Bitcoin kopen: is het tijd om nu toe te slaan? De belangrijkste cryptomunt ter wereld is wellicht een veilige haven nu het coronavirus wereldwijd de beurskoersen onder druk zet. Toch zijn de recordstanden van twee jaar geleden nog ver weg.

In het voorjaar van 2017 begint de bitcoin aan een ongekende opmars. De digitale munt piekt op bijna 20.000 dollar aan het eind van het jaar.

De cryptokoorts breekt uit. Op het terras, op kantoor, in de supermarkt: iedereen heeft het ineens over de bitcoin en andere cryptomunten. Sommige ‘beleggers’ zien hun inleg drie, vier, vijf of misschien wel tien keer zoveel waard worden. Er zijn zelfs mensen die hun huis en al hun bezittingen verkopen voor bitcoin.

Een jaar later is de hype gaan liggen. Toch is er nog volop interesse in bitcoin en de achterliggende blockchaintechnologie, die volgens kenners voor een revolutie gaat zorgen.

Wil jij bitcoin kopen? Pas dan wel op. De waarde van digitale munten schommelt flink. Daarom is het erg risicovol om grote bedragen in bitcoin te stoppen. Doe het alleen met geld dat je wel kunt missen.

Als je hebt bedacht welk bedrag je wilt investeren, is het tijd voor de volgende stap: hoe kom je aan bitcoin? Dat is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Je moet weten waar je bitcoin koopt, hoe je de digitale munten opslaat en hoe je dat zo veilig mogelijk doet.

We beginnen met de verschillende plaatsen waar je bitcoin kunt kopen en verkopen – daarna meer over hoe je dat precies doet.

Lees ook op Business Insider

Waar kun je bitcoin kopen?

Er zijn drie gangbare manieren om aan bitcoin te komen: via een online wisselkantoor, een bitcoin-ruilbeurs of door ze te kopen van een andere gebruiker.

• Bitcoin kopen bij een online wisselkantoor

Bitcoin kopen en verkopen kan het makkelijkst bij een online wisselkantoor zoals BTCdirect, Bitonic of Anycoin Direct. Je kunt in euro’s betalen en afrekenen via bijvoorbeeld iDEAL.

Om misbruik te voorkomen moet je vaak wel een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Dat kan door bijvoorbeeld eenmalig 0,01 euro over te maken of een code in te vullen die naar je mobiele nummer wordt gestuurd. Bij Bitonic hoeft dit niet als je voor 50 euro of minder bestelt.

Een wisselkantoor is niet de goedkoopste manier om aan bitcoin te komen. De bedrijven erachter willen natuurlijk zelf ook iets verdienen en brengen commissie in rekening. Zo koop je bij Bitonic op dit moment een bitcoin voor 3.325 euro, maar krijg je er maar 3.227 euro voor terug als je ‘m direct weer verkoopt – bijna 100 euro minder.

• Bitcoin kopen via een ruilbeurs

Een ruilbeurs, of in het Engels een exchange, brengt kopers en verkopers van bitcoin bij elkaar. Zo’n platform verkoopt zelf geen bitcoin, maar maakt het mogelijk om de digitale munten uit te wisselen tegen betaling. Voorbeelden zijn Coinbase, Poloniex en Kraken.

Het voordeel is dat de kosten bij een ruilbeurs lager liggen dan bij een wisselkantoor, maar het kopen van bitcoin is wel iets ingewikkelder.

Ook wil een exchange vaak meer van je weten dan een wisselkantoor, zeker als je grote bedragen verhandelt op hun platform. Naast het opgeven van je naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer moet je vaak een kopie van je legitimatiebewijs uploaden en je adres verifiëren met een foto van een recente brief die naar jou is verstuurd.

• Bitcoin kopen van een andere gebruiker

Bitcoin kopen kan ook bij een andere gebruiker (p2p). Dat kan via online marktplaatsen als Bitcoin-otc.com en LocalBitcoins.com waar mensen hun bitcoin te koop aanbieden. Voordeel is dat het een stuk anoniemer is, maar daardoor is de prijs van een bitcoin ook iets hoger. Let verder op dat de verkoper vaker transacties heeft gedaan en een goede rating heeft.

Bitcoin wallets: publieke en privésleutels

Als je bitcoin koopt, moet je ze ergens veilig opslaan. Dat kan in een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Hoe werkt dat precies?

Een bitcoinportemonnee heeft een publieke en een privésleutel. Daarbij moet je niet denken aan een stuk metaal. Het is een reeks van tientallen letters en cijfers die zelfs met alle rekenkracht van de wereld heel moeilijk te raden is.

De publieke sleutel is een digitaal adres waar mensen bitcoin naartoe kunnen sturen. Zie het als een soort brievenbus: iedereen kan er iets ingooien, maar alleen jij kunt bij de inhoud. Daarvoor heb je de geheime sleutel nodig. Daarmee toon je aan dat jij de bezitter bent van de bitcoin in de brievenbus en kun je ze weer verzenden.

Het is dus geen probleem om het publieke adres van je bitcoin wallet met anderen te delen, maar houd de privésleutel altijd geheim. Als kwaadwillenden die in handen krijgen, kunnen ze de bitcoin in jouw portemonnee versturen naar hun eigen wallets.

Verschillende soorten wallets

Er zijn verschillende soorten portemonnees, die elk voor- en nadelen hebben en op andere manieren te beveiligen zijn. Er zijn grofweg vijf typen wallets om bitcoin in op te slaan:

• Desktop

Met een software-wallet installeer je een programma op je computer om bitcoin op te slaan. Voorbeelden zijn Armory, BitGo en Electrum.

Voordeel is dat je het beheer helemaal zelf in de hand hebt. Om de kans op diefstal te verkleinen, kun je de software installeren op een aparte pc waar verder niks opstaat. Verbinden met het internet doe je alleen als je bitcoins moet versturen. Ontvangen kan ook offline. Daarvoor is je publieke sleutel genoeg.

Dit klinkt als veel gedoe en dat is het voor de meeste mensen ook. Een ander nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging, het up to date houden van de software en het maken van back-ups.

• Smartphone/tablet

Wil je bitcoins altijd bij je hebben, bijvoorbeeld om in de winkel te betalen, dan is een wallet op een smartphone of tablet handiger. De apps van Mycelium, Wirex en GreenAddress zijn daarvoor populaire opties.

Over het bijwerken van de software hoef je je niet druk te maken, maar omdat een telefoon of tablet vaak verbonden is met het internet zijn je bitcoin iets minder veilig. Bovendien: als je je telefoon kwijt raakt, zijn ook je aldaar opgeslagen bitcoins weg.

• Online

Gemak is het grootste voordeel van een online wallet die bij een derde partij is opgeslagen, zoals Coinbase of Blockchain.info. Je kunt eenvoudig bij je bitcoin en het installeren van aparte software is niet nodig. Nadeel is dat je afhankelijk bent van een derde partij. Heeft het bedrijf achter de online wallet de beveiliging niet op orde, dan heb je kans dat dieven er met jouw bitcoins vandoor gaan.

Wel kun je het dieven zo moeilijk mogelijk maken door jouw account goed te beveiligen. Kies een sterk wachtwoord en zet tweestapsverificatie aan. Dat houdt in dat een wachtwoord alleen niet genoeg is om in te loggen. Je krijgt ook een code via je smartphone of via sms die je in moet vullen.

• Hardware

Wil je zeker weten dat hackers niet bij je portemonnee kunnen? Sla de bitcoin dan offline op met een hardware wallet. Dit zijn speciale apparaatjes die je via USB aan kunt sluiten op een computer. Voorbeelden zijn de Ledger Nano S en Trezor.

Het grote voordeel van hardware wallets is dat ze niet zijn blootgesteld aan de gevaren van het internet. Nadeel is dat je minder makkelijk bij je bitcoin kunt. Daarom worden ze vooral gebruikt om grote hoeveelheden bitcoin veilig op te slaan.

Raak je de hardware wallet kwijt, gaat-ie stuk of wordt-ie gestolen? Dan is er geen man overboord. De eerste keer dat je het apparaatje opstart, moet je een reeks van 24 woorden opschrijven. Dit is de master seed waarmee je de wallet kunt herstellen. Bewaar de woordreeks niet op een computer, want dan kunnen hackers er alsnog bij. Schrijf ze op een papiertje, of beter: leg ze vast op een onverwoestbaar roestvrijstalen plaatje.

• Papier

Een papieren wallet is een manier om een fysieke kopie te maken van de publieke en geheime sleutel. Vaak zijn ze voorzien van QR-codes, zodat je met een scan snel de reeks tekens kunt invullen om een betaling te doen.

Voordeel is dat de privésleutel nergens digitaal is opgeslagen. Hackers hebben dus geen kans. Maar papier is kwetsbaar: de inkt vervaagt en een brand is meestal funest. Bovendien ben je de bitcoins voorgoed kwijt als je de papieren wallet verliest.

Tips om bitcoin veilig op te slaan

Nu weet je op welke manieren je bitcoin op kunt slaan en waar je ze kunt kopen en verkopen. Elke manier heeft voor- en nadelen. Om het risico dat je bitcoins worden gestolen te verkleinen, is het goed om de volgende regels in acht te nemen:

  • Bewaar alleen kleine hoeveelheden bitcoin in een online wallet. Dit is makkelijk om snel betalingen te doen.
  • Sla grotere hoeveelheden offline op, op een aparte pc of een hardware wallet.
  • Kies een sterk wachtwoord voor je wallet, dat bestaat uit minstens twintig tekens. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Schakel tweestapsverificatie in, zodat alleen een wachtwoord niet voldoende is om toegang te krijgen tot jouw wallet.
  • Maak regelmatig een back-up van je wallet.

En ethereum, litecoin en andere munten?

Andere cryptomunten kopen zoals ethereum, litecoin of dash gaat op dezelfde manier. Je kunt terecht bij een wisselkantoor, een ruilbeurs of bij andere gebruikers. En opslaan doe je in een wallet.

Let op: voor elke cryptomuntsoort heb je een aparte portemonnee nodig. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld ethereum te ontvangen op een bitcoin-adres. Bij de meeste aanbieders van online wallets is het mogelijk om per cryptomuntsoort een portemonnee aan te maken.