Netflix is razend populair. Alleen al in Nederland heeft de streamingvideodienst zo’n 2,5 miljoen abonnees, ofwel een derde van alle huishoudens.

Het effect van Netflix op ons kijkgedrag is inmiddels zo groot dat we steeds minder kabel-tv kijken. Veel mensen jagen er liever een paar afleveringen van populaire series als Stranger Things, Narcos en The Crown doorheen wanneer hen dat uitkomt.

Dat zijn allemaal Netflix Originals, series die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. Die zorgen voor de grootste groei aan nieuwe abonnees, want van films moet Netflix het minder hebben.

Het filmaanbod op Netflix is de afgelopen jaren zelfs kleiner geworden. Het bedrijf heeft de focus verlegd naar eigen series, omdat die de meeste waarde toevoegen aan de dienst.

“Het niet uitmaakt hoe goed het filmaanbod is, een derde van het aantal kijkuren wordt besteed aan films, twee derde aan series”, zei chief content officer Ted Sanderos in 2016.

Maar hoe groot is het aanbod aan films en series precies? Marktonderzoeker Comparitech vergeleek wat Netflix te bieden heeft in 24 landen en daaruit blijken grote verschillen.

In Nederland kun je als Netflix-abonnee 912 series en 2378 films bekijken. Daarmee zijn we ongeveer even goed af als Zweden en Spanje.

Maar in andere Europese landen als Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Litouwen is het serie-aanbod bijna de helft groter. De VS spant de kroon met bijna 1.700 series, terwijl in Japan filmfreaks hun hart op kunnen halen met ruim 4500 films.


 
Gemeten naar het aanbod is Netflix relatief duur in Nederland. Comparitech vergeleek de prijzen van het basisabonnement, waarmee je op één scherm in sd-kwaliteit films en series kunt kijken.

In Nederland ben je daarvoor 7,99 euro per maand kwijt – ook al zou dat eigenlijk meer moeten zijn wil Netflix ooit winst maken.

Deel je die abonnementsprijs door het totaal aantal beschikbare films en series, dan kom je uit op een bedrag van 0,0024 euro per titel. In slechts 5 van de 24 vergeleken landen krijg je nóg minder waar voor je geld.

Een topdeal krijg je in Japan. Daar betaal je per titel een derde minder dan in Nederland.


 
Overigens experimenteert Netflix op dit moment met nog duurdere abonnementen.

Netflix biedt gebruikers in Italië naast de drie bestaande abonnementen ook nog een Ultra-abonnement aan als test, meldt het Italiaanse blog TuttoAndroid.net. Dit abonnement kost 16,99 euro en daarvoor krijg je vier schermen en high dynamic range (HDR). Dat laatste krijg je niet bij het huidige premium abonnement.

Ook in Duitsland is Netflix het Ultra-abonnement aan het testen, schrijft Cordcutting.com. Hier varieert de prijs van 16,99 euro tot 19,99 euro per maand, afhankelijk van de browser die wordt gebruikt, en krijg je in ieder geval Ultra HD.

LEES OOK: Van deze 24 Netflix-documentaires word je slimmer

BEKIJK OOK: Waarom de speakers van veel televisies zo ontzettend slecht zijn