Superjachten zijn steeds meer uitgegroeid tot statussymbool voor de allerrijksten en bieden een afgeschermde omgeving voor vrijetijdsbesteding en netwerken. Ze zijn – meer nog dan onroerend goed – het duurste bezit dat je kunt hebben.

Amazon-oprichter Jeff Bezos, met een geschat vermogen van 210 miljard dollar de op één na rijkste persoon ter wereld, kocht in 2023 het 127 meter lange schip genaamd ‘Koru’ – een Māori-symbool dat staat voor een nieuwe start. Dit superjacht werd in Nederland gebouwd.

Mark Zuckerberg, mede-oprichter en topman van socialmediabedrijf Meta, kocht afgelopen maart vlak voor zijn 40e verjaardag een jacht dat oorspronkelijk was gebouwd voor een Russische oligarch.

“Het is een beetje een viering van het succes in je leven, van rijkdom,” zegt topmanager Giovanna Vitelli van superjachtenbouwer Azimut Benetti tegen Business Insider.

Hoewel veel miljardairs superjachten bezitten, zijn de allerrijksten - zoals Bezos, Zuckerberg en Oracle-oprichter Larry Ellison - een stapje verder gegaan. Hun boten zijn paleizen op zee, compleet met voorzieningen zoals sportscholen, spa's, zwembaden, nachtclubs en bioscopen.

Een blik op deze megajachten - meer dan 70 meter lang, meestal op maat gebouwd en vaak met een waarde van honderden miljoenen dollars - biedt een kijkje in hoe de 0,00001 procent rijksten in de wereld leeft.

Een belangrijk voordeel van een superjacht voor miljardairs is dat ze daarmee ook privacy kopen. De wereld van de superjachten blinkt uit door gebrek aan transparantie en daardoor is het ontcijferen van wie wat bezit meestal een flinke puzzel.

Dit zijn de grootste jachten van techmiljardairs. Bekijk de slideshow:

De superjachten van techmiljardairs: van Mark Zuckerberg tot Jeff Bezos

LEES OOK: Superjacht en tegelijk een onderzeeër? Dit megaschip is voor miljardairs die zo rijk zijn, dat ze nooit hoeven te vragen hoe duur iets is