De brand die de Parijse kathedraal Notre-Dame bijna verwoestte, is gedoofd. Twee zaken staan nu centraal: plannen maken voor de wederopbouw en onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De Franse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Ze gaan er vooralsnog niet van uit dat er van opzet sprake is. Mogelijk heeft de brand te maken met restauratiewerk dat werd uitgevoerd.

Maar de architect die is belast met dat werk, Philippe Villeneuve, zei verbijsterd te zijn. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd en beklemtoonde dat er niemand aan het werk was op het moment dat de brand maandagavond uitbrak.

Lees ook: Grote brand in de Notre-Dame in Parijs onder controle: gigantische schade, maar ‘algemene structuur van de kerk is behouden’

Hulp bij wederopbouw Notre-Dame

EU-president Donald Tusk roept de 28 EU-lidstaten op te helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame. “Dit gaat om meer dan materiële hulp”, zei hij in het Europees Parlement in Straatsburg. Frankrijk kan het financieel wel zelf aan, maar steun uit de hoofdsteden Europa zou een gebaar van solidariteit zijn, zei hij. “De EU is door meer verbonden dan door verdragen.”

De donaties voor de restauratie van de Notre-Dame stromen inmiddels binnen. Het concern L’Oréal, de vermogende familie Bettencourt Meyers en de Bettencourt Schueller Stichting maakten dinsdag bekend samen 200 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Eerder zegde miljardair François-Henri Pinault namens zijn familie al 100 miljoen euro toe voor de wederopbouw. Pinault is topman van luxemerkenbedrijf Kering, dat merken als Gucci en Alexander McQueen voert.

Lees ook op Business Insider

Kort na de aankondiging van Pinault deed ook Bernard Arnault een duit in het zakje: de rijkste man van Frankrijk en de op twee na rijkste persoon ter wereld met een vermogen van ruim 80 miljard euro, zegde 200 miljoen euro toe. Arnault is mede-eigenaar van het luxebedrijf  LVMH, bekend van merken als Louis Vuitton en champagnehuis Moët.

Franse miljardairs, ondernemingen en andere gulle gevers hebben daarmee in totaal al 600 miljoen euro toegezegd voor het herstel van de 850 jaar oude kathedraal. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft voorgesteld in de komende weken een internationale conferentie te houden voor donateurs en deskundigen. De Franse hoofdstad stelt zelf zo’n 50 miljoen euro beschikbaar.

Crowdfunding voor Notre-Dame

Niet alleen vermogende Fransen kunnen een bijdrage leveren. Erfgoedorganisatie Fondation du patrimoine heeft met een fondsenwervingsactie al zo’n 2,8 miljoen euro opgehaald. Donateurs kunnen in Frankrijk belastingvoordelen tegemoetzien.

Ook wordt er op crowdfundingplatform GoFundMe geld ingezameld voor de restauratie van de Notre-Dame. Een zoekopdracht op Notre Dame Cathedral fire leverde na enkele uren al meer dan honderd resultaten op.

LEES OOK: Meesterwerken van Vincent van Gogh: 13 prachtige foto’s van een onconventionele tentoonstelling die je in Parijs kunt bezoeken