Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
4:1

Neobank Bunq heeft maandag zijn de mogelijkheid om hypotheken af te sluiten gelanceerd, waarbij de nadruk ligt op hypotheken met NHG-verzekering. Hierbij zijn huiseigenaren onder voorwaarden verzekerd tegen eventuele betalingsproblemen.

De daadwerkelijke lancering van hypotheken volgt op de aankondiging van Bunq in december, waarin de uitdager van traditionele banken meldde zich op de hypotheekmarkt te gaan begeven. Wie een Easy Mortgages hypotheek afsluit, kan binnen 24 uur na het versturen van de benodigde documenten, een offerte verwachten.

Klanten kunnen een annuïtaire, lineaire en aflossingsvrije hypotheek bij de neobank afsluiten. Destijds zei Ali Niknam tegen Business Insider dat het in eerste instantie alleen hypotheken met NHG-verzekering zou verstrekken, maar uiteindelijk worden via Easy Mortgages ook niet-NHG-hypotheken aangeboden.

Echter, alleen de NHG-hypotheken worden gefinancierd met het spaargeld van Bunq-klanten. De overige hypotheken worden gefinancierd door Tulp Hypotheken, die ook het beheer van de Bunq-hypotheken op zich neemt. Achter Tulp zit de in Londen gevestigde investeerder TwentyFour Asset Management als belangrijkste financier.

Met een NHG-hypotheek zijn huiseigenaren beschermd tegen een restschuld. Deze wordt uit de NHG-pot betaald als de woning onverhoopt verkocht moet worden omdat er betalingsproblemen zijn ontstaan door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden.

Een van de voorwaarden is dat een NHG-hypotheek afgesloten mag worden voor maximaal 355.000 euro (2022). Ook betalen eigenaren eenmalig 0,6 procent van de koopsom aan premie. Daartegenover staat dat geldverstrekkers bij NHG-hypotheken doorgaans geen risico-opslag rekenen en de hypotheekrente dus lager is.

Scherpe NHG-tarieven voor hypotheekrente bij Bunq

Bunq heeft zijn NHG-hypotheken scherp in de markt gezet. Voor 10 en 20 jaar vast met NHG rekent Bunq respectievelijk 2,71 procent en 3,15 procent rente.

Daarmee zit de neobank onder de gemiddelde NHG-rentes voor 10 en 20 jaar vast. Volgens financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep bedragen die momenteel respectievelijk 2,89 en 3,28 procent.

De NHG-hypotheken van Bunq zijn ook scherp geprijst als je kijkt naar de hoogste en laagste rentes in de markt. De laagste rente voor 10 jaar vast met NHG bedraagt momenteel 2,7 procent, de hoogste 3,44 procent, volgens actuelerentestanden.nl.

Voor 20 jaar vast met NHG zou je nu 3,11 procent betalen als je voor de laagste rente zou kiezen. De hoogste rente bedraagt 3,82 procent.

De tarieven voor de overige Bunq-hypotheken die door Tulp worden gefinancierd, zijn minder scherp en staan gelijk aan de rentes van Tulp. Bij een hypotheek zonder NHG die 100 procent van de marktwaarde bedraagt , betaal je 3,51 procent rente voor 10 jaar vast en 3,8 procent voor 20 jaar vast.

Deze tarieven liggen boven het gemiddelde van 3,25 procent en 3,73 procent voor 10 en 20 jaar vast zonder NHG.

In december gaf Niknam aan "niet te duur, niet te goedkoop, maar wel transparant" te willen zijn met de hypotheken. "Ik geloof ook niet dat tarieven als 1,14 procent of 1,15 procent heel veel uitmaken. Belangrijker zijn de voorwaarden als vervroegd aflossen en een verhuisregeling", zei hij tegen Business Insider.

Bunq heeft met de jaren steeds meer diensten toegevoegd en biedt behalve hypotheken ook diensten voor sparen en beleggen aan.

Lees meer over hypotheken: