In een nieuwe ranglijst voor 2019 zijn de gezondste en de ongezondste landen ter wereld op een rij gezet.

De zogeheten Indigo Wellness Index bekijkt tien kernpunten om de gezondheid in een land te bepalen: levensverwachting, bloeddruk, risico op diabetes, obesitas, depressie, geluk, alcoholgebruik, tabaksgebruik, inactiviteit en overheidsuitgaven aan gezondheidszorg.

Die gegevens zijn gebruikt om tot een indexcijfer te komen. De slechtste score is een 0 en de beste score is een 1. Canada kwam als gezondste land uit de bus. Bij de ongezonde landen zitten opvallend veel eilandstaten in de Cariben en Oceanië.

Hieronder het overzicht van de twintig ongezondste landen ter wereld:


20. Samoa — 0,41. Wat betreft risico op diabetes, obesitas en alcoholgebruik behoort dit land in Oceanië tot de top 10.

Foto: corners74 / Shutterstock

19. Dominicaanse Republiek — 0,41. Vooral vanwege de grote hoeveelheid depressies, het vele drinken en de gemiddeld hoge bloeddruk behoort dit Caribische land tot de ongezondste landen ter wereld.

Foto: dean bertoncelj / Shutterstock

18. Egypte — 0,41. De Egyptische overheid besteedt weinig geld aan gezondheidszorg, maar ook het hoge risico op diabetes en obesitas dragen bij aan de slechte positie van Egypte op deze ranglijst.

Lees ook op Business Insider

Foto: paul prescott / Shutterstock

17. Jamaica — 0,40. Het Caribische eiland scoort slecht op obesitas, overheidsuitgaven, roken, depressie en risico op diabetes.

Foto: Michael Steele/Getty

16. Letland — 0,40. Vooral de hoge bloeddruk en het overmatige alcoholgebruik zorgen voor een hoge notering van Letland.

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock

15. Trinidad & Tobago — 0,39. Het Caribische land scoort slecht wat betreft depressie, hoge bloeddruk en het risico op diabetes.

Foto: Blacqbook / Shutterstock

14. Servië — 0,39. Mensen in dit Balkanland bewegen gemiddeld te weinig en hebben een hoge bloeddruk.

Foto: Marko Drobnjakovic AP/Press Association Images

13. Oekraïne — 0,38. Depressies en hoge bloeddruk zijn hier debet aan de slechte positie op de ranglijst.

Foto: Reuters

12. Litouwen — 0,38. Ook Litouwen scoort slecht in de categorieën depressie en hoge bloeddruk.

Foto: astudio / Shutterstock

11. Georgië — 0,37. In Georgië wordt veel gedronken en ook qua depressies, obesitas en de kans op diabetes is het slecht gesteld.

Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

10. Irak — 0,37. De meest zorgelijke factoren in Irak zijn weinig bewegen, een lage levensverwachting, weinig overheidsinvesteringen in gezondheidszorg, een laag score op geluksgevoel en obesitas.

Foto: A group of children play volleyball in Iraq.sourceRafiq Maqbool/AP Photo

9. Haïti — 0,37. Haïti scoort slecht qua geluk, overheidsinvesteringen en levensverwachting.

Foto: Thomson Reuters

8. Centraal Afrikaanse Republiek — 0,36. De in negatieve zin opvallende categorieën in dit Afrikaanse land zijn de levensverwachting en overheidsuitgaven aan de gezondheidszorg.

Foto: Wikimedia Commons

7. Armenië – 0,35. Dit Aziatische land heeft zijn slechte positie te wijten aan de grote kans op diabetes, de hoge bloeddruk en depressies.

Foto: MehmetO/Shutterstock

6. Barbados — 0,34. Dit Caribische eiland lijkt misschien idyllisch, maar vertoont alarmerende scores in de categorieën bloeddruk, depressie, obesitas, inactiviteit en overmatig alcoholgebruik.

Foto: RUBEN M RAMOS / Shutterstock

5. Micronesië — 0,34. Obesitas, veel drinken en lage overheidsuitgaven zetten Micronesië op de vijfde plaats.

Foto: MIKE LEYRAL/AFP/Getty Images

4. Bulgarije — 0,33. Bulgarije is het ongezondste land van Europa vanwege de gemiddeld hoge bloeddruk, depressie en het vele drinken.

Foto: Nenov Brothers Images/Shutterstock

3. Kiribati — 0,31. In deze eilandrepubliek in Oceanië is obesitas het grootste probleem.

Foto: REUTERS/David Gray

2. Saint Lucia — 0,29. Het vele drinken, de bloeddruk en de verhoogde kans op diabetes maken van dit Caribische eiland het op een na ongezondste land ter wereld.

Foto: Darryl Brooks

1. Zuid-Afrika — 0,28. Zuid-Afrika scoort in alle categorieën slecht, maar is vooral het ongezondste land ter wereld vanwege obesitas, overmatig drankgebruik en de lage levensverwachting.

Foto: Shutterstock