Steve Jobs, Bill Gates en Jeff Bezos hebben voor de eeuwwisseling revolutionaire voorspellingen gedaan die twintig jaar later werkelijkheid zijn geworden.

Denk bijvoorbeeld aan spraakassistenten, Internet of Things (IoT) en online vacatures. Veel mensen konden dit zich destijds niet eens voorstellen.

Steve Jobs vond het ronduit belachelijk dat autodealers met grote voorraden alles konden leveren, behalve een nieuwe auto in jouw favoriete kleur. Dat systeem zou volgens de voormalige Apple-topman op de schop gaan, en inmiddels lijkt Tesla zijn advies woord voor woord te hebben opgevolgd.

Hier zijn negen voorspellingen van de drie techgiganten waar wij nu elke dag gebruik van maken.


Steve Jobs

Steve Jobs (r) met Laurene Powell Jobs. Foto: Diana Walker / Contour by Getty Images

Jobs voorspelde dat wij 'schermen' bij ons zouden dragen met 'assistenten', eigenlijk iPhones met Siri dus.

Foto: Oll Scarff/Getty Images

Voorspelling (1984): "De volgende stap is computers als een soort van 'assistenten''', vertelde Jobs aan Newsweek's Access Magazine. "In andere woorden, het is alsof er een kleine mens in een doosje zit die kan anticiperen wat jij wil. Ik heb altijd al gedacht dat het heel fijn zou zijn om zo'n kleine doos te hebben, in de vorm van een scherm dat je bij je kan dragen."

Nu: de iPhone werd uitgebracht in 2007 en digitale assistent Siri in 2010.

Bronnen: Business Insider, The Daily Beast, Business Insider


Jobs voorspelde ook autodealers zonder voorraden, zoals Tesla tegenwoordig heeft.

Foto: Mark Matousek / Business Insider

Voorspelling (1996): "Kijk eens naar autodealers. Zo veel geld wordt uitgegeven aan bevoorrading – miljarden en miljarden dollars om precies te zijn. Voorraad is niet goed. Voorraad zorgt ervoor dat je een hoop geld vastlegt, het trekt vandalisme aan en het kan overbodig worden. Ook neemt het enorm veel tijd in beslag om het allemaal te managen. En gewoonlijk is de auto die je wil in die specifieke kleur vaak niet beschikbaar, dus moet je met andere dealers onderhandelen totdat je eindelijk wel de auto in de juiste kleur te pakken hebt. Zou het niet fijn zijn om helemaal geen voorraad meer te hebben? Dat je alleen een witte auto hebt en misschien een filmpje zodat je ook naar de andere kleuren kan kijken. Dan kun je een bestelling plaatsen en krijg je de auto in een week", zei Jobs tegen Wired.

Nu: Tesla opende zijn eerste showroom in 2008 in Los Angeles en zijn winkels staan erom bekend dat ze maar een paar auto's op voorraad hebben. Klanten kunnen hun eigen auto samenstellen met een verkoper of online.

Bronnen: Business Insider, Wired


Hoe Jobs aankeek tegen het opslaan van e-mail lijkt erg veel op cloudopslag.

Foto: Sharaf Maksumov/Shutterstock

Voorspelling (1996): "Ik sla eigenlijk niets meer op. Ik gebruik veel e-mail en het web. En met die twee dingen hoef ik nooit meer iets op te slaan. Mijn favoriete manier om mijzelf iets te laten herinneren is om mijzelf een mailtje te sturen. Dat is mijn opslag", vertelde Jobs tegen Wired.

Nu: Apple rolde iCloud uit in 2011. Onze bestanden worden tegenwoordig automatisch opgeslagen door clouddiensten zoals Google Drive en Dropbox.

Bronnen: Business Insider, Wired, Apple


Bill Gates

Bill Gates (r) met president Bill Clinton. Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Gates voorspelde de opkomst van online huisbeveiliging.

Foto: Avery Hartmans

Voorspelling (1999): "24 uur per dag videofeeds van je huis bekijken wordt heel normaal. Zo kan je worden geïnformeerd wanneer iemand je huis wil bezoeken als je er niet bent." Dat voorspelde Gates in zijn boek Business @ the Speed of Thought.

Nu: De digitale deurbelcamera Ring van Amazon wordt veel gebruikt in de Verenigde Staten. Sommige politieregio's hebben zelfs toegang tot de beveiligingsbeelden; daardoor is er een soort onofficieel netwerk van beveiligingscamera's ontstaan.

Bron: Business Insider, Business Insider


Gates dacht al vroeg na over slimme advertenties, reclame die zo slim is dat gebruikers zich zorgen maken of hun telefoons meeluisteren.

Foto: Reuters

Voorspelling (1999): "Apparaten zullen slimme reclames hebben. Ze zullen je koopgeschiedenis kennen en je advertenties laten zien die zijn afgestemd op je voorkeuren", schreef Gates in Business @ the Speed of Thought.

Nu: Veel mensen denken dat Facebook en Instagram meeluisteren met smartphones en dat ze advertenties krijgen die zijn gebaseerd op wat ze hebben gezegd.

Bronnen: Business Insider Business Insider


Gates voorspelde dat de zoektocht naar een nieuwe baan zich online zou gaan afspelen – en nu is er LinkedIn.

Foto: Reuters

Voorspelling (1999): "Mensen die werk zoeken, zullen online nieuwe vacatures kunnen vinden door hun interesses, behoeftes en gespecialiseerde vaardigheden aan te geven", voorspelde Gates in Business @ the Speed of Thought.

Nu: LinkedIn werd in 2003, vier jaar na de voorspelling van Gates, gelanceerd. In februari 2019 hadden 154 miljoen werkende Amerikanen een profiel op LinkedIn, aldus Hootsuite.

Bronnen: Business Insider, Hootsuite, LinkedIn


Jeff Bezos

Jeff Bezos met een Pikachu-pop. Foto: AP Photo / Richard Drew

Bezos zei dat Amazon niet altijd een directe concurrent van boekwinkel Barnes & Noble zou blijven.

Barnes & Noble in New York in 2005. Foto: Mary Altaffer / AP Images

Voorspelling (1999): "Ik voorspel dat zij ons over een jaar niet meer zullen zien als directe concurrent", zei Bezos tegen Wired. "Dat zien ze nu klaarblijkelijk wel zo, maar wij spelen een ander spel. Wij proberen de toekomst van e-commerce uit te vinden, zij zijn alleen maar hun positie in het huidige speelveld aan het verdedigen."

Nu: Amazon is een robuuste online marktplaats die veel meer aanbiedt dan alleen boeken. Hardware, video, muziekstreaming en logistiek zijn slechts een paar onderdelen van de retailer.

Bronnen: Business Insider, Wired,


Bezos voorspelde dat het grootste gedeelte van de winkelaankopen naar online zou verhuizen. Nu kunnen we zelfs toiletpapier via Amazon kopen.

Foto: Amazon

Voorspelling (1999): "Het grootste gedeelde van spullen gekocht in de winkel, zoals veelgebruikte voedingsmiddelen, schoonmaakspullen en ga zo maar door - zal je elektronisch kunnen kopen", voorspelde Bezos in een interview met Wired over het jaar 2020.

Nu: Amazon Prime Pantry werd in 2014 gelanceerd, waarbij goedkope boodschappen en huishoudelijke benodigdheden zoals wasverzachter en shampoo gekocht kunnen worden.

Bronnen: Business Insider, Wired, Amazon, CNN Business


Bezos zag een netwerk van huishoudelijke apparaten voor zich dat was verbonden met het internet – nu hebben we smart homes voorzien van Alexa-apparaten.

Foto: Jim Tanner/Reuters

Voorspelling (1999): "Ik geloof echt in zulke apparaten die zijn verbonden met het internet. Er zullen heel veel apparaatjes zijn die op de een of andere manier zijn verbonden met een netwerk", zei Bezos tegen Charlie Rose.

Nu: Huizen puilen uit met apparaten voorzien van de spraakassistent Alexa zoals speakers en beveiligingssystemen.

Bronnen: Business Insider, Charlie Rose


LEES OOK: Doorbraak voor Boyan Slat: de drijvende veegarm van The Ocean Cleanup kan het plastic nu echt vangen, dankzij een onderwaterparachute