De recente stijging van aandelenkoersen als gevolg van positief vaccinnieuws is gunstig voor pensioenfondsen.

Als de beursrally in december aanhoudt, kunnen dreigende kortingen op pensioenen volgend jaar mogelijk worden voorkomen.

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen ligt ruim boven het tijdelijke wettelijke minimum van 90 procent, meldt adviesbureau Aon.

Schommelingen in december kunnen nog voor verrassingen zorgen.

De recente stijging van aandelenkoersen als gevolg van positief nieuws over de ontwikkeling van een coronavaccin is gunstig voor pensioenfondsen.

Als de rally op de beurzen in december aanhoudt, kan dat betekenen dat dreigende kortingen op pensioenen in 2021 worden voorkomen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon. 

Door de beursrally van november is de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen gestegen van 95 naar 100 procent, meldt de dienstverlener op het gebied van risico- pensioen- en gezondheidsoplossingen. Aon houdt dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bij.

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de bezittingen van pensioenfondsen en de som van alle toekomstige uitkeringen. Bij een dekkingsgraad van 100 procent zijn die twee in evenwicht. Bij een lagere dekkingsgraad is het vermogen van pensioenfondsen niet groot genoeg om op termijn aan alle uitkeringen te voldoen.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is volgens Aon stabiel gebleven op 95 procent. Dat cijfer ligt ruim boven het wettelijk vereiste minimum van 90 procent, dat wegens de coronacrisis tijdelijk is verlaagd.

Tot voor kort werd er rekening mee gehouden dat diverse fondsen in 2021 onder die grens van 90 procent zouden zakken en genoodzaakt zouden zijn om te korten op pensioenen. Maar hoewel de maand december nog tot daling van het gemiddelde kan leiden, "lijken de meeste fondsen echt uit de gevarenzone", stelt Aon.

Beurzen hoger door positief vaccinnieuws

Aandelenmarkten hebben de afgelopen weken positief gereageerd op ontwikkelingen rond de productie van effectieve coronavaccins. Farmaceut Pfizer maakte begin november bekend een effectief vaccin te hebben ontwikkeld. Branchegenoten Moderna en AstraZeneca volgden met soortgelijke berichten. Die hebben vertrouwen gewekt dat de pandemie in 2021 onder controle kan worden gebracht.

Daarnaast zijn beurzen wereldwijd gestegen in reactie op de zege van de Democraat Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bij elkaar hebben die ontwikkelingen in november geleid tot forse stijgingen van aandelenkoersen.

Door dat herstel zal het waarschijnlijk meevallen met kortingsdreigingen, stelt Aon vast. Eerder dreigden als gevolg van de coronacrisis de vermogenspotten van diverse pensioenfondsen te klein te worden om aan alle toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen. De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, vreesden dat ze de pensioenen volgend jaar moesten verlagen.

ABP kondigde vorige week de pensioenpremie in 2021 te verhogen. Het fonds kampt al geruime tijd met een te lage dekkingsgraad. Eind oktober bedroeg die 87 procent. Dat betekent dat het fonds voor iedere euro aan pensioenverplichtingen 87 cent in kas heeft.

December wordt nog spannend voor pensioenfondsen

Tegenvallers in december kunnen nog roet in het eten gooien, waarschuwt Aon. In die maand kan de dekkingsgraad nog flinke schommelingen vertonen. "Gezien de volatiteit op de financiële markten blijft het ook dit jaar spannend hoe de laatste maand gaat uitpakken voor de dekkingsgraad", zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. "We hebben vorig jaar gezien dat de laatste maand van het jaar nog voor verrassingen kan zorgen."

LEES OOK: Korting op pensioen dreigt nog steeds voor ‘het beste pensioenstelsel ter wereld’