Een van de grote problemen van de woningmarkt is de krapte voor huurders in het segment net boven de sociale huur met maandhuren tussen pakweg 750 euro en 1.100 euro.

Geldverstrekker BLG Wonen wil zogenoemde ‘duurhuurders’ een hypotheek aanbieden waarmee ze kunnen overstappen naar een koopwoning, zo werd donderdag bekend.

Het idee is dat een speciale huurverklaring, die dus aangeeft dat huurders goed in staat zijn de maandlasten te betalen, kan werken als een beoordeling van de kredietwaardigheid. BLG Wonen wil dan mogelijkheden bieden om op basis van de huurlasten over te stappen naar een passende hypotheek.

Volgens BLG Wonen hebben zo’n 1 miljoen huurders in de particuliere sector relatief hoge woonlasten. Gemiddeld ligt het aandeel van het inkomen dat besteed wordt aan woonlasten in de particuliere sector op 42,6 procent.

Op het moment dat huurlasten ingeruild worden voor de maandlasten van een annuïteitenhypotheek treden er een aantal voordelen op. Zo kunnen huiseigenaren genieten van de hypotheekrenteaftrek, waardoor de hypotheeklasten netto vaak lager zijn dan de bruto hypotheeklasten.

Verder zit in een lineaire of een annuïtaire hypotheek automatisch een aflossingscomponent ingebouwd. Door af te lossen op de hypotheek bouw je waarde op in de koopwoning, waarmee je eigen vermogen toeneemt. Een belangrijk verschil met huren, waar de maandlast alleen maar een kostenpost is.

BLG Wonen gaat de hypotheek voor ‘duurhuurders’ eerst testen bij een 40-tal huurders in de particuliere sector in samenwerking met financieel adviseurs.

LEES OOK: Hypotheekrente voor 10 jaar vast wint het weer van 30 jaar vast – de oorzaak is (mede) bij oversluiters te vinden