Via Twitter waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump China maandag om geen tegenmaatregelen te nemen, nadat de VS afgelopen vrijdag importheffingen verhoogde. Maar die suggestie in is niet besteed aan China.

China neemt vergeldingsmaatregelen tegen de verhoging van de importtarieven voor Chinese goederen door de Verenigde Staten. Beijing verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25 procent, meldde het Chinese ministerie van Financiën.

Daarmee negeren de Chinezen de waarschuwing van Trump op Twitter eerder op de dag. Volgens Trump zou een tegenzet van China alleen maar averechts werken. Bedrijven zouden ervoor kunnen kiezen hun productie uit China weg te halen om daarmee de tarieven te vermijden.

Trump benadrukte verder dat China er alles aan gelegen moet zijn om een handelsdeal met de VS te sluiten. Producten van Chinese makelij zullen volgens Trump te duur worden. “Jullie hadden een goede deal. Deze was bijna rond”, sneerde Trump in de richting van Beijing bij wijze van schot voor de boeg.

Lees ook op Business Insider

Trump heeft nog niet gereageerd op de vergeldingsmaatregelen die China nu daadwerkelijk heeft genomen.

Trump en Xi ontmoeten elkaar in juni

Trump en de Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar naar alle waarschijnlijkheid volgende maand tijdens een G20-top in Japa, zo liet het Witte Huis zondag weten.

Afgelopen week gaf Trump opdracht om hogere handelstarieven in te stellen op alle resterende goederen die uit China worden geïmporteerd. De totale waarde van deze goederen wordt op ongeveer 300 miljard dollar geschat. China is hier boos over, maar beide partijen praten wel met elkaar over een oplossing.

De G20-top wordt op 28 en 29 juni gehouden in het Japanse Osaka.