De Britse overheid luidt de noodklok nu ze heeft ontdekt dat er in het geval van een no deal-Brexit geen geschikte pallets voorhanden zijn om goederen naar de Europese Unie te exporteren. De regering heeft er spoedvergaderingen over ingepland met sleutelfiguren uit het bedrijfsleven.

De EU hanteert strikte regels voor de pallets; de houten of plastic plateaus waarop bedrijven hun goederen vervoeren. Pallets die de EU binnenkomen uit niet-EU-landen moeten zijn schoongemaakt of een hittebehandeling hebben ondergaan om besmetting te voorkomen. De pallets moeten gemarkeerd zijn om aan te geven dat aan de vereiste standaarden is voldaan.

Britse exporteurs gebruiken over het algemeen pallets die niet voldoen aan de voorwaarden voor niet-EU-landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft als EU-lid altijd met minder strenge regelgeving te maken gehad.

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken heeft het bedrijfsleven vorige week laten weten dat het VK niet genoeg geschikte pallets zal hebben voor export naar de EU als de Brexit zich zonder terugtrekkingsovereenkomst voltrekt.

Britse bedrijven zouden elkaar dan moeten beconcurreren om het beperkte aantal pallets dat wél geschikt is. Exporteurs die achter het net vissen, moeten dan wachten op de aanvoer van nieuwe pallets, wat weken kan duren.

Het ministerie spreekt dinsdag via een conference call met relevante partijen, 31 dagen voor het vertrek uit de EU op 29 maart.

Iedere dag nieuwe Brexit-problemen

"Het zijn de kleine, procedurele, onbelangrijk lijkende zaken waar mensen juist over zullen struikelen", zei een door de overheid ingelichte bron uit het bedrijfsleven tegen Business Insider. De bron voegde eraan toe dat het land "bij lange na niet is voorbereid" op een Brexit zonder deal.

Lees meer: Hoe een no deal-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen

Andere bronnen uit de industrie zeiden verbijsterd te zijn over hoelang het de overheid heeft gekost om het probleem te ontdekken. "Het punt van de transitieperiode was om ons de benodigde twee jaar aan voorbereiding te geven", aldus een bron tegen Business Insider. "Nu moeten we ons ineens binnen een paar weken voorbereiden. Welke gek verzint zoiets?"

Minister Michael Gove van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken zou andere ministers recentelijk hebben aangespoord om naar de gevolgen van een no deal-Brexit te kijken, waarbij iedere dag nieuwe problemen zouden zijn ontdekt.

De Britse regering reageerde niet op een verzoek van Business Insider om commentaar.

Goves onderminister Sue Hayman (Labour) heeft premier May verzocht een "rampzalige no deal te voorkomen" en voegde toe: "Alles wat deze regering tot nu toe rond de Brexit heeft gedaan is een puinhoop geweest, dus ik ben niet verrast door dit nieuws. Incompetentie en een gebrek aan planning hebben risico's en onzekerheid verspreid in sommige van de grootste Britse sectoren, zoals voedsel, drank en chemie."

Pallets Brexit

Foto: Een vorkheftruck verplaatste houten pallets in de haven van Southampton. Bron: Matthew Horwood / Getty

Spilfiguren in de Britse voedsel- en drankenindustrie waarschuwden eind januari dat een op de acht bedrijven failliet kan gaan als het VK de EU verlaat zonder deal, en daardoor automatisch terugvalt op de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

"Dit belachelijke gebrek aan gezond verstand is sinds 2016 de norm", zei Labour-Lagerhuislid Virendra Sharma tegen Business Insider. "De mensen die zeiden dat we na de Brexit een wereldmacht in handel zouden zijn, hebben anderen bewust misleid. Ze wisten dat ze hun verdorven ideologische fantasie het best konden verkopen door enthousiast te schreeuwen zonder een idee te hebben van de valkuilen. Een no deal is overduidelijk schadelijk. De premier moet deze optie zo snel mogelijk van tafel vegen."

Lagerhuis krijgt zeggenschap

Theresa May staat onder grote druk om de no deal-Brexit uit te sluiten door de onderhandelingsperiode te verlengen en het vertrek uit de EU uit te stellen. Binnen de EU wordt al over verlengingstermijnen van maximaal twee jaar gesproken.

May wil het Lagerhuis zeggenschap geven over mogelijk uitstel. Als op 12 maart geen deal is goedgekeurd die de Britse uittreding uit de EU regelt, is het de bedoeling dat parlementariërs mogen stemmen over hoe het verder moet.

Het Lagerhuis heeft eerder met grote meerderheid tegen de Brexit-deal van May gestemd. Ze belooft nu dat het parlement aan zet komt als dat weer gebeurt. Parlementariërs mogen dan uiterlijk op 13 maart besluiten of ze zonder deal uit de EU willen stappen. Als daar onvoldoende steun voor is, mag een dag later worden gestemd over uitstel van de Brexit.

"Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 29 maart alleen zonder deal als het Lagerhuis daar expliciet mee heeft ingestemd", beloofde May, die zelf geen voorstander is van uitstel. "Uitstel tot na eind juni betekent dat het Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen."

LEES OOK: Inmiddels hebben zo veel Britten spijt van de Brexit, dat ‘Remain’ een tweede referendum zou winnen