Neobank bunq heeft in het laatste kwartaal van 2022 voor het eerst in haar tienjarige bestaan winst geboekt. De kwartaalwinst kwam uit op 2,3 miljoen euro, zo meldde de financiële onderneming dinsdag.

“Ik ben ontzettend trots op het feit dat ons verdienmodel, waarin de gebruiker centraal staat, in slechts 10 jaar winstgevend is gebleken”, zegt oprichter en CEO Ali Niknam. “Door ons commerciële succes direct te koppelen aan de tevredenheid van onze gebruikers, hebben we een bedrijf gebouwd dat succesvol is zolang onze gebruikers tevreden zijn.”

De netto inkomsten van bunq uit abonnementen stegen in de laatste maanden van 2022 met 37 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Het bedrijf laat in een persbericht weten in december 2021 voor het eerst een break-even punt te hebben bereikt en daarna de weg naar structurele winstgevendheid te hebben ingezet. De operationele winst wordt gebruikt voor productontwikkeling, innovatie en internationale expansie.

Bunq is in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam en is inmiddels de op een na grootste neobank van Europa. Niknam compenseerde veel van de verliezen die de bank in eerdere jaren leed uit eigen zak. Hij heeft in totaal bijna 99 miljoen euro in zijn bedrijf gestoken.

Klanten kunnen bij bunq kiezen wat er met hun geld gedaan wordt. Ze krijgen bijvoorbeeld de keuze om hun vermogen in te zetten voor beleggingen in hypotheken. Ook is het mogelijk dat een klant zegt dat er niet met spaartegoeden wordt belegd.

LEES OOK: Dit zijn de rijkste oprichters van succesvolle, niet-beursgenoteerde scaleups uit Europa – met 3 Nederlanders in de top 10