Een grote brand in de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame heeft maandag gezorgd voor immense schade aan de kerk.

De brand in de Notre-Dame in Parijs is na uren blussen onder controle gebracht. Een woordvoerder van de brandweer meldde dinsdag rond 03.00 uur dat ze het vuur “volledig onder controle” hebben. “Het is deels geblust, er zijn resterende branden die uitgemaakt moeten worden.”

De brand brak maandag rond 19.00 uur uit en heeft een groot deel van de kathedraal verwoest. Hoe groot de schade precies is moet nog worden vastgesteld. Vooral het dak van het iconische bouwwerk moest het ontgelden.

Voor zover bekend is één brandweerman ernstig gewond geraakt bij de bluswerkzaamheden.

De  schade is immens. Maar volgens volgens Jean-Claude Gallet, hoofdcommandant van de Parijse brandweer, is de “algemene structuur van de Notre-Dame behouden gebleven”, aldus de site 20 minutes.

De twee klokkentorens aan de noordzijde, bekend als iconische beelden van Parijs, zijn gered.

Lees ook op Business Insider

Ook zijn de doornenkroon, die soldaten op het hoofd van Jezus zouden hebben gezet, alsmede het hemd van koning Lodewijk de Heilige (1214-1270), gered. Beide objecten worden door katholieken als extreem belangrijk beschouwd.

De Franse president Emmanuel Macron gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw van de door brand deels verwoeste Notre-Dame. Macron noemde de brand in de iconische kathedraal “een verschrikkelijke tragedie”.

“We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen.”

Volgens de president is wel het ergste voorkomen. Zo is de structuur van het gebouw behouden gebleven en ook de twee markante torens zijn er nog. Macron prees de moed en het professionalisme van de brandweermensen.

De brand die razendsnel om zich heen greep in het dak van de Notre-Dame, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, was heel moeilijk te bestrijden, aldus de woordvoerder van de beroemde kathedraal in Parijs gezegd tegen de krant Le Figaro.

Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden.

Grote brand in de Notre-Dame

Op tal van internetfilmpjes was te zien dat vlammen uit het dak van de gotische kerk sloegen, het eerst in een deel dat in de steigers stond. Het vuur verspreidde zich door de houten kapconstructie.

Zestien grote koperen standbeelden waren toevallig vier dagen geleden uit de torenspits van de Notre-Dame losgemaakt. Ze moeten worden gerestaureerd.

De standbeelden zijn 3 meter hoog en wegen ongeveer 250 kilo. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven voor de vlammen.

De Nederlander, die liever niet bij naam genoemd wil worden, stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. “Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam”, vertelde de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. “Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel”, schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

De Nederlander bekeek de brand in het bijzijn van honderden mensen. Toeschouwers maken vanaf het uitzichtpunt foto’s van de vlammenzee. “Het staat hier vooral vol met Amerikanen”, aldus de man. Hij stelde dat het “wel pijn doet” om te zien hoe de vlammen uit het historische gebouw slaan.

Een suggestie van de Amerikaanse president Donald Trump om het vuur te doven met blusvliegtuigen werd door de Franse veiligheidsautoriteiten afgewezen.

In een tweet laat de Sécurité Civile weten: “De inzet van blusvliegtuigen voor dit type gebouw zou kunnen leiden tot instorting van de hele structuur. De brandweer levert maximale inzet om de Notre-Dame te reddden.”