• Een nieuwe coronavariant verspreidt zich in Zuid-Amerika: C.37, ook wel ‘Lambda’ genoemd.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert Lambda als een “variant van belang”. In Nederland zijn tot nu toe 6 personen aangetroffen met een C.37-infectie.
  • C.37 is mogelijk besmettelijker en resistent tegen antilichamen. Volgens deskundigen is de beste bescherming tegen Lambda een volledige vaccinatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besteedt nu bijzondere aandacht aan een coronavariant die tot dusver vooral in Latijns-Amerika is voorgekomen. Momenteel worden bijna alle nieuwe infecties in Peru veroorzaakt door de C.37-mutatie die ‘Lambda’ wordt genoemd. Lambda is inmiddels ook in Europa aangekomen.

De virusversie is mogelijk besmettelijker of kan slechter worden bestreden door het menselijke immuunsysteem, aldus een WHO-rapport uit juni. Dit wordt ook bevestigd door een eerste, nog niet gepeerreviewde studie die op 1 juli is gepubliceerd.

Lambda is momenteel geclassificeerd als een ‘variant onder observatie’ (zie hier de hele lijst van varianten van belang). Dit betekent dat het nog geen zorgwekkende variant is, zoals bijvoorbeeld Delta.

In Nederland is C.37 nog niet op grote schaal waargenomen. Dat blijkt uit de zogeheten kiemsurveillance van het RIVM, waarbij wekelijks rond de duizend monsters worden onderzocht.

In week 27 (5 t/m 11 juli) werden er 1179 monsters nader bekeken. Daarbij trof het RIVM 3 mensen aan met de Lambda-variant, tegenover 1008 voor de Delta-variant.

Toch kan de situatie snel veranderen. Begin mei bedroeg het aandeel van de Delta-variant ook slechts 6 personen, inmiddels is deze coronaversie veruit dominant.

Vaccinatie is de beste bescherming

De Peruaanse microbioloog Pablo Tsukayama vertelde aan de BBC dat met Lambda dezelfde symptomen zijn gemeld als met andere virusvarianten: hoest, koorts, verkoudheid en het verlies van reuk en smaak. Hij vermeldde ook dat sommige artsen darmproblemen rapporteerden bij de Lambda-patiënten.

Viroloog Jairo Méndez-Rico zei tegen Deutsche Welle dat vaccinaties de beste bescherming zijn tegen Lambda. "Alle vaccins die we hebben goedgekeurd tegen de corona-varianten die wereldwijd circuleren, zijn over het algemeen doeltreffend. Er is geen reden om aan te nemen dat dit met Lambda minder het geval zou zijn", aldus de deskundige.

Volgens het RIVM hebben op dit moment bijna 12 miljoen Nederlanders hun eerste prik gehad. Ruim 7 miljoen heeft de tweede prik ook gehad en is daarmee volledig gevaccineerd.

LEES OOK: Kom je terug van vakantie uit een EU-land? Dan moet je vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien – voor Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra geldt de regel nu al