Bitcoin kent een uitstekend jaar. Wie op 1 januari 2019 honderd euro in de belangrijkste cryptomunt had gestoken, heeft nu bijna tweehonderd euro in handen. Daarmee presteert bitcoin beter dan de andere grote virtuele valuta, zoals ethereum, litecoin en ripple.

Maar er is een cryptomunt die bitcoin dit jaar verslaat, ontdekte persbureau Bloomberg. Binance coin is meer dan verdubbeld in waarde ten opzichte van het begin van dit jaar.

Binance coin is de munt die is gekoppeld aan Binance, een van de grootste handelsplatforms voor cryptomunten ter wereld. Het bedrijf is in 2017 opgericht door de Chinese ondernemer Changpeng Zhao, wiens vermogen inmiddels wordt geschat op 1,2 miljard dollar.

Reden van zijn rijkdom is onder meer de opmars van de binance coin. De cryptomunt startte het jaar rond de 6 dollar, maar wordt nu verhandeld voor meer dan 15 dollar. Afgelopen zomer tikte binance coin zelfs de 40 dollar aan.

Een succesverhaal, zo op het eerste gezicht. Maar het bedrijf van Changpeng Zhao is niet bepaald onomstreden.

Binance coin is qua marktwaarde op dit moment de nummer acht ter wereld, volgens Coinmarketcap.com. De totale waarde van de munten die in omloop zijn, ligt boven de 2,4 miljard dollar.

Dat de digitale munt zo waardevol is, komt ten eerste doordat het handelsplatform Binance het aantrekkelijk maakt om met hun eigen munt aan de slag te gaan. Zo krijg je korting op transactiekosten als je die afrekent in binance coin. En als je nieuwe projecten wilt crowdfunden via Binance, dan heb je de binance coin nodig.

Ten tweede 'verbrandt' Binance elk kwartaal een flink aantal munten. Tussen juli en september kocht het handelsplatform voor 36,7 miljoen dollar aan binance coins van cryptobeleggers en haalde ze uit de roulatie. De kunstmatige schaarste drijft de prijs op.

Het plan is om uiteindelijk de helft van de 200 miljoen coins die vanaf de start in omloop zijn te vernietigen. Op dit moment zijn dat er iets meer dan 155 miljoen stuks.

Verhuizing naar Malta

En dan is er nog de omstreden verhuizing naar Malta. Changpeng Zhao startte Binance in Hongkong, maar week al snel uit naar Japan om de steeds strengere Chinese toezichthouders te ontvluchten. Vorig jaar streek hij met zijn platform neer op Malta dat vriendelijke regelgeving heeft voor cryptobedrijven.

Toch was er in november ineens het bericht dat Chinese autoriteiten een inval hebben gedaan in kantoren van Binance in China. Doet het handelsplatform iets dat niet door de beugel kan? Changpeng Zhao blijft daar vaag over. Volgens de cryptomiljardair heeft Binance geen vestigingen in China en zijn kantoren sowieso "verouderde concepten zoals sms en mms".

Ondertussen zijn er flinke zorgen over de toegenomen concurrentie. Binance coin presteerde met name in de eerste helft van 2019 uitstekend door de hype rond initial exchange offerings (IEO). Dit is een manier om geld op te halen voor blockchainprojecten die lijkt op de al bekende initial coin offering (ICO).

Bij een ICO haalt een startup financiering op door een cryptomunt uit te geven via een eigen platform. Deze vorm van cryptocrowdfunding nam in 2017 een grote vlucht, maar bleek ook risicovol en fraudegevoelig. Niet alle projecten hielden er even goede intenties op na.

Bij een IEO regelt een al bestaand handelsplatform het uitgeven van de munten. Changpeng Zhao zette hiervoor het Binance Launchpad op dat een doorslaand succes bleek. Inmiddels bieden ook andere grote handelsplatforms IEO's aan en is de voorsprong van Binance verdampt. Daardoor is de binance coin in waarde gedaald.

Om de groei aan te wakkeren zet Changpeng Zhao onder meer in op overnames, aldus Bloomberg. Begin deze maand kocht Binance voor een onbekend bedrag DappReview, een Chinees platform dat data verzamelt van bijna 4.000 blockchain-apps. En sinds november is Binance eigenaar van WazirX, het grootste cryptohandelsplatform van India. Daarmee hoopt het Chinese bedrijf een nieuwe markt aan te boren van vooral jonge cryptobeleggers.

Nieuws over bitcoin en blockchain volgen? Schrijf je dan in voor onze cryptonieuwsbrief, met één keer per maand de belangrijkste updates.


Lees meer: