• Particuliere beleggers hebben tot dusver in het eerste kwartaal van 2021 meer in bitcoin geïnvesteerd dan institutionele beleggers, aldus analisten van zakenbank J.P. Morgan.
  • De verminderde interesse van grotere kopers op Wall Street kan een reden zijn waarom de bitcoin er niet in slaagde de recordwaarde van meer dan 61.000 dollar van afgelopen weekend vast te houden.
  • Beleggingen in de bitcoin zijn dit kwartaal wel “gelijkmatiger verdeeld” tussen particuliere en institutionele beleggers dan in het slotkwartaal van 2020, aldus experts.

Particuliere beleggers hebben tot dusver dit kwartaal meer in bitcoin geïnvesteerd dan grote institutionele beleggers. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan.

Een team van analisten heeft hiervoor naar aankoopdata gekeken van betaaldiensten Square en PayPal. Daaruit blijkt dat particuliere beleggers dit kwartaal, tot nu toe, ongeveer 187 duizend bitcoins hebben gekocht. In het slotkwartaal van 2020 kochten particuliere beleggers zo’n 205 duizend bitcoins.

Institutionele beleggers kochten in de eerste maanden van dit jaar bijna 173 duizend bitcoins, minder dan de bijna 307 duizend stuks die ze afgelopen kwartaal hebben gekocht.

J.P. Morgan keek naast de gegevens van Square en Paypal ook naar bitcoinfutures, geldstromen van beleggingsfondsen voor cryptomunten en mededelingen van bedrijven.

Uit de data blijkt dat de interesse in bitcoin niet langer wordt gedomineerd door grote partijen op Wall Street, zoals vorig jaar het geval was. De toestroom van banken en grote geldbeheerders was een belangrijke reden voor de snel stijgende waarde van de digitale munt in 2020. 

Lees ook: Bitcoin tikt grens van $60.000 aan – ‘Waarde kan verder stijgen’

"In het vierde kwartaal van 2020 werden de geldstromen sterker gedomineerd door institutionele beleggers. In het huidige kwartaal zijn deze meer gelijk verdeeld tussen particuliere en institutionele beleggers", schrijven de analisten. 

Bitcoin bereikte afgelopen weekend een recordwaarde van meer dan 61.000 dollar (ruim 51.000 euro), maar woensdag werd de digitale munt verhandeld voor ongeveer 55.000 dollar.

Lees meer over bitcoin: