de staat New York gaf begin juli toestemming voor publicatie. Volgens de rechter is uitgever Simon & Schuster niet gebonden aan de afspraken die binnen de familie zijn gemaakt.

Het Witte Huis claimt dat Mary Trump het boek alleen heeft geschreven om geld te verdienen, niet uit publiek belang, en ontkent dat de vader van de president emotioneel gewelddadig was.

"President Trump is al meer dan drie jaar in functie namens het Amerikaanse volk. Waarom spreekt ze zich nu pas uit?", schrijft persvoorlichter van het Witte Huis, Sarah Matthews, in een e-mail aan Business Insider. "De president omschrijft de band met zijn vader als warm en zei dat hij erg goed voor hem was. Zijn vader was liefdevol en niet hard voor hem als kind."

Hieronder volgen enkele van de meest opvallende beweringen die Mary Trump doet in haar boek.


Donald Trump liet iemand anders zijn toelatingsexamen voor verdere studie doen, beweert Mary Trump

De memoires van Mary Trump over haar spraakmakende familie bevatten explosieve beweringen die aantonen dat de president "bedriegen als levenswijze" ziet, aldus The New York Times.

Zo zou een jonge Trump iemand hebben betaald om zijn toelatingsexamen voor verdere studie te doen. Door de goede score voor het SAT-examen werd hij toegelaten tot de prestigieuze Wharton Business School. In 1968 behaalde hij daar zijn bacherlordiploma.

Saillant detail is dat Wharton in augustus 2019 nieuw beleid invoerde waarbij het geven van valse informatie bij de toelating aanleiding kan zijn om later een diploma in te trekken.

In een verklaring tegenover Business Insider noemt het Witte Huis de claim dat Trump vals speelde "absurd" en "volledig onjuist."


Toen zijn oudste broer overleed, ging Donald Trump volgens zijn nichtje naar de film

Foto: Het gezin Trump, met uiterst links Donald en naast hem zijn oudere broer Fred jr. Bron: Instagram/Donald Trump
Foto: Het gezin Trump, met uiterst links Donald en naast hem zijn oudere broer Fred jr. Bron: Instagram/Donald Trump

Mary Trump beweert verder dat Donald Trump naar de film ging op de avond dat zijn oudere broer Fred jr. overleed aan een hartaanval als gevolg van een alcoholverslaving.

Geen enkel familielid ging mee naar het ziekenhuis met Freddy, zoals hij werd genoemd, schrijft Mary Trump over haar vader. Hij stierf uiteindelijk in 1981 op 42-jarige leeftijd.

Volgens Mary zijn Freddy en Donald beiden verwaarloosd en getraumatiseerd door hun vader, Fred Trump senior. De pater familias trok Donald steevast voor, terwijl Freddy altijd bang was om tekort te schieten. "Donald is tien keer zo veel waard als jij", zou hij hebben gezegd.

Freddy stapte uit het vastgoedbedrijf van de familie en werd piloot voor Trans World Airlines. Dat stelde Donald in staat om op te klimmen binnen de Trump Organization.


'Hij heeft geen principes. Geen enkele!'

Foto: De broers en zussen van Donald Trump (tweede van rechts) met naast hem Maryanne. Bron: Trump Campaign
Foto: De broers en zussen van Donald Trump (tweede van rechts) met naast hem Maryanne. Bron: Trump Campaign

Een van Trumps zussen, Maryanne, zei tijdens een lunch in 2015 tegen Mary dat haar broer nooit de Republikeinse nominatie zou binnenslepen.

"Hij is een clown. Dat gaat nooit gebeuren", zei Maryanne nadat Donald had aangekondigd zich in de strijd om het Witte Huis te mengen.

Maryanne was ook verbaasd over de steun van evangelische christenen voor haar broer.

"De enige keer dat Donald naar de kerk ging, was toen de camera's er ook waren", citeert Mary haar tante. "Het is verbijsterend. Hij deed dat alleen voor de stemmen. Hij heeft geen principes. Geen enkele!"


Donald Trump is helemaal geen selfmade miljardair

Bron: REUTERS/Fred Prouser
Bron: REUTERS/Fred Prouser

In oktober 2018 berichtte The New York Times dat Donald Trump helemaal geen selfmade miljardair is, zoals hij zelf beweert. De krant baseerde zich op meer dan 200 belastingaangiftes van Trump en zijn broers en zussen.

Mary onthult nu dat zij een van de belangrijkste bronnen voor dat verhaal was, iets dat eerder al werd vermoed.

Ze overhandigde de documenten om The New York Times te helpen met hun onderzoek naar het vermogen van Donald Trump. Trump weigert namelijk om zijn belastingaangifte openbaar te maken, iets dat gebruikelijk is voor een Amerikaanse president.

Volgens het onderzoek profiteerde Trump van de rijkdom van zijn vader via verdachte belastingconstructies. Zo zou hij ten minste 357 miljoen dollar hebben gekregen uit het vastgoedimperium van Fred C. Trump.

Dat gebeurde in de jaren negentig meestal door belastingfoefjes, maar ook door duidelijke gevallen van fraude. Fred Trump bedacht creatieve constructies om het geld bij zijn zoon te krijgen.

Donald Trump was onder meer werknemer, huisbaas, bankier en consultant van het vastgoedbedrijf van zijn vader. Ook verstrekte Trump sr. meerdere leningen die hij nooit terugkreeg.

Donald Trump is getraumatiseerd door zijn tirannieke vader, claimt zijn nicht

Fred sr. legde enorme druk op Freddy en Donald om te slagen in het familiebedrijf, claimt Mary Trump. Dat werkte liegen in de hand.

Voor Freddy was liegen een defensieve strategie, schrijft Mary: "Niet alleen een manier om zijn vaders afkeuring of straf uit de weg te gaan ... maar ook een manier om te overleven."

Fred sr. had er een hekel aan als Freddy zijn excuses aanbood als hij iets verkeerd deed. Hij maakte hem belachelijk. "Fred wilde dat zijn oudste zoon een killer was", schrijft Mary.

Donald reageerde volgens Mary heel anders op zijn tirannieke vader. "Liegen was een manier van zelfverheerlijking, bedoeld om anderen te overtuigen dat hij beter was dan hij eigenlijk was."

Volgens Mary Trump is haar oom Donald getraumatiseerd geraakt in zijn jeugd door de manier waarop zijn vader met hem omging. "Door Donalds toegang tot zijn gevoelens te beperken, en hem te leren dat veel van zijn gevoelens onacceptabel waren, beschadigde Fred de kijk van zijn zoon op de wereld", schrijft ze volgens The Washington Post.

Volgens Mary Trump gedraagt de inmiddels 74-jarige president zich als een iemand die altijd aandacht wil en dat is terug te voeren op de manier waarop zijn vader hem heeft gevormd.

Lees meer over Donald Trump: