• Bitcoin is weer door een plafond gegaan, met een prijs die afgelopen weekend boven de 60.000 dollar piekte.
  • Dit record betekent dat de beroemde programmeur die in 2010 voor twee pizza’s een bedrag van 10.000 bitcoin neertelde, op basis van de huidige waardering zo’n half miljard euro weggaf.
  • Programmeur Laszlo Hanyecz heeft naar eigen zeggen geen spijt van zijn iconische aankoop van ruim tien jaar geleden.

Programmeur Laszlo Hanyecz is een beroemdheid in cryptokringen doordat hij op 22 mei 2010 twee pizza’s bij Papa John’s kocht voor 10.000 bitcoins.

Die dag staat sindsdien bekend als ‘Bitcoin Pizza Day’ en is een soort nationale feestdag binnen de cryptogemeenschap. 

Afgelopen weekend schoot bitcoin door de grens van 60.000 dollar (omgerekend ongeveer 50.000 euro), waarmee de maaltijd van Hanyecz nu iets meer dan 500 miljoen euro waard zou zijn geweest.

Maandag noteerde de bitcoin overigens weer iets lager op 55.000 dollar.

De bitcoin heeft inmiddels een marktwaarde van meer dan 1.000 miljard dollar. De markt voor cryptovaluta kenmerkt zich door een ongebreideld optimisme van beleggers.

Afgelopen vrijdag tekende de Amerikaanse president Joe Biden het steunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar om de gevolgen van de Covid-pandemie op te vangen. Dit betekent onder meer dat miljoenen Amerikanen een cheque ter waarde van 1.400 dollar zullen ontvangen. Veel beleggers hopen dat dit de cryptomarkt verder ondersteunt.

De piek van de bitcoin van afgelopen zaterdag betekent dat de belangrijkste munt binnen een jaar met 1.000 procent in waarde steeg. Niet in de laatste plaats doordat bedrijven als Tesla en Mastercard zich nadrukkelijker inlaten met de bitcoin.

Eind 2017 en begin 2018 kende de bitcoin al eens een hoogtepunt op een niveau van 20.000 dollar, maar daarna stortte de cryptomarkt in en zakte de bitcoin onder de 5.000 dollar. Bitcoin-fans bezweren dat het "deze keer echt anders is", omdat grote bedrijven in de munt zouden geloven en daarmee de valuta legitimeren en geloofwaardig maken. 

Niet iedereen is echter overtuigd. Topbelegger Warren Buffett heeft herhaaldelijk zware kritiek op de bitcoin en andere cryptomunten geuit en noemt het cryptobeleggingen "riskant en waardeloos."

Programmeur Hanyecz heeft naar eigen zeggen geen spijt van zijn iconische aankoop van ruim tien jaar geleden, ondanks de verbijsterend hoge koersen anno 2021. Afgelopen jaar zei hij nog tegenover de site Coindesk dat "bitcoin een manier is om hebzucht te beteugelen."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Whitepaper: essentiële dingen die je moet weten over beleggen in cryptomunten zoals de bitcoin