In Nederland maakt een op de drie huishoudens gebruik van online videodienst Netflix. In 2018 ging het om ongeveer 2,4 miljoen huishoudens. Films en series via Netflix op de tv kijken is de gewoonste zaak van de wereld geworden, maar ook op de smartphone is Netflix populair.

Onderstaande grafiek van databureau Statista geeft een beeld van het aantal keer dat de Netflix-app werd gedownload in 2018, zowel voor iOS als voor Android. In Nederland gebeurde dat 2,7 miljoen keer.

Voor elk huishouden dat Netflix heeft, is de app dus alleen al in 2018 minimaal één keer gedownload. Dit is op zich niet heel vreemd, als je bedenkt dat er per huishouden tot vier gebruikers kunnen zijn.

Kijk je wat verder terug, dan is de Netflix-app tussen september 2014 en eind 2018 in Nederland liefst 11,8 miljoen keer gedownload via Apple’s App Store en de Google Play Store, blijkt uit gegevens van Priori Data.

De grafiek geeft ook cijfers voor de netto-omzet die Netflix haalt uit abonnementen die worden afgesloten via mobiele downloads bij de App Store of Google Play. Te zien is dat het voor Nederland afgelopen jaar om ongeveer 8 miljoen dollar omzet gaat, ofwel zo’n 7 miljoen euro.

Om dit in perspectief te plaatsen: als de 2,4 miljoen huishoudens met Netflix gemiddeld 11 euro per maand betalen (standaard abonnement), dan draait Netflix in Nederland een jaaromzet van zo’n 315 miljoen euro.

Dus de pakweg 7 miljoen euro die Netflix op jaarbasis haalt uit abonnementen via downloadwinkels vormt slechts een fractie van de totale omzet. Het gros van de Nederlandse abonnementen komt van rechtstreekse aankopen via de site van Netflix.

Lees meer over Netflix: