Inwoners van de Verenigde Staten krijgen ongevraagd pakketjes uit China toegestuurd waar zaden in zitten.

Volgens CBS News hebben inwoners uit alle 50 staten inmiddels pakketjes ontvangen.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw vraagt ontvangers de pakketjes te bewaren voor onderzoek en de zaden vooral níet te planten.

Het had in eerste instantie iets heel griezeligs: inwoners van de Verenigde Staten die ongevraagd mysterieuze pakketjes uit China ontvangen met daarin plantenzaden.

Waarschijnlijk gaat het om brushing, een milde vorm van internetfraude.

Volgens CBS News zijn inmiddels uit alle 50 staten meldingen binnengekomen. Plaatselijke landbouwdepartementen adviseerden bewoners de zaadjes niet te planten omdat het wellicht om “schadelijke, invasieve exoten” zou kunnen gaan.

Ook een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw die zich bezighoudt met de gezondheid van flora en fauna, heeft zich geroerd en aangekondigd een onderzoek in te stellen. Iedereen die een pakketje heeft ontvangen moet contact zoeken met de autoriteiten.

Lees ook op Business Insider

Volgens een persbericht van het ministerie van Landbouw wordt nauw samengewerkt met douane-autoriteiten, grensbewaking, de Amerikaanse variant van de voedsel en warenautoriteit en nog zo wat federale instituten.

In het persbericht wordt de mogelijkheid geopperd dat de ongevraagde pakketjes onderdeel zijn van een zogeheten brushing scam, een vorm van internetoplichting waar mensen ongevraagd producten ontvangen van een verkoper die vervolgens positieve nep-klantrecensies online zet om zijn webverkopen een boost te geven.

Soortgelijke scam in 2018

Een soortgelijke scam vond plaats in 2018 in Canada en de VS toen meerdere mensen ongevraagd pakketjes van Amazon ontvingen.
Het ministerie verzamelt de zaadpakketjes om de inhoud te controleren en om te bepalen in hoeverre “ze iets bevatten dat de Amerikaanse landbouw of het milieu kan schaden”, aldus de verklaring.

De dienst vraagt ontvangers expliciet de pakketjes niet weg te gooien en de zaden al helemaal niet te planten.

Bron: Alabama Department of Agriculture
Bron: Alabama Department of Agriculture

Voor Elisabeth Mendez uit New Jersey kwam die waarschuwing in elk geval te laat. Tegen Business Insider zei Mendez in juni al een pakketje uit China te hebben ontvangen. Verpakt in een plastic zakje in een bruine envelop met Chinees opschrift.

“Ik had niks besteld”, zegt Mendez die de zaden op marihuana vindt lijken. Mendez smeet het pakketje meteen weg, tegen het advies van de overheid in dat pas later tot haar kwam. Ze kreeg spijt zodra ze hoorde dat meerdere mensen soortgelijke pakketjes hadden ontvangen.

Lees meer over de Verenigde Staten: