Opvallend nieuws: afgelopen week bleek dat de minder dan een jaar oude cryptobeurs Binance meer winst maakt dan Deutsche Bank, één van de iconen van het klassieke bankwezen in de wereld.

Binance, een beurs voor crypovaluta zoals de bitcoin, ethereum of litecoin, heeft slechts 200 werknemers, maar boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 200 miljoen dollar. Dat is meer dan de winst van 146 miljoen dollar die Deutsche Bank in dezelfde periode behaalde.

Wat betreft Binance-topman Zhao Changpeng is dit pas het begin voor Binance: “We verwachten de komende maanden een nog sterkere groei”, zegt hij. De topman denkt dat Binance wereldwijd een nuttige rol kan vervullen: “Elk land dat Binance overhaalt om een filiaal te openen, zal aanzienlijke belastinginkomsten ontvangen.”

Deskundigen uit de wereld van de cryptovaluta zijn niet verbaasd over de snelle opkomst van Binance. “Dit soort wereldwijde handelsbeurzen hebben een veel grotere potentiële markt dan Deutsche Bank”, zegt bedrijfsexpert Anthony Pompliano, die eerder voor Snapchat en Facebook werkte, tegen Business Insider. “Ik vind het niet gek dat ze zo snel groeien en zo veel handelsvolume kunnen genereren. Ik verwacht niet dat het minder zal worden.”

Deutsche Bank worstelt met de toekomst

Deutsche Bank heeft het zwaar. De afdeling van de zakenbank in de VS presteert zwak en de baas van deze tak is onlangs vervangen. De eerstekwartaalcijfers van 2018 boden weinig hoop. De bijna 100.000 medewerkers die de bank wereldwijd heeft, vragen zich af wat er met de belangrijkste bank van Duitsland gaat gebeuren.

Veel bankmedewerkers zijn de afgelopen jaren ontmoedigd, melden wervingsbureaus. "Ze zijn onzeker over het toekomstperspectief. Ze kijken uit naar andere banen, bij bedrijven die niet voortdurend negatief in het nieuws staan en waar ze beter worden betaald," zegt een loopbaanadviseur tegen de krant Die Welt.

Deutsche Bank en Binance zijn niet een-op-een vergelijkbaar. De snelle opkomst van een cryptobeurs die binnen enkele maanden méér winst laat zien dan een traditionele bank, baart in elk geval opzien.

"Ik kan met absolute zekerheid zeggen dat elke bankmanager deze cijfers onder de loep zal nemen", twitterde crypto-expert Meltem Demirors. "Ze onderstrepen dat de cryptomarkt nieuwe bedrijven kan opleveren die zeer goed gekapitaliseerd zijn met immense gebruikersaantallen."

Snelle cryptowinst

Maar het is ook duidelijk dat de handel in cryptomunten zoals de bitcoin volatiel is - snelle winsten kunnen zo weer verdampen. Binance heeft het afgelopen jaar enorm geprofiteerd van de grote hype rond cryptovaluta. En de cryptocrash van het eerste kwartaal van dit jaar leverde ook enorme handelsvolumes op.

Maar er zijn ook andere factoren die meespelen. "Deutsche Bank is veel meer gereguleerd dan Binance," vertelt Markus Demary, deskundige op het gebied van monetair beleid en financiële markten bij IW Köln, tegen Business Insider. De grootbank moet ook veel meer personeel in dienst hebben om te voldoen aan reguleringseisen voor het bankwezen. Dit geldt ook voor andere reguliere financiële instellingen.

Binance werd in 2017 opgericht en opereerde oorspronkelijk vanuit China en Japan. Maar onlangs kondigde het bedrijf aan de juridische hoofdzetel te verplaatsen naar Malta. Dit heeft mede te maken met de relatief soepele eisen die dit EU-land stelt aan handelsfora voor cryptobeurzen. Al blijft de vraag wel of er op Europees niveau strengere regelgeving komt waar ook Malta mee te maken kan krijgen.

Dezelfde regels

Deutsche Bank houdt zich ook bezig met cryptomunten, maar vanuit een sceptische insteek. Overheden en toezichthouders dienen zich "intensief bezig te houden met crypovaluta om ervoor te zorgen dat cryptobeurzen aan dezelfde regels rond het tegengaan van financiële criminaliteit moeten voldoen als traditionele financiële instellingen", stelde Philippe Vollot van Deutsche Bank aan het begin van dit jaar in een opinieartikel in de krant Handelsblatt.

Beleggingsstrateeg Markus Müller van Deutsche Bank waarschuwt ook voor de gevaren van beleggen in cryptovaluta. "We raden dit niet aan. Dit is alleen iets voor speculatieve beleggers", zei hij tegen persbureau Bloomberg. "Er bestaat een reëel risico op een volledig verlies van je inleg."

Deutsche Bank wil niet direct reageren op een vraag van Business Insider over hoe het bedrijf aankijkt tegen de snelle groei van beurzen zoals Binance. Een woordvoerder van de bank zegt hierover: "Deutsche Bank is een van de toonaangevende banken in de ontwikkeling van blockchainoplossingen, of het nu gaat om betalingstransacties of handelsfinanciering."

De grootbank ziet cryptomunten niet als een bedreiging, maar als 'uitbreiding', zegt de woordvoerder. "Als zakenbank zijn we zijn zeer betrokken bij deze ontwikkeling."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.