Startups en projecten hebben afgelopen jaar 4,5 miljard euro opgehaald met zogeheten initial coin offerings (ICO’s). Bij een ICO halen jonge bedrijven geld op met de uitgifte van nieuwe cryptomunten of tokens.

Durfinvesteerder Fabric Ventures en cryptoplatform TokenData komen met dat cijfer in hun rapport State of the Token Market dat voor publicatie later deze week is gedeeld met Business Insider.

In 2017 was er een enorme explosie van bedrijven die geld wilden ophalen door hun eigen cryptovaluta uit te geven. Die ‘munten’ hebben dezelfde structuur als bitcoin en kunnen vrij verhandeld worden op onlineplatforms. Ze bieden investeerders een nieuwe vorm van crowdfunding die heel lucratief kan zijn.

“Volgens de meetmethode van het TokenData-team is er in 2017 meer dan 4,5 miljard euro opgehaald”, staat in het rapport. “Ter vergelijking: er is 800 miljoen euro aan traditionele durfinvesteringen gedaan in blockchain-startups en een ‘schamele’ 193 miljoen euro aan de verkoop van tokens in 2016.”ico funding 2017

Foto: Fabric Ventures

Fabric Ventures en TokenData stellen dat er 435 ICO’s succesvol zijn verlopen van de 913 in totaal – dat betekent dat slechts 48 procent is geslaagd.

Het gemiddelde bedrag dat is opgehaald is 10,2 miljoen euro, maar het rapport merkt daarbij op: "De grootste verkooprondes hebben gezamenlijk ruim 1,1 miljard euro opgehaald. Dat is iets meer dan een kwart van het totale bedrag dat is opgehaald in 2017."

Bijna een derde van het opgehaalde geld ging naar projecten voor de infrastructuur van blockchain. De grootste ICO van het jaar was Filecoin, een project voor gedecentraliseerde dataopslag gebaseerd op blockchain. Het project wist in september 207 miljoen euro op te halen.

De meeste investeerders in deze ICO-projecten zijn particulieren, maar inmiddels kijken ook steeds meer professionele beleggers naar de ICO's vanwege de opvallende rendementen.

"Gemiddeld hebben tokens 12,8 keer de oorspronkelijke investering in dollars opgeleverd in 2017 tegen 7,7 keer voor ethereum en 4,9 keer voor bitcoin", stelt het rapport. Dat komt overeen met de bevindingen van Mangrove Capital Partners vorig jaar die uitkwam op een rendement van 1.320 procent tot en met oktober.

tokens ICO performance

Foto: Fabric Ventures

Maar niet alle ICO's zijn hetzelfde. Fabric Ventures en TokenData merken op: "Een nadere blik laat zien dat de hoge rendementen vooral toe te schrijven zijn aan een aantal tokens die in het eerste kwartaal van 2017 zijn uitgegeven, toen de ICO-hype nog niet echt was losgebroken. Sindsdien is het gemiddelde rendement aan het dalen."

Fabric Ventures en TokenData tonen zich enigszins bezorgd over de ICO-markt, die steeds meer aandacht trekt van toezichthouders vanwege de enorme hoeveelheid geld die erin omgaat.

"De meeste investeerders zijn meer geïnteresseerd in het speculatieve karakter van cryptovaluta dan in de efficiëntie van de opensource-ontwikkelingen", staat in het rapport.

"Veel van die projecten hebben gigantische hoeveelheden geld opgehaald voordat ze ook maar enige marktwaarde hadden en dat creëert voor de lange termijn motivatieproblemen voor het team. We verwachten een darwinistisch proces, waarbij projecten die goed geleid worden meer geld weten op te halen."

LEES OOK: Koersmanipulatie en oplichting op de cryptomarkt: ‘We moeten wildwesttaferelen voorkomen’