• CEO Stéphane Bancel van biotechbedrijf Moderna heeft tegen Business Insider gezegd dat naar verwachting alle Amerikanen rond juni volgend jaar gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus.
  • Moderna meldde maandag dat zijn coronavaccin een hoge effectiviteit toont.
  • De inschatting van Bancel over de beschikbaarheid van het vaccin is gebaseerd op wat Moderna zelf kan leveren én wat branchegenoot Pfizer naar verwachting levert.
  • Voor Nederland zijn er in eerste instantie 3 miljoen doses van het Moderna-vaccin beschikbaar.

Aan het begin van de zomer van 2021 zal er voor iedere volwassene in de Verenigde Staten een coronavaccin beschikbaar zijn, voorspelde CEO Stéphane Barcel van farmaceut Moderna zondag.

“Ik denk dat iedereen in de VS die dat wil een veilig en effectief vaccin kan krijgen op Memorial Day”, zei Bancel in een interview met Business Insider. Memorial Day is de officieuze start van de Amerikaanse zomer en valt volgend jaar op 31 mei.

Het in 2010 opgerichte biotechbebrijf Moderna maakte maandag bekend dat zijn vaccin een zeer hoge effectiviteit heeft tegen het coronavirus. Vorige week kondigde farmareus Pfizer al aan samen met zijn Duitse partner BioNTech een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld

Lees meer: Dit Duitse miljardairskoppel is de drijvende kracht achter het Pfizer-vaccin

Bancel zegt dat zijn voorspelling is gebaseerd op de productiecapaciteit van Pfizer en Moderna samen. "Zelfs als in het slechtste geval geen enkel ander vaccin het zou halen, denk ik dat er tegen eind juni voor elke Amerikaan die dat wil een vaccin beschikbaar zal zijn."

Terug naar normaal

Bancel denkt dat de samenleving in de zomer van 2021 pas echt kan terugkeren naar normaal. Sommige Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voorzien nog snellere tijdschema's.

Zo stelt de Amerikaanse topadviseur en viroloog Anthony Fauci dat er in april 2021 al breed een coronavaccin beschikbaar zal zijn. Fauci zei zondag dat de Verenigde Staten in het tweede of derde kwartaal van volgend jaar weer terug zullen zijn gekeerd naar een 'relatief normale' situatie, als de grote meerderheid van de mensen zich laat inenten met het coronavaccin.

Het vaccin van Moderna is tot nu toe alleen getest op volwassenen, maar het bedrijf wil de proeven nu uitbreiden naar tieners. Zij kunnen dan, na goedkeuring van het vaccin, in juli en augustus 2021 gevaccineerd worden.

"In september 2021 kan iedereen weer normaal naar school", zegt Bancel. "Mensen kunnen gaan shoppen, weer eropuit trekken en naar school zonder mondmasker. Weer terug naar wat we allemaal als een normaal leven beschouwen." 

De komende maanden is het vaccin nog slechts beperkt beschikbaar

Voor de zeer nabije toekomst zijn Moderna en Pfizer allebei van plan toestemming te vragen voor noodgebruik van hun vaccins aan de Amerikaanse toezichthouders. Dat zal voor eind november gebeuren en toezichthouder FDA heeft dan waarschijnlijke enkele weken nodig voor het goedkeuringsproces. "Mogelijk zullen beide vaccins in december zijn goedgekeurd voor noodgebruik", zegt Bancel. 

In 2021 willen beide bedrijven de productie snel opschroeven. Volgens Bancel zullen doses die in januari, februari en maart beschikbaar komen,  gebruikt worden voor mensen in risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen. 

Bancel schat dat Moderna aan het eind van het eerste kwartaal van 2021 honderd miljoen doses zal hebben geproduceerd, genoeg om 50 miljoen mensen mee te vaccineren.

"Het eerste kwartaal zal nog niet leuk zijn, omdat nog niet iedereen beschikking zal hebben over het vaccin", zegt Bancel.

3 miljoen doses voor Nederland

De Europese Unie heeft met farmaceut Moderna een voorlopige deal voor 80 miljoen doses van diens coronavaccin.

Vaccins waarvoor contracten zijn afgesloten worden na definitieve goedkeuring volgens een vaste verdeelsleutel aan de lidstaten toegekend. Nederland kan in dit geval rekenen op ruim 3 miljoen stuks (3,89 procent).

Moderna meldde maandag dat voorlopige onderzoeksresultaten erop wijzen dat het potentiële vaccin voor 94,5 procent effectief is. De resultaten van een eerste veiligheidsproef, die eind september werden gepubliceerd, waren ook al veelbelovend. Het middel bleek goed aan te slaan bij ouderen, die gezien hun relatieve kwetsbaarheid een belangrijke doelgroep zijn. De bijwerkingen bleken vergelijkbaar met die van de griepprik.

Zorgminister Hugo de Jonge spreekt van "hoopvolle tussentijdse onderzoeksresultaten". Hij juicht het toe dat het Europese geneesmiddelenbureau EMA ook het vaccin van Moderna versneld wil beoordelen. "Zo houden we de vaart erin en is er straks snel duidelijkheid over de effectiviteit en veiligheid van de verschillende vaccins."

De Europese Commissie heeft al contracten voor Covid-19-vaccins getekend met drie andere farmaceuten. Het gaat om AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen).

Nederland doet mee aan alle contracten en heeft steeds recht op de aankoop van 3,89 procent van het totale volume.

Lees meer over coronavaccins: