• De groei van de techindustrie in Europa heeft gezorgd voor een nieuwe generatie miljardairs.
 • Website Sifted heeft de rijkste oprichters van succesvolle scaleups die nog geen beursnotering hebben op een rij gezet, kijkend naar de aandelen in hun eigen onderneming.
 • Er staan drie Nederlanders in de lijst: Adriaan Mol, Ali Niknam en Robert Vis.
 • Lees ook: 10 tips om naast je vaste baan een eigen bedrijf op te bouwen

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de techindustrie in Europa. Nieuwe, jonge ondernemers met baanbrekende ideeën hebben het kapitaal gevonden om hun dromen te verwezenlijken en zijn inmiddels de nieuwe miljardairs van het continent. In de lijst van rijkste ondernemers is er plek voor drie Nederlanders.

Het zijn voornamelijk mannen. Ze zijn jong en hebben hun vermogen meestal vergaard in de fintechindustrie. Website Sifted heeft een lijst gemaakt met de rijkste oprichters van Europa, op basis van de aandelen in hun bedrijven. Die aandelen zijn vervolgens vermenigvuldigd met de huidige waardering van hun onderneming.

Sommige ondernemers, zoals de Nederlander Adriaan Mol van het betaalbedrijf Mollie, staan daarom hoog op de lijst: Mol bezit nog een groot aandeel in het betalingsbedrijf. Qua eigen vermogen kan het zijn dat bepaalde ondernemers rijker zijn: de lijst van Sifted is dus puur gebaseerd op de aandelen in het bedrijf van de oprichter. De bedragen zijn omgerekend naar euro’s.

Wat opvalt is de enorme diversiteit: haast alle landen zijn vertegenwoordigd. De beste vertegenwoordigde landen zijn het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Met Adriaan Mol, Ali Niknam en Robert Vis staan er drie landgenoten op de lijst. De jongste oprichter op de lijst is Johnny Boufarhat van Hopin. Hij is 27 jaar oud. De hoogst genoteerde vrouwelijke oprichter is Anne Boden van de Starling Bank, met een nettowaarde van 117 miljoen euro.

De top 15 rijkste ondernemers:

 1. De Collison-broers – €10,2 miljard (ieder) met het bedrijf Stripe
 2. Guillaume Pousaz – €7,8 miljard met het bedrijf Kassa.com
 3. Nik Storonsky – €5,93 miljard met het bedrijf Revolut
 4. Victor Jacobsson – €3,9 miljard met het bedrijf Klarna
 5. Nazim Salur – €2,89 miljard met het bedrijf getir
 6. Adriaan Mol – €2,88 miljard met het bedrijf Mollie
 7. Sebastian Siemiatkowski – €2,75 miljard met het bedrijf Klarna
 8. Johnny Boufarhat – €1,61 miljard met het bedrijf Hopin
 9. Ali Niknam – €1,5 miljard met het bedrijf bunq
 10. Robert Vis – €1,15 miljard met het bedrijf Messagebird
 11. Vladyslav Yatsenko – €1 miljard met het bedrijf Revolut
 12. Nicolas Julia – €890 miljoen met het bedrijf Sorare
 13. Philip Belamant – €890 miljoen met het bedrijf Zilch
 14. Valentin Stalf / Maximilian Tayenthal – €797 miljoen met het bedrijf N26
 15. Peter Carlson – €750 miljoen met het bedrijf Northvolt

De lijst is echter verre van compleet: oprichters van wie het aandelenbezit niet kon worden bevestigd, werden niet in de ranglijst opgenomen, waardoor ondernemers van bedrijven als Gorillas, Blockchain.com en wefox ontbreken.

Mensen als Niklas Zennström (Skype), Max Levchin (Paypal), Taavet Hinrikus (Wise), Daniel Ek (Spotify) en Uğur Sahin (BioNTech) staan ook niet op de lijst, omdat zij met hun bedrijven naar de beurs zijn gegaan.

Bunq, Mollie en MessageBird: over de drie Nederlanders

Adriaan Mol, Ali Niknam en Robert Vis zijn de drie Nederlanders op de lijst. Adriaan Mol is de oprichter van Mollie, een betalingsverwerker die al in 2020 bij een investeringsronde 90 miljoen euro ophaalde en werd betiteld als de toekomstige “Apple van de betalingswereld”.

Mol richtte het bedrijf in 2004 op, toen hij 18 jaar oud was. Met de focus op het versoepelen van betaalverkeer en geholpen door de snelle ontwikkeling van het internet, groeide het bedrijf uit tot een gevestigde speler op de Europese betaalmarkt.

Lees ook: De Amerikaan Shane Happach (42) moet van betaalbedrijf Mollie een Europese reus maken

De tweede Nederlander op de lijst is Ali Niknam, die eerder dit jaar met zijn neobank Bunq deelnam aan een investeringsronde waarbij 193 miljoen euro werd opgehaald. Investeerders waardeerden het bedrijf op 1,6 miljard euro.

In een interview met Business Insider gaf Niknam aan dat de strategie van Bunq zal veranderen: er zal, mede vanwege de wens van klanten van het bedrijf, meer als een reguliere bank gewerkt gaan worden. In december was daarvan het eerste teken te zien: Bunq gaat eigen hypotheken aanbieden.

De laatste Nederlander op de lijst is Robert Vis. Hij is medeoprichter van Messagebird, een cloudplatform waarmee bedrijven en klanten onderling kunnen communiceren. Duizenden bedrijven, waaronder Deliveroo en Heineken, zijn bij het platform aangesloten.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: De jongste miljardair op aarde is een mysterieuze 18-jarige Duitser – dit is wat we weten