• Luchtvaartmaatschappij KLM gaat snijden in de kosten. Door de uitbraak van het coronavirus zijn er veel vluchten uitgevallen.
  • Niet-noodzakelijke investeringen voorlopig uitgesteld, bijvoorbeeld in IT-projecten die nog niet zijn begonnen. Ook geldt er tijdelijk een soort vacaturestop voor sommige afdelingen.
  • Ook wordt operationeel personeel gevraagd om zo veel mogelijk vakantiedagen op te nemen.

KLM kondigt “drastische” bezuinigingsmaatregelen aan als reactie op de economisch impact van het nieuwe coronavirus. Dat staat in een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan het management van de luchtvaartmaatschappij.

Zo worden niet-noodzakelijke investeringen voorlopig uitgesteld. Bijvoorbeeld IT-projecten die nog niet zijn begonnen, gaan voorlopig niet van start. Ook worden er beperkingen ingesteld bij de werving van personeel. Er geldt tijdelijk een soort vacaturestop voor sommige afdelingen. Medewerkers worden daarnaast verzocht waar mogelijk vakantiedagen op te maken.

Een woordvoerster van KLM benadrukt dat het gaat om “voorzorgsmaatregelen”, die volgens de luchtvaartmaatschappij horen bij een “gezonde bedrijfsvoering”. Bij de luchtvaartmaatschappij werken tienduizenden mensen en het bedrijf was eigenlijk van plan om dit jaar flink te investeren. KLM had al eerder onder andere trainingen voor nieuw cabinepersoneel stopgezet.

De uitbraak van de besmettelijke longziekte zadelde moederbedrijf Air France-KLM in het eerste kwartaal al met een stevige kostenpost op, stelde het bedrijf onlangs bij de presentatie van de jaarcijfers. De problemen namen een hap tot wel 200 miljoen euro uit de operationele winst.

Swelheim stelt in zijn brief nu dat er een “serieus risico” bestaat dat de winstmarge dit jaar verder onder druk komt te staan. Hij wijst onder meer op de verdere verspreiding van het virus in Europa. De impact op de omzet van KLM kan “zeer significant” zijn, aldus Swelheim. Dit zal waarschijnlijk slechts voor een deel gecompenseerd kunnen worden via bijvoorbeeld lagere brandstofprijzen.

"De impact van het coronavirus is zeer groot en kan alleen maar opgevangen worden door kostenbesparingen en een lage olieprijs. We moeten ons resultaat op peil proberen te houden in verband met de noodzakelijke investeringen in ons bedrijf", aldus Swelheim.

Sinds eind januari zijn vluchten van en naar China vanwege het coronavirus opgeschort. Het Aziatische land is goed voor grofweg 5,5 procent van de netwerkactiviteiten van het bedrijf, exclusief de diensten van prijsvechter Transavia. Nu de vluchten niet worden uitgevoerd, zorgt dat voor omzetverlies, ook omdat minder overstappers gebruik maken van andere vluchten van de luchtvaartcombinatie.

Coronavirus verspreidt zich over de wereld

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De uitbraak begon in de Chinese stad Wuhan en wordt nu in steeds meer landen waargenomen.

In China zijn 78.064 mensen besmet met het virus en 2715 mensen zijn eraan overleden. Na China zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Zuid-Korea. 1261 mensen daar hebben het virus opgelopen en er zijn twaalf mensen overleden.

Italië is vooralsnog het hardst getroffen in Europa. Zeker 352 mensen zijn daar besmet, de meeste gevallen zijn vastgesteld in de noordelijke regio's Veneto en Lombardije. In Italië zijn elf mensen overleden door het longvirus.

Andere Europese landen waar meerdere mensen het virus hebben opgelopen zijn Frankrijk (veertien gevallen), het Verenigd Koninkrijk (dertien gevallen), Spanje (negen gevallen) en Oostenrijk (twee gevallen). In België, Zwitserland, Kroatië, Finland en Zweden is het longvirus bij een persoon vastgesteld. In Frankrijk zijn twee mensen overleden aan het virus. Het totale aantal doden in Europa komt daarmee op dertien.

Naast KLM nemen ook andere maatschappijen maatregelen

Luchtvaartmaatschappijen komen verder in de problemen door de uitbraak van het coronavirus. Naast KLM kondigde ook het Duitse Lufthansa een pakket met maatregelen aan om de schade zo veel mogelijk te beperken. Met name op personeelskosten wordt bespaard. Ook bij de Scandinavische maatschappij SAS zijn er redenen tot zorgen, bleek uit de cijfers over het eerste kwartaal.

Lufthansa stelt onder meer het aannemen van nieuwe medewerkers uit of houdt dat zelfs opnieuw tegen het licht. Trainingen voor stewards en grondpersoneel gaan niet door. Ook biedt Lufthansa haar personeel onbetaald verlof aan en wordt uitgezocht of er meer opties voor parttime werken mogelijk zijn. Hoe groot de schade door het coronavirus is, kan de luchtvaartmaatschappij nog niet zeggen.

SAS boekte een operationeel verlies van ongeveer 1 miljard euro. De vooruitzichten voor SAS blijven onzeker voor dit jaar omdat de virusuitbraak de groei in een aantal cruciale markten drukt, zei topman Rickard Gustafson. De uitgevallen vluchten in februari en maart kosten SAS naar verwachting bijna 190 miljoen euro.

Lees meer over het coronavirus: