Het spektakel voor je portemonnee is in mei te vinden op de beurs. Want na maanden van gestaag oplopende koersen doet de aandelenmarkt sinds enkele weken een stap terug. Ook als je niet actief belegt is dat relevant: de kans is immers groot dat je indirect via een pensioenbelegging toch geraakt wordt door de schommelingen van de beurs.

Spelbreker op de beurs is de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Die lijkt serieuze impact te krijgen op de mondiale economische groei.

Aandelen doen een stap terug in mei, maar op andere vlakken zijn er ook positieve ontwikkelingen voor je portemonnee: de hypotheekrente blijft met hele kleine stapjes dalen en wat betreft de energierekening bieden met name lagere gasprijzen interessante kansen.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van mei 2019.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenmarkt: gemiddelde prijs blijft hangen bij 3 ton

Kijk je een jaar terug, dan ziet het er allemaal nog aardig indrukwekkend uit op de huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijs lag in april op 302.456 euro en dat is 22.429 euro méér dan in dezelfde periode een jaar eerder. Huiseigenaren zijn daarmee per maand gemiddeld 1.869 euro rijker geworden.

Maar op de korte termijn ziet het beeld er toch wat anders uit. In januari dit jaar kwam de gemiddelde verkoopprijs met 302.157 euro voor het eerst boven de drie ton uit. De gemiddelde transactieprijs van april wijkt daar echter nauwelijks vanaf.

Kortom: het lijkt erop dat de huizenmarkt enigszins afkoelt, vooral omdat de forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren ertoe hebben geleid dat de betaalbaarheid in het middensegment een steeds groter probleem wordt voor starters.

Natuurlijk blijft de huizenmarkt zich kenmerken door grote verschillen per regio en per soort woning. Zo ligt de vraagprijs van het goedkoopste huis in Nederland ligt rond de 50.000 euro, terwijl de duurste woning voor 15 miljoen euro te koop staat op Funda.nl.

Lees hier meer: Het duurste en goedkoopste huis in Nederland – dit is het verschil in maandlasten, als je een hypotheek van €15 miljoen of €50.000 neemt


Hypotheekrente wéér een fractie lager

De hypotheekrente boekt laagterecord op laagterecord, maar het gaat wel bijzonder langzaam. Gemiddelde hypotheekrentes dalen wekelijks met ongeveer één honderdste van een procent.

Voor populaire rentevaste perioden zoals 10 jaar vast en 20 jaar vast ligt de gemiddelde hypotheekrente mét NHG-verzekering op respectievelijk 1,71 procent en 2,33 procent.

Toch valt er het nodige te shoppen. Kijk je het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbiedingen per looptijd, dan kan dat ruim 1 procentpunt schelen, afhankelijk van de geldverstrekker.

Bekijk hier het overzicht: Shoppen met de hypotheekrente: dit scheelt het in je maandlasten als je kiest voor de hoogste óf laagste rente bij populaire looptijden


Sparen: buffer is nodig, maar levert geen rente op

Het gat tussen de inflatie en spaarrentes is wéér een stukje groter geworden. In april lag de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten op 2,9 procent, terwijl de hoogste spaarrente op vrij opneembare rekeningen daalde naar 0,25 procent.

Het bijhouden van de inflatie is dan ook een ondoenlijke opgave voor spaarders: die zien de koopkracht van hun spaargeld elke maand afnemen. Zolang de Europese Centrale Bank (ECB) met goedkoop geld blijft te strooien, terwijl de inflatie in Nederland oploopt, verandert daar weinig aan.

Natuurlijk blijft het verstandig om een spaarbuffer voor onvoorziene gebeurtenissen aan te houden, of je nu wel of niet een redelijke rente ontvangt. Maar je kunt een spaarrekening ook gebruiken als 'tussenstation' om bijvoorbeeld geld op de potten dat je periodiek wilt beleggen voor later.

In dit kader bekeek Business Insider hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om jezelf een aardige uitkering voor later te bezorgen.

Lees hier: Je pensioen opkrikken met €1.000 per maand extra – dit moet je 40 jaar lang opzij zetten en als vermogen opbouwen


Beurs: malaise in mei

In de eerste vier maanden van dit jaar toonden beleggers op aandelenmarkten zich immuun voor tal van bedreigingen, uiteenlopend van groeirisico's voor de wereldeconomie en de Brexit, tot spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

In mei lijkt de 'handelsoorlog' beleggers serieus te raken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de druk op China opgevoerd door in ieder geval tijdelijk importtarieven voor Chinese goederen verder te verhogen. En daarnaast is er de boycot van het Chinese telecombedrijf Huawei, met repercussies voor de mondiale chipsector.

De angst voor een 'techoorlog' tussen de VS en China is beleggers in de benen geslagen en dat is ook op de Amsterdamse beurs te zien. Sinds de start van dit jaar staat de AEX-index nog wel op een comfortabele plus van 11 procent. Maar voor de maand mei staat een min van ongeveer 5 procent op de borden.

Lees ook: Dit kan er gebeuren als China de ‘nucleaire optie’ inzet in de handelsoorlog met de VS


De benzineprijs piekt

Aan de pomp is een liter benzine in mei gestegen tot gemiddeld 1,74 euro, het hoogste niveau dit jaar. Voor een liter diesel betaalde je per 20 mei gemiddeld 1,40 euro. Daarmee is de stijgende lijn van prijzen van motorbrandstoffen die dit jaar is ingezet, nog niet doorbroken.

Toch is het allerminst zeker dat benzine- en dieselprijzen blijven stijgen. Zo kreeg de prijs van ruwe olie, die de basis vormt voor transportbrandstoffen, deze week een flinke tik.

Een vat Brent-olie werd minder dan 70 dollar waard. Dat had mede te maken met een toename van voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten, ofwel een ruimer aanbod. Bovendien zijn economen door de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China bezorgd voor een economische groeivertraging. Dat raakt de vraag naar energie en dus ook naar ruwe olie.

Voor Nederlandse brandstofprijzen is echter van belang dat ruwe olie wordt afgerekend in dollars. Dus als de euro verzwakt, maakt dat de inkoop van olie voor de productie van benzine en diesel duurder. En juist de afgelopen weken is de euro in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

Kortom: sinds kort daalt de ruwe olieprijs, gemeten in dollars. Maar omdat ook de euro verzwakt, leidt dat tot hogere kosten bij de inkoop van olie. Hoe die balans zich verder ontwikkelt, moet de komende weken blijken.

Lees ook: Waarom de benzine duurder is dan een halfjaar geleden, terwijl de olieprijs achterblijft


De vaste stroomprijs stabiliseert

Sinds de start van dit jaar zijn vaste stroomprijzen flink gedaald, maar in mei is sprake van een pas op de plaats, zo blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise. Zo bedraagt de stroomprijs voor 1 jaar vast in mei gemiddeld 6,5 eurocent per kilowattuur en dat is gelijk aan de voorgaande maand.

Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Het tarief voor 1 jaar vast ligt gemiddeld wel zo'n 10 procent onder het variabele stroomtarief dat om het halfjaar wordt aangepast, op 1 januari en 1 juli. Vraag is dus wat er met het variabele tarief gebeurt medio dit jaar. Relatief gezien ogen de 1-jaarsprijzen in ieder geval aantrekkelijker.


Vaste gasprijs fors goedkoper dan variabel tarief

Bij de tarieven voor aardgas is de trend vergelijkbaar. In mei is het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast 26 eurocent per kuub. Dit is gelijk aan de voorgaande maand. "De vaste tarieven voor gas voor 1 en 3 jaar liggen bijna 20 procent onder de actuele variabele halfjaarstarieven", signaleert Pricewise.

Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Pricewise verwacht dat variabele tarieven voor aardgas voorlopig hoger blijven dan de vaste tarieven. "Daarnaast verwachten we ook weer veel prijsverschillen tussen de verschillende leveranciers. Dat is interessant voor consumenten, want het kan betekenen dat het slim is om over te stappen naar vaste tarieven."


Lees meer over geldzaken: