• Chia Network heeft 61 miljoen dollar opgehaald bij onder meer investeerders Richmond Global Ventures en Andreessen Horowitz.
  • De cryptomunt gebruikt het energiezuinige ‘proofs of space and time’-model om transacties te verifiëren.
  • Chia Network denkt aan een beursgang via een SPAC-deal, mogelijk dit jaar nog.

Groen geld voor een digitale wereld. Zo prijst BitTorrent-uitvinder Bram Cohen zijn cryptobedrijf Chia Network aan.

Maandag haalde Chia 61 miljoen dollar op bij geldschieters als Richmond Global Ventures en Andreessen Horowitz. Daarbij werd de startup volgens persbureau Bloomberg gewaardeerd op een half miljard dollar.

Chia Network is in 2017 opgericht door Cohen, die vlak na de eeuwwisseling de basis legde voor BitTorrent, een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen.

Met Chia wil Cohen een groen alternatief ontwikkelen voor cryptomunten als de bitcoin. Het delven van de bitcoin vereist veel rekenkracht. De stroom die daarvoor nodig is, komt ook nog eens voor een groot deel uit kolencentrales.

De cryptomunt Chia slurpt minder energie. In plaats van de zogeheten 'proof of work'-methode gebruikt de digitale munt het 'proofs of space and time'-model om transacties goed te keuren. Daarbij wordt ongebruikte schijfruimte op harde schijven en ssd's van gebruikers ingezet.

De kans dat een 'storage farmer' – het equivalent van een 'miner' op het Chia-netwerk – een block mag toevoegen aan de blockchain is gebaseerd op de totale hoeveelheid opslagcapaciteit die een farmer beschikbaar stelt ten opzichte van het totale netwerk.

Chia wil misschien dit jaar al naar de beurs

Chia is op dit moment het grootste opslag gerelateerde blockchainnetwerk. Volgens operationeel directeur Gene Hoffman van Chia is het twee keer zo groot als Filecoin, een gedecentraliseerd opslagnetwerk waarmee iedereen digitale opslagruimte kan verhuren.

Het kersverse kapitaal van 61 miljoen dollar wil Chia gebruiken om uit te groeien tot een betrouwbaar handels- en betaalsysteem voor financiële organisaties.

Volgens Bloomberg overweegt Hoffman ook een beursgang via een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC), mogelijk dit jaar al. Dan moet hij wel een geschikte SPAC vinden om mee te fuseren.

"Wij zien de investeringsronde en de mogelijke beursgang als een teken dat Chia een lang leven beschoren is", aldus Wedbush-analist Bradley A. Gastwirth. "Het is het mogelijke bewijs dat 'proof of space'-modellen betrouwbaar en solide zijn."

Chia's innovatieve manier om cryptovaluta te 'farmen' is niet zonder uitdagingen. De prijs van harde schijven en ssd's zijn omhoog geschoten sinds de nieuwe cryptomunt aan populariteit wint.

De lancering van de cryptomunt Chia begin mei zorgde meteen voor een run op computeropslag wereldwijd. De aandelen van makers van harde schijven en ssd's zoals Western Digital en Seagate schoten de lucht in.

Toch zijn investeerders overtuigd over het potentieel van Chia, zo lijkt het. Chia is hoe de bitcoin eruit zou zien als het was ontworpen met de kennis van de afgelopen 13 jaar, aldus managing partner David Frazee van Richmond Global Ventures. 

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: