Achteraf is het makkelijk praten: maar het was in 2019 heel lastig om géén rendement te maken als belegger. Aandelen, huizen, goud en cryptomunten. Alles is gestegen.

De Amsterdamse AEX-index sloot dinsdag op de laatste (halve) beursdag van het jaar op 604,58 punten. Daarmee staat een plus van 24 procent op de borden voor 2019, het hoogste jaarrendement in tien jaar tijd. Maar aandelen waren zeker niet de enige winnaar van 2019. Ook andere beleggingscategorieën presteerden sterk.

De grote achterblijver is uiteraard spaargeld. Variabele spaarrentes zijn veelal gezakt tot bijna 0 procent en spaardeposito’s, waar geld langer vaststaat, leveren minder dan 1,7 procent rente op. Maar voor het overige is 2019 een uitstekend jaar voor je vermogen.

Het is wel goed om te beseffen dat het niet per se een goed teken is, als verschillende soorten beleggingen zonder uitzondering klimmen.

Eerder deze maand wees president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank erop dat het goedkoopgeldbeleid van centrale banken beleggen met geleend geld spotgoedkoop maakt…en het risico meebrengt van zeepbellen op de beurs en de huizenmarkt. Maar goed, daar kijken we in 2020 wel naar.

In onderstaande grafiekenreeks toont Business Insider de resultaten van 5 vermogenscategorieën: sparen, de eigen woning, goud, aandelen en de bitcoin.

Alle rendementen zijn in euro’s berekend tot en met 31 december. Alleen voor de huizenprijs lopen de data iets achter, omdat de gemiddelde transactieprijs van december nog niet bekend is. Verder is van belang dat het om bruto rendementen gaat. Eventuele beleggingskosten en het effect van de inflatie laten we buiten beschouwing.

Lees ook op Business Insider

Bekijk het beleggingsjaar 2019 in vogelvlucht.
Goud: +21%


Aandelen: AEX +24%


Cryptomunten: bitcoin +99%


Lees meer over geldzaken: