Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven in Europa en de VS is in volle gang. Woensdag kwam op de Amsterdamse beurs maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl, met de resultaten naar buiten. Dinsdag nabeurs was het de beurt aan de Amerikaanse techgiganten Alphabet, het moederbedrijf van Google, en softwaregigant Microsoft.

Alphabet zag de advertentie-inkomsten in het tweede kwartaal groeien en in de nabeurshandel steeg het aandeel met 6 procent. Het aandeel Microsoft daalde nabeurs met bijna 4 procent, in reactie op een groeivertraging bij de cloudactiviteiten.

Het aandeel Just Eat steeg woensdag met ruim 6 procent, nadat bleek dat het bedrijf een positief bedrijfsresultaat heeft neergezet.

Just Eat Takeaway boekt lagere omzet, maar positief bedrijfsresultaat

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Aan het begin van 2022, waarmee wordt vergeleken, golden in veel landen nog coronamaatregelen, waardoor vaker maaltijden werden besteld voor bezorging aan huis. Verder zijn consumenten door de hoge inflatie wat terughoudender geworden met online eten bestellen.

In totaal werden door het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl in de eerste jaarhelft 450 miljoen onlinebestellingen verwerkt. Dat waren er nog 509 miljoen een jaar eerder. Het totaalbedrag waarvoor klanten eten bestelden, ging met 6 procent omlaag tot 13,2 miljard euro. De gemiddelde bestelling bedroeg 29,35 euro.

Volgens JET was in Noord-Europa en het Verenigd Koninkrijk en Ierland in het tweede kwartaal wel weer sprake van lichte groei bij het totaalbedrag aan bestellingen omdat per order gemiddeld meer werd besteld. Just Eat Takeaway is verder ook actief in Noord-Amerika, Zuid-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

De totale omzet kwam uit op bijna 2,6 miljard euro, wat 6 procent lager is dan een jaar eerder. Just Eat Takeaway boekte wel een positief bedrijfsresultaat van 143 miljoen euro, mede geholpen door kostenbesparingen. Een jaar eerder werd nog een verlies van 134 miljoen euro geleden.

Het bedrijf van topman Jitse Groen zei verder dat het actief blijft kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub die in 2021 werd overgenomen voor 7,3 miljard dollar. Vorig jaar schreef JET nog 3 miljard dollar af op de waarde van Grubhub.

Ook meldde de beursgenoteerde onderneming dat financieel directeur Brent Wissink volgend jaar bij de algemene aandeelhoudersvergadering op 24 mei zijn functie neerlegt. De raad van commissarissen van JET begint een zoektocht naar een opvolger.

Alphabet ziet groei van advertentie-inkomsten in tweede kwartaal

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met 7 procent op jaarbasis zien stijgen tot 74,6 miljard dollar. Dat was onder meer te danken aan meer inkomsten uit Google-advertenties, maar ook door de opbrengsten uit clouddiensten. Onder de streep bleef een winst van ruim 18,3 miljard dollar over, tegen 16 miljard dollar vorig jaar.

De cijfers zijn opvallend omdat veel bedrijven juist terughoudend waren met investeringen. Zo bleven de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal nog ongeveer op gelijke hoogte met die in dezelfde periode in 2022.

Het moederbedrijf van Google maakt ook bekend dat financieel topvrouw Ruth Porat een nieuwe rol krijgt binnen het bedrijf. Zij wordt per 1 september als nieuwe topvrouw verantwoordelijk voor wereldwijde investeringen van Alphabet en Google. Tot die tijd zal ze haar huidige functie blijven uitvoeren, terwijl het bedrijf op zoek gaat naar een vervanger.

Microsoft: tragere groei clouddiensten

Ook Microsoft kwam na het sluiten van de beurzen in New York met kwartaalcijfers. Het techconcern achter het Windows-systeem zag de kwartaalwinst met maar liefst 20 procent stijgen tot 20,1 miljard dollar.

De omzet groeide met 8 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, tot 56,2 miljard dollar. Die inkomstenstijging is voornamelijk te danken aan de gestegen opbrengsten uit Microsofts cloudactiviteiten. Die leverden namelijk 30,3 miljard dollar op. De groei van clouddiensten bij het onderdeel Azure 26 procent was echter lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook bij Microsoft gaat de aandacht uit naar AI. "Organisaties vragen zich niet alleen af hoe, maar ook hoe snel ze deze volgende generatie AI kunnen toepassen om de grootste kansen en uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd veilig en verantwoord aan te pakken", zegt Microsoft-topman Satya Nadella. "We blijven gefocust op het leiden van de nieuwe AI-platformverschuiving, het helpen van klanten bij het gebruik van de Microsoft Cloud om het meeste uit hun digitale uitgaven te halen."

Microsoft voegde in mei zijn zoekmachine Bing toe aan chatbot ChatGPT, dat AI gebruikt om logisch klinkende teksten te schrijven. Vooralsnog maakte de zoekmachine alleen deel uit van de premium ChatGPT Plus-service, maar op een later moment zou Bing ook aan de reguliere versie worden toegevoegd. Daarmee wil Microsoft de concurrentie aangaan met de befaamde zoekmachine van Google. Dat heeft een vergelijkbaar systeem met de naam Bard.

LEES OOK: The Magnificent 7: onder aanvoering van Apple heeft Big Tech in de VS een beurswaarde van in totaal $11.000 miljard – dat is bijna 3 keer de economie van Duitsland