Overheden staan zeer sceptisch tegenover de plannen van Facebook om een eigen digitale munt te introduceren die in theorie kan gaan concurreren met nationale valuta.

Maar dat moet landen er niet van weerhouden zelf te experimenteren met cryptomunten die door centrale banken worden gecontroleerd. Daarmee zou je als burger direct een rekening kunnen aanhouden bij de centrale bank.

Deze suggestie doet een club van Nederlandse economen en andere wetenschappers in een donderdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. De denktank Sustainable Finance Lab draagt in de brief een aantal ideeën aan om het financiële stelsel stabieler en duurzamer te maken.

“Het recente Libra-initiatief van een door Facebook geleid consortium om te komen tot een wereldwijde digitale munt heeft bij centrale bankiers het besef doen doordringen dat als zij niet zelf een digitaal alternatief voor cash gaan bieden, private marktpartijen dat kunnen gaan doen”, staat er in de brief van het Sustainable Finance Lab.

Cryptomunt van DNB

Nederland is volgens de wetenschappers bij uitstek een geschikt land om te experimenteren met een door de centrale bank gecontroleerde digitale munt, omdat het gebruik van cash in ons land sneller terugloopt dan in veel andere landen.

Zo zou De Nederlandsche Bank een "gecontroleerd veldexperiment" kunnen opstarten door tienduizend huishoudens een digirekening bij de centrale bank te geven en te kijken hoe ze zich gedragen. Vraag is bijvoorbeeld in hoeverre consumenten er dan voor kiezen om geld te stallen op hun rekening bij de centrale bank in plaats van commerciële banken.

Om de veiligheid van de betalingsinfrastructuur te waarborgen in tijden van crisis kan volgens het Sustainable Finance Lab overigens ook naar andere opties worden gekeken. Zo zou je met een publieke nutsbank - denk aan de oude Postbank - kunnen garanderen dat consumenten altijd betalingen kunnen doen.

LEES OOK: Crypto-aanbieders komen in 2020 onder toezicht DNB – hier moet je op letten als je cryptomunten veilig wilt bewaren