Premium content ophalen

Cryptomunten zijn geen stabiele belegging, maar bieden mogelijk wel diversificatie in een beleggingsportefeuille.

Met crypto-ETN’s van VanEck kun je beleggen in bitcoin of ethereum zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen

Business Insider bespreekt de kansen en risico’s.

ANALYSE – Veel beleggers in cryptomunten werden afgelopen voorjaar bevangen door FOMO (fear of missing out): angst om hoge rendementen mis te lopen.

Lees ook: Cryptoprijzen worden nog altijd bepaald door FOMO en beleggers hebben te maken met toetredingsdrempels, aldus Goldman Sachs

De waarde van bitcoin is tussen januari en half april ruim verdubbeld, van 29.000 dollar naar 65.000 dollar, maar sindsdien weer teruggezakt naar ongeveer 35.000 dollar op zaterdagochtend. Kijk hier voor de actuele koers, want die kan snel veranderen.

De koers van ether, de munt achter het Ethereum-netwerk, is sinds de jaarwisseling drie keer over de kop gegaan. Maar wie medio mei is ingestapt, zag de waarde bijna halveren. Het kan dus hard gaan en het moment waarop je instapt is cruciaal voor je rendement.

Tot voor kort kon je alleen zelf rechtstreeks in crypto’s beleggen. Voor wie dat voor het eerst doet is dat vrij ingewikkeld en omslachtig.

Sinds 1 juni kun je via de Amsterdamse beurs ook blootstelling krijgen aan de koersontwikkeling van bitcoin en ethereum zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen via een digitale portemonnee (wallet). Dit gebeurt via een zogeheten ETN. De primeur is van vermogensbeheerder VanEck.


Wat houdt zo’n ETN in?

De ETN is een afkorting voor Exchange Traded Note. Het is een beleggingsproduct dat wordt uitgegeven als een schuldbewijs; een beetje vergelijkbaar met een obligatie.

Net als bij een ETF volgt de note de waarde-ontwikkeling van een belegging. In dit geval gaat het om de bitcoin of ethereum.

De ETN’s van VanEck worden volledig gedekt met deze munten. Dit betekent dat VanEck met het geld dat je in de ETN steekt ook daadwerkelijk bitcoin en ethereum koopt (fysieke replicatie). De munten worden vervolgens ondergebracht bij een bewaarder: Bank Frick in Liechtenstein.


Waar beleg je in?

Je kunt kiezen uit twee smaken:

Premium content ophalen