Gemiddeld kost een woning in Nederland ongeveer 3 ton. Maar als er één markt is waar het gemiddelde niet zo veel zegt, is het de huizenmarkt. Business Insider zoekt de extremen op: het duurste en het goedkoopste huis in Nederland.

Als je op huizensite Funda.nl zoekt naar de duurste en goedkoopste woningen, spelen de criteria die je invoert een belangrijke rol bij de uitslag. Voor onze zoektocht kijken we dit keer alleen naar volledige woningen en laten appartementen buiten beschouwing. Ook doen we niet aan garageboxen en huizen die via executieveilingen worden verkocht.

Voor de goedkoopste woning kom je uit in Terneuzen. Een bescheiden tussenwoning die sinds vijf weken te koop staat voor 49.500 euro.

En de duurste? Dat is landgoed klein Bentveld in de buurt van Aerdenhout, met een actueel prijskaartje van 15.750.000 euro.

Overigens staat Klein Bentveld al een tijdje in de verkoop, te weten sinds 2016. Twee jaar geleden lag de vraagprijs een miljoen euro hoger. Ook de markt voor duurste huizen lijkt dus enigszins af te koelen.

Deze introductievideo geeft een indruk van het duurste huis, Klein Bentveld:

...en deze foto toont het goedkoopste huis, in Terneuzen:

Hier vind je meer foto's van de binnenkant van het opknappertje.

De verschillen zijn legio, maar we lichten er 8 uit:

  • Woonoppervlakte: 68 vierkante meter (goedkoopste huis) versus 1.580 m2 (duurste huis)
  • Prijs per vierkante meter o.b.v. woonoppervlakte: €727 (goedkoopste huis) versus €9.968 (duurste huis)
  • Aangeboden sinds: 5 weken (goedkoopste huis) versus ruim 2 jaar (duurste huis)
  • Voorlopig energielabel: F (goedkoopste huis) versus G (duurste huis)
  • Aantal kamers: 1 (goedkoopste huis) versus 37 (duurste huis)
  • Aantal badkamers: een losstaande badkuip (goedkoopste huis) versus 8 (duurste huis)
  • Soort huis: tussenwoning (goedkoopste huis) versus landgoed (duurste huis)
  • Omschrijving makelaar: "Deze woning is een echte opknapper, maar gezien de centrale ligging en de ruimte toch een investering waard" (goedkoopste huis) versus "De buitenplaats ‘Klein Bentveld’ in Aerdenhout vormt samen met het koetshuis, ’t Jagthuys, de overige opstallen en het weelderige park van bijna vier hectaren een statig en vooral schitterend landgoed."

Tot slot kijken we pro forma nog even naar de hypotheeklasten. Funda.nl geeft namelijk een handige hypotheekcalculator van De Hypotheker bij de beschrijving van de woningen.

Vraag je voor Klein Bentveld een annuïteitenhypotheek van 15.750.000 euro aan, dan rolt daar een netto maandlast van 59.005 euro uit. Dus pakweg twee keer een modaal jaarinkomen als maandlast, maar dan heb je de Bentveld-hypotheek wel in dertig jaar afgelost.

Vind je dit iets te gortig, dan kun je het goedkoopste huis hypothecair financieren tegen een aanzienlijk lagere maandlast van 154 euro netto per maand.

Lees meer over hypotheken en hypotheekrente: