Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase lanceert een debitcard die betalen met bitcoins, ethereum en litecoins mogelijk maakt in de winkel. Vanaf woensdag is de Coinbase Card ook in Nederland te gebruiken.

In feite betaal je niet met cryptomunten, maar wisselt de kaart – met bijbehorende app – de waarde van cryptomunten om in euro’s. Coinbase rekent ook een commissie per betaling.

Het idee is dat voor alledaagse betalingen ook vermogen kan worden gebruikt dat in cryptomunten wordt aangehouden. Op termijn zou dat net zo soepel moeten gaan als met een gewone betaalpas, aldus Coinbase-oprichter Zeeshan Feroz tegen de Amerikaanse omroep CNBC.

Britse gebruikers van Coinbase konden al eerder gebruik maken van de Coinbase Card. Die wordt gefaciliteerd door Visa. Het is echter geen creditcard. Je moet voldoende bitcoins of andere cryptomunten in je ‘wallet’ hebben, aangezien betalingen meteen worden afgeschreven. Je kunt dus niet op krediet kopen, wat bij een creditcard wel mogelijk is.

Coinbase levert de betaalpas met een app, waarmee je kunt kiezen welke cryptomunt je wilt gebruiken voor welke aankoop.

De Coinbase Card doet een beetje denken aan oplossingen van fintechbedrijven zoals Revolut en N26, die ook betaalpassen aanbieden waarop meerdere valuta te 'stallen' zijn.

Gebruikers van Coinbase downloaden de app en kunnen daar vervolgens de kaart aanvragen. Die komt dan per post binnen. Er is wel een wachtlijst, schrijft Feroz op zijn blog.

LEES OOK: De nieuwe Travel Card van Bunq wordt geaccepteerd als creditcard – dit is het verschil in kosten vergeleken met de grootbanken