• De Chinese economie stevent waarschijnlijk af op een financiële crash, waarschuwt financieel expert Ruchir Sharma.
  • Dat komt omdat de Chinese vastgoedzeepbel, die is gevoed met torenhoge schulden, op knappen lijkt te staan, schrijft hij in de Financial Times.
  • “In dit scenario is het waarschijnlijk dat China in een volledige financiële crisis terecht zal komen.”
  • Lees ook: Weer groot vastgoedbedrijf in China in problemen – beurskoers Country Garden daalt 16%

De vooruitzichten voor de Chinese economie op de lange termijn worden steeds somberder, maar op de korte termijn kan het kwartje nog altijd twee kanten op vallen, schrijft chief investment officer Ruchir Sharma van investeringsmaatschappij Breakout Capital in zakenkrant Financial Times.

Sharma staat ook aan het hoofd van de internationale activiteiten van vermogensbeheerder Rockefeller Capital Management en was daarvoor zakenbankier voor opkomende markten bij Morgan Stanley Investment Management. Volgens Sharma zijn er twee mogelijke korte termijn scenario’s voor de Chinese economie.

Allereerst kan het land nog een paar oplevingen doormaken als de economische vertraging inzet, vergelijkbaar met de “valse dageraad” die Japan in de jaren 1990, schrijft Sharma. Als er zo’n tijdelijke opleving komt, dan zou die aangedreven kunnen worden door het succes van de Chinese technologiesector, die het nog altijd beter doet dan die van andere toonaangevende economieën zoals India en de VS.

Ondanks de strenge regulering van techbedrijven in China blijft deze sector doorgroeien. China is dit jaar bijvoorbeeld de grootste exporteur van elektrische auto’s ter wereld geworden.

Risico dat vastgoedcrisis een financiële crisis wordt in China

Maar in een tweede, slechter scenario kan de Chinese vastgoedmarkt even hard crashen als de Amerikaanse vastgoedmarkt deed in de zomer van 2008, wat leidde tot de ernstigste financiële crisis in de VS en wereldwijd sinds de jaren 1930. "In dit scenario zal China in een volledige financiële crisis terechtkomen", schrijft Sharma.

Te midden van een groeiende lijst tegenslagen die de Chinese economie teisteren, is de vastgoedmarkt een van de grootste probleemgevallen. De sector, goed voor een derde van de Chinese economie, is diep in de schulden geraakt.

Volgens Sharma zijn de Chinese grond- en huizenprijzen recent met ongeveer vijf procent gedaald, terwijl de financieringsmiddelen die door lokale overheden worden gebruikt om onroerend goed te kopen nu bijna de helft van de Chinese staatsschuld uitmaken. Wanbetalingen komen vaak voor in de sector, waarbij zelfs de meest stabiele vastgoedontwikkelaars gevaar lopen.

In tegenstelling tot de Japanse regering in de jaren '90, heeft de Chinese overheid grote aarzeling getoond bij het introduceren van brede economische stimuleringsmaatregelen. In plaats daarvan heeft het een aantal kleinere steunmaatregelen geïntroduceerd die tot nu toe een beperkt effect hebben gehad.

"Omdat vastgoedzeepbellen die worden gevoed door snel stijgende schulden, meestal eindigen in een scherpere economische neergang dan wat China tot nu toe heeft gezien, is het crisisscenario het meest waarschijnlijk", schrijft Sharma in de FT. "Of China's volgende stap nu ten goede of ten kwade uitpakt, het zal waarschijnlijk een stuk dramatischer zijn dan het scenario van blijven aanmodderen dat velen verwachten."

LEES OOK: Worstelende Chinese vastgoedreus Evergrande vraagt faillissement aan voor Amerikaanse dochter