• Operationeel directeur Gene Hoffman van cryptobedrijf Chia Network verwelkomt meer overheidsregulering.
  • Ook stelt Hoffman dat de extreme beweeglijkheid van crypto’s niet vreemd is in de huidige ontwikkelingsfase van de markt.
  • Met een toekomstige beursnotering van Chia Network hoopt Hoffman beleggers en gebruikers meer transparantie en zekerheid te bieden.

De extreme beweeglijkheid van de cryptomarkt die ook in 2021 weer zichtbaar is, heeft toezichthouders verontrust en grote beleggers aan het denken gezet. Maar operationeel directeur Gene Hoffman van cryptobedrijf Chia Network vindt dat de forse koersschommelingen van cryptomunten horen bij de huidige ontwikkelingsfase.  

Lees ook: Groen bitcoin-alternatief Chia Network verdubbelt in waarde naar $500 miljoen – en denkt aan een beursgang

“Tijdens de adoptiefase is beweeglijkheid bijna vereist”, vertelt hij in een interview met Insider. “Ook de opkomst van het internet tegen het einde van de vorige eeuw ging gepaard met extreme koersschommelingen van internetaandelen.”

In de onstuimige dagen aan het eind van de jaren 90 joegen beleggers op alles wat ook maar enigszins met internet te maken had. Amazon was in die tijd een van de lievelingen onder beleggers en kon in de aanloop naar de beurscrash van 2001 in een maand tijd vaak met 60 procent stijgen of dalen.

Cryptomunten schommelden de afgelopen maanden wild en de markt als geheel verloor bijvoorbeeld op 20 mei binnen één dag maar liefst 460 miljard dollar aan waarde.

Het verlies volgde op een waarschuwing van China – waar veel bedrijven zitten die zich bezig houden met het goedkeuren van transacties op digitale logboeken van cryptomunten (blockchains) – dat het land een verbod op het gebruik van cryptomunten wil afdwingen.

Lees ook: Bitcoin duikt onder de $32.000 nadat Chinese centrale bank herhaalt dat cryptomunten geen betaalmiddel zijn – ook dogecoin en ether zakken fors

Ook techmiljardair Elon Musk zorgde afgelopen maand voor onrust door zijn zorgen te uitten over het hoge energieverbruik van de bitcoin. Rond dezelfde tijd stopte Tesla met het accepteren van bitcoins als betalingsmiddel voor haar stekkerauto’s.

Lees ook: Tesla stopt met bitcoin als betaalmiddel voor auto’s vanwege zorgen over de milieu-impact – de cryptomunt duikt 12% omlaag

Hoffman ziet de extreme beweeglijkheid van de cryptomarkt echter als een tijdelijk fenomeen dat hoort bij de fase waarin er nog geen sprake is van massale adoptie van cryptomunten en de blockchaintechnologie die eraan ten grondslag ligt.

Regelgeving is de sleutel tot overleven

Zorgen over het energieverbruik en strengere regelgeving door overheden hebben de bitcoin sinds medio april parten gespeeld. Andere cryptomunten, waaronder ether, dogecoin, ripple, cardano en polkadot volgden allemaal in het kielzog van de bitcoin.

Chia Network wil een groen alternatief ontwikkelen voor cryptomunten als de bitcoin. Het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin kost veel energie. De stroom die daarvoor nodig is, komt ook nog eens voor een groot deel uit kolencentrales.

De cryptomunt Chia slurpt minder energie. In plaats van de zogeheten ‘proof of work’-methode gebruikt de digitale munt het ‘proofs of space and time’-model om transacties goed te keuren. Daarbij wordt ongebruikte schijfruimte op harde schijven en ssd’s van gebruikers ingezet.

Hoffman zegt dat Chia Network overheidsregulering toejuicht. Dit is een belangrijke drijfveer achter de plannen van het bedrijf om “relatief snel” naar de gewone beurs te gaan, mogelijk via een een lege beurshuls (een zogenoemde SPAC).

Lees ook: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen: de lege beurshulzen die zeer populair zijn om overnames mee te doen

Een deel van de aantrekkingskracht van cryptomunten is hun gedecentraliseerde aard: overheden hebben geen controle op de netwerken waarop ze draaien. Maar Hoffman gelooft dat mensen transparantie willen.

"Je wilt de gecontroleerde financiën en de kwartaalverslagen zien", zegt hij. "Dat is nodig om vertrouwen op te bouwen."

Hij hoopt dat Chia Network met een notering aan een reguliere aandelenbeurs beleggers kan beschermen tegen al te wilde koersschommelingen. Wel blijft de Chia (XCH) als afzonderlijke cryptomunt bestaan.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: