De grootvader van Donald Trump emigreerde op z’n zestiende uit Duitsland naar de Verenigde Staten.

In 135 jaar tijd heeft de familie Trump een indrukwekkend zakenimperium opgebouwd.

Naast omvangrijke bezittingen in commercieel vastgoed, leverde de familie Trump ook een federale rechter…en de huidige president van de Verenigde Staten.

De familie Trump staat al vele decennia vol in de schijnwerpers. Aanvankelijk vanwege een indrukwekkend vastgoedimperium met de bijbehorende persoonlijke en zakelijke perikelen. En nadat Donald Trump in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, heeft de familie Trump ook een sterk politiek profiel gekregen. 

Afgelopen week trad Mary Trump, een nichtje van de president, in de openbaarheid met een boek dat ze binnenkort wil publiceren over de familie Trump en haar oom Donald. De titel maakt meteen al duidelijk dat Mary niet op goede voet staat met haar oom: “Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man.”

Ook was er afgelopen week veel aandacht voor een nieuw boek over Melania Trump, de vrouw van de president.  In The Art of Her Deal staat onder meer dat Melania opnieuw heeft onderhandeld over de huwelijkse voorwaarden na de overwinning van haar man bij de presidentsverkiezingen van 2016. Verder zouden er spanningen zijn geweest tussen Melania en Ivanka Trump, de oudste dochter van de president, toen Donald Trump het Witte Huis betrok.

Het vermogen van Donald Trump wordt momenteel geschat op iets meer dan 2 miljard dollar door zakenblad Forbes. Sinds het uitbreken van de coronapandemie is zijn geschatte fortuin met ongeveer 1 miljard dollar gezakt.

Ook de kinderen van Trump zijn niet onbemiddeld. Het gezamenlijke vermogen van de familie Trump wordt geschat op meer dan 3 miljard dollar.

Bekijk hieronder hoe de familie Trump in vier generaties een indrukwekkend vermogen opbouwde en veel invloed vergaarde.


De grootvader van Donald Trump was de in Duitsland geboren Friedrich Trump, die op zijn 16e naar de Verenigde Staten emigreerde en zich daar Frederick Trump noemde.

Friedrich Trump. Foto: Wikimedia Commons

Friedrich Trump werd geboren in het Duitse Kallstadt en kwam in 1885 per stoomboot aan in New York.

“Hij sprak geen Engels en had ook geen middelbare school-diploma. Hij was wel geletterd, maar kende alleen Duits”, vertelde schrijfster Gwenda Blair van het boek “The Trumps: Three Generations That Built an Empire” tegenover The Washington Post.

De Duitse familie van Friedrich Trump leidde een bescheiden leven en runde een kleine wijngaard. Toen Friedrich aankwam in New York ging hij met zijn oudere zus in Lower East Side in Manhattan wonen.

Een aantal jaar later verhuisde Friedrich naar de noordwestkust van de VS, waar hij verschillende restaurants en hotels begon in voormalige mijnstadjes, die waren ontstaan in de periode van de goudkoorts.


In 1902 trouwde Friedrich zijn voormalige buurtgenote Elisabeth Christ uit Kallstadt.

Bron: BILD

Elisabeth was elf jaar jonger dan haar man en was vijf toen Friedrich naar de VS vertrok. Hij ontmoette haar toen hij in 1901 op bezoek was in Kallstadt.

Elisabeth verhuisde na de bruiloft met Friedrich mee naar de VS. Toen was Friedrich al Amerikaans staatsburger. Hij stopte met zijn zaken aan de westkust en verhuisde naar New York waar hij zich vestigde in Queens.


Friedrich Trump stierf in 1918 aan de Spaanse griep.

Vrouwen van het Rode Kruis maken mondmaskers tijdens de uitbraak van de Spaanse griep in 1918. Foto: Bettmann Archive/Getty Images

Friedrich Trump was 49 jaar oud toen hij in mei 1918 ziek werd in vrijwel direct overleed.

Volgens schattingen van het Amerikaanse medisch centrum CDC zijn er in de VS ongeveer 675.000 mensen gestorven aan de Spaanse griep.


Friedrich en Elisabeth hadden drie kinderen: Elizabeth, Fred en John.

John Trump, de oom van Donald, was energie-expert in de begindagen van hoogspanningsnetten. Foto: Courtesy MIT Museum

Elizabeth, de oudste en enige dochter van Friedrich, deed de boekhouding voor haar jongere broer Fred toen die zijn eerste stappen zette in de vastgoedbusiness.

Het derde kind van Elizabeth en Friedrich, John, heeft de afgelopen jaren de nodige media-aandacht gekregen, vooral omdat president Trump het meerdere keren over zijn oom heeft gehad.

John Trump had een lange carrière als ingenieur bij het Massachusetts Institute of Technology. Een van zijn belangrijkste prestaties is zijn bijdrage aan een doorbraak in de röntgentechnologie die zorgde voor verbetering van het onderzoek naar en de behandeling van kanker.


Frederick Christ Trump, de vader van Donald Trump, werd geboren in 1905 vlak nadat zijn ouders samen waren neergestreken in de Verenigde Staten.

Donald Trump met zijn vader Fred. Foto: AP/MediaPunch Standard

Volgens The Independent bouwde Fred Trump met zijn eerste bedrijfje garages voor huizen. Hij was toen nog een tiener.

Fred Trump ontwikkelde zich halverwege de vorige eeuw tot een vastgoedmagnaat met grote bouwprojecten in Brooklyn en Queens, en in delen van Pennsylvania en Virginia tijdens de Tweede Wereldoorlog.

The New York Times noemde hem in juli 1999 in zijn necrologie een “self-made man” die “27.000 appartementen en rijtjeshuizen heeft gebouwd in de wijken Coney Island, Bensonhurst, Sheepshead Bay, Flatbush en Brighton Beach in Brooklyn, en Flushing en Jamaica Estates in Queens.”

In 1973 werd The Trump Management Corporation aangeklaagd voor “discriminatie van zwarte huurders.” Fred en zijn zoon Donald werden beiden persoonlijk genoemd in de zaak. Donald Trump noemde de beschuldigingen “volkomen belachelijk.”

Toen Fred Trump overleed, werd zijn vermogen geschat op 250 tot 300 miljoen dollar.


In 1936 trouwde Fred Trump met de uit Schotland afkomstige Mary Anne McLeod.

Donald Trump met zijn moeder Mary McLeod Trump. Foto: The LIFE Picture Collection via Getty Images

Mary Anne McLeod was in 1929 als tiener vanaf de Schotse Hebriden-eilanden naar de Verenigde Staten geëmigreerd. In 1942 werd ze Amerikaans staatsburger.

Mary Anne ontmoette Fred Trump op de dansvloer en de twee werden gelijk verliefd.

Fred en Mary Anne trouwden in 1936 kregen vijf kinderen: Maryanne, Fred, Elizabeth, Donald en Robert.


De oudste zus van de president, de 83-jarige Maryanne Trump, is een gepensioneerde federale rechter.

Maryanne Trump Barry. Foto: Julie Jacobson/Associated Press

Maryanne Trump Barry heeft academische titels behaald aan Mount Holyoke College en Columbia University.

In 1983 werd ze door toenmalig president Ronald Reagan voorgedragen als rechter voor het US District Court en in 1999 door Bill Clinton voor het US Court of Appeals.

“Ik wist als kind wel beter dan ook maar te proberen om het op te nemen tegen Donald. Hij bouwde al maquettes toen hij heel jong was. Enorme gebouwen”, vertelde Maryanne in 2002 tegen New York Magazine.


Fred Trump jr., de oudere broer van Donald, had een moeizame carrière en stierf op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen vam alcoholmisbruik.

Fred Trump jr. in 1966. Foto: Louis Liotta/New York Post Archives /NYP Holdings, Inc. via Getty

Fred Trump jr. werd ooit in  een artikel van The Washington Post omschreven als “lang, blond en knap. Hij is vriendelijk, speels en zit vol grappen –  het tegenovergestelde van Donald Trump.”

Fred stierf in 1981 op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholgebruik. Donald Trump zegt dat de dood van zijn oudere broer een “enorme impact” op hem heeft gehad.

Fred kreeg samen met zijn vrouw Linda Lee Clapp twee kinderen: Fred Trump III en Mary Trump, beiden vernoemd naar hun grootouders.

Eerder deze maand werd bekend dat Mary Trump een openhartig en weinig vleiend boek gaat publiceren over haar oom Donald met als titel “Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man”. Daarin onthult ze onder meer dat zij de bron was van een groot onderzoek van The New York Times naar de financiën van de familie.

Donald Trump heeft geprobeerd de publicatie van het boek via de rechter te verbieden, maar die heeft geoordeeld dat het boek geen gevaar vormt voor het nationaal belang en daarom gewoon gepubliceerd mag worden.


De 78-jarige Elizabeth Trump Grau, de tweede, oudere zus van Donald, heeft zich nooit bemoeid met de bedrijven van de familie.

Elizabeth Grau en haar neef Donald Trump jr. in 2010 in The Mar-a-Lago Club. Foto: Lucien Capehart/Getty Images

In “The Art of The Deal” noemt president Trump zijn oudere zus Elizabeth “slim, maar niet zo ambitieus.”

Elizabeth studeerde aan de Southern Virginia University en werkte bij de Chase Manhattan Bank.

Ze is getrouwd met producer James Grau. Het stel woont in Florida.


Robert Trump, de jongste broer van Donald, was een topbestuurder bij de Trump Organization.

Donald Trump en zijn broer Robert bij een verkiezingsrally in 2016. Foto: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

De nu 72-jarige Robert Trump zei in 2016 tegen de site Page Six dat hij de presidentsambities van zijn oudere broer voor “duizend procent” steunde. Hij doneerde ook 100.000 dollar aan de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Robert is gepensioneerd en woont in Hudson Valley in New York.


Donald Trump trouwde zijn eerste vrouw Ivana Marie Zelníčková in 1977. Zij was een voormalig skister en fotomodel uit Tsjechoslowakije en werd in 1988 Amerikaans staatsburger.

Familieportret van Ivana Trump, Eric Trump, Donald Trump en Ivanka Trump in Mar-a-Lago in 1998. Foto: Davidoff Studios/Getty Images

Ivana en Donald Trump waren 14 jaar getrouwd en hebben samen drie kinderen: Donald jr., Eric en Ivanka. Het koppel ging uit elkaar vanwege ontrouw van Donald.

Tijdens hun huwelijk speelde Ivana een belangrijke rol in de bedrijven van haar man. Ze runde verschillende hotels en casino’s en was verantwoordelijk voor de inrichting van de nodige panden.

In 2017 zei Ivana dat Donald haar had aangeboden ambassadeur in Tsjechië te worden. Maar ze weigerde omdat dat “vier jaar Praag zou betekenen dus bye-bye voor Miami, bye-bye voor New York in de lente en herfst en bye-bye voor Saint-Tropez in de zomer.”

Ivana bracht in 2017 een boek uit met als titel “Raising Trump” over de opvoeding van haar kinderen. “Donald was dan misschien niet de beste echtgenoot voor mij, maar hij was een goede vader voor de kinderen”, schreef ze.


Ivanka Trump, de oudste dochter van de president, is een belangrijke adviseur van haar vader.

Ivanka Trump. Foto: Carlos Barria/Reuters

De oudste dochter van Donald Trump heet officieel Ivana naar haar moeder, maar gaat door het leven onder haar bijnaam “Ivanka.”

De 38-jarige Ivanka verbleef twee jaar aan de Georgetown University en stapte toen over naar de University of Pennsylvania waar ze economie studeerde.

Ivanka was als tiener fotomodel en liep onder meer shows voor Versace.

Ze was later actief bij de Trump Organization en begon haar eigen lifestyle-merk: The Ivanka Trump Collection.

Nadat ze in 2017 aan het werk ging in het Witte Huis, trad ze terug bij zowel de Trump Organization als haar modemerk. In 2018 hield The Ivanka Trump Collection helemaal op te bestaan.

Ze is getrouwd met vastgoedontwikkelaar Jared Kushner, die ook een belangrijke adviseur is van de president. Samen hebben ze drie kinderen: Arabella, Joseph en Theodore.


Donald Trump jr. and Eric Trump hebben gedurende het presidentschap van hun vader de leiding over de Trump Organization.

Eric Trump and Donald Trump jr. Foto: Drew Angerer/Getty Images

De 42-jarige Donald jr. en de 36-jarige Eric studeerden aan de University of Pennsylvania en de Georgetown University. Ze zijn nu beiden vice-president van de Trump Organization.

Donald jr. was 13 jaar lang getrouwd met actrice en fotomodel Vanessa Trump en heeft vijf kinderen met haar. Op dit moment heeft hij een relatie met voormalig Fox News-presentatrice Kimberly Guilfoyle. Zij is de ex-vrouw van de Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom.

Eric is getrouwd met tv-producent Lara Trump en heeft een zoon met haar. Ze verwachten in augustus een tweede kind. E News noemde hen in 2018 “het meest normale en minst controversiële koppel” binnen de familie. Eric verdedigt in mediaoptredens regelmatig uitspraken van zijn vader.

Eric is betrokken bij de herverkiezingscampagne van zijn vader, vooral bij de financiering daarvan.


Donald Trump trouwde in 1993 met Marla Maples, maar het koppel ging vier jaar later weer uit elkaar.

Marla Maples en haar dochtertje Tiffany Trump in november 1995. Foto: Paul Hurschmann/AP

Donald  Trump en Marla Maples kregen in 1993 een dochter, die ze Tiffany noemden. Twee maanden later trouwde het koppel in het Plaza Hotel in New York.

Vanity Fair schreef dat Maples een beautyqueen was uit de Bible Belt, terwijl Ivana een sobere Europese was met grote ambities.

Nadar ze in 1997 scheidde van Trump, voedde Marla Maples haar dochter Tiffany op in Californië. De nu 26-jarige Tiffany studeerde midden in de coronacrisis in mei 2020 af aan de Georgetown Law School.


Donald Trump is sinds 2005 getrouwd met de van oorsprong Sloveense Melania. Ze hebben samen een zoon: Barron.

First lady Melania Trump op bezoek bij de Giza-piramiden in 2018. Foto: Carolyn Kaster/AP

Melania Trump werd geboren in Slovenië en verhuisde in 1996 op 26-jarige leeftijd naar New York. In haar profiel op de website van het Witte Huis vertelt ze dat ze “heeft opgetreden in grote reclamecampagnes en heeft gewerkt met de beste fotografen uit de modewereld.”

Melania en Donald ontmoetten elkaar volgens het blad Brides terwijl hij op een date was met een andere vrouw. Op hun bruiloft waren opvallend genoeg onder meer Bill en Hillary Clinton te gast.

Als first lady houdt Melania zich onder de noemer Be Best bezig met de problemen waar kinderen tegenwoordig mee te maken hebben.

Washington Post-journalist Mary Jordan schreef een boek over Melania met als titel The Art of Her Deal. Daarin staat onder andere dat Melania na de verkiezingsoverwinning van Trump in 2016 heronderhandelde over de huwelijkse voorwaarden en problemen had met Ivanka.

Lees hier meer over de familie Trump: