De Chinese beurstoezichthouder treedt hard op tegen snelle aandelenverkopen van zeer rijke koppels bij een scheiding. De transactievolumes voor een bepaald aandeel kunnen hierdoor zo groot zijn, dat verkooptransacties de koers beïnvloeden.

De nieuwe regel komt erop neer dat bestuurders van bedrijven en aandeelhouders die meer dan 5 procent van de aandelen van een bedrijf bezitten, binnen 90 dagen niet meer dan 2 procent van hun aandelen mogen verkopen.

De stap volgde nadat een aantal belangrijke aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven in China als gevolg van een scheiding grote hoeveelheden aandelen verkochten.

Zeker acht grote aandeelhouders droegen voor in totaal omgerekend bijna 3,7 miljard euro aan aandelen over aan hun ex-echtgenoten na hun scheiding, blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg.

De helft van de acht voormalige koppels kondigde in de weken en maanden na de scheiding aan aandelen te verkopen.

De grootste aandelenoverdracht was bij elektronicabedrijf Suzhou Secote Precision Electronic. De bestuursvoorzitter van het bedrijf, Sun Feng, droeg in januari die jaar voor in totaal 180 miljoen euro over aan zijn ex-vrouw.

Chinese beurstoezichthouder grijpt in bij aandelenverkoop ultrarijke koppels

Voordat de nieuwe regels werden bepaald, konden aandeelhouders na een scheiding 4 procent van hun aandelen verkopen, terwijl er voor anderen een limiet geldt van 2 procent.

In juli zei de Chinese toezichthouder CSRC de trend om na een scheiding snel aandelen te verkopen in de gaten te houden. De belangrijkste Chinese beurzen, de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange, lieten toen weten dat de limiet van 2 procent die geldt voor grote aandeelhouders ook blijft gelden na een scheiding. 

De stap van de Chinese beurzen komt op het moment dat Beijing probeert het vertrouwen in de worstelende economie op te vijzelen en Chinese beurzen maar moeizaam herstellen. Beleggers hebben afgelopen maand een recordhoeveelheid van ruim 11 miljard euro aan Chinese aandelen verkocht, blijkt uit gegevens van  JPMorgan.

De afgelopen maand kwam de Chinese overheid met nieuwe maatregelen om de aandelenmarkten te ondersteunen. De beursindex Shanghai Composite is dit jaar tot nu toe met 1 procent gestegen. De CSI 300 Index, een brede indicator van Chinese aandelen, heeft 3,5 procent verloren.

LEES OOK: De Chinese yuan kan dit jaar een historisch dieptepunt bereiken – steunmaatregelen halen weinig uit