De gloednieuwe cryptomunt Internet Computer werd begin mei met veel bombarie gelanceerd en bereikte binnen een week een recordwaarde van ruim 70 miljard dollar.

Inmiddels is de koers van Internet Computer met bijna 90 procent gezakt.

Het achterliggende platform heeft torenhoge ambities die het internet een ander aanzien moeten geven.

Over zeepbellen op de cryptomarkt gesproken. De bitcoin is sinds de koerspiek van medio april op bijna 65.000 dollar met ruim 40 procent in waarde gedaald tot het huidige niveau van ongeveer 37.000 dollar. Maar het kan altijd nog een graadje erger.

Begin mei werd een nieuwe cryptomunt gelanceerd met de naam Internet Computer (IC). Deze coin van de non-profitorganisatie Dfinity drong in één klap door tot de top 10 van grootste cryptomunten.

Even had Internet Computer een marktwaarde van ruim 70 miljard dollar, maar daarna is er nogal wat lucht uit deze zeepbel gelopen.

Onderstaande grafiek van de site Coinmarketcap.com toont de ontwikkeling van de marktwaarde van Internet Computer in dollars.

Het achterliggende project van het bedrijf Dfinity werd ontwikkeld door Dominic Williams en is het resultaat van vijf jaar onderzoek. De bedenkers hebben torenhoge ambities: ze hopen dat het achterliggende platform van Internet Computer de kern kan vormen van een nieuw, gedecentraliseerd internet.

“Internet Computer is een open platform dat de wereld bevrijdt van z’n afhankelijkheid van gecentraliseerde serversystemen, waardoor het mogelijk wordt om software en data direct in cyberspace te hosten zonder de noodzaak van ‘legacy IT’, zoals gepatenteerde clouddiensten, servers, softwarepakketten, databases en firewalls”, meldde Dfinity op 7 mei in een verklaring.

Daarom heeft de digitale munt als doel “een openbaar computerplatform te bieden, zodat ontwikkelaars, ondernemingen en overheidsinstanties software en diensten rechtstreeks op een openbaar internet kunnen uitrollen.”

Een andere ontwikkeling van Dfinity maakt het mogelijk om met het Internet Computer Protocol de identiteit van gebruikers op bepaalde apps veilig te beheren, zonder gebruikersnamen, wachtwoorden of cryptografische sleutels.

“Het gaat om een wereld waarin je kunt inloggen op internetdiensten zonder ooit te worden gevolgd door deze diensten. En dat moet veel gemakkelijker kunnen dan met de huidige vormen van authenticatie”, zei mede-oprichter Williams.

Koersdaling van 90 procent

Veel plannen dus, maar de realiteit is dat er na een onwaarschijnlijk hoge waardering bij de lancering van Internet Computer begin mei, dik 60 miljard dollar aan beurswaarde in rook is opgegaan in ruim een maand tijd; een koersdaling vanaf het piekniveau van bijna 90 procent.

Duidelijk is dat Internet Computer mee omlaag is gegaan met de algehele daling van de cryptomarkt in mei, maar het lijkt er ook op of financiële partijen die al tokens hadden voorafgaand aan de notering van Internet Computer aan diverse cryptobeurzen, opvallend snel hun winsten hebben verzilverd, zo wordt gesuggereerd door gebruikers van het sociale forum Reddit.

Internet Computer is inmiddels uit de top 10 van grootste cryptomunten gevallen en bezet momenteel een 16e plek op de cryptoranglijst.

Lees meer over cryptomunten: