1 mei is een belangrijke deadline voor de aangifte voor de inkomstenbelasting over 2019.

In principe moet je vóór 1 mei de belastingaangifte indienen of uitstel vragen.

Wie geen aangifte doet en geen uitstel aanvraagt, kan een boete krijgen.

Tips nodig over aftrekposten bij de belastingaangifte? Bekijk het overzicht van Business Insider.

Wie nog geen belastingaangifte heeft gedaan over 2019, heeft alleen donderdag nog om dat alsnog te doen. Of als dat niet meer lukt, om uitstel aan te vragen tot 1 september.

Miljoenen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan. Zes op de tien deden dat zelfs al voor 1 april, ongeveer evenveel als in andere jaren. Die mensen krijgen voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

De fiscus is in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus coulant voor mensen die hulp nodig hebben bij hun aangifte en daar iemand voor machtigen. Zij hebben al automatisch uitstel gekregen tot 1 september, omdat deze hulp door alle coronamaatregelen nu vaak niet mogelijk is.

Als je geen uitstel aanvraagt en geen aangifte doet, of je aangifte pas na 1 mei instuurt, dan riskeer in principe een boete. Dat geldt ook als je aangifte onvolledig is.

Maar voordat de Belastingdienst een boete oplegt, krijg je eerst een herinnering toegestuurd waarin de fiscus vraagt of je alsnog aangifte wil doen. Doe je dat niet, dan volgt een aanmaning. Daarin staat een nieuwe termijn waarbinnen je aangifte kunt doen.

Belastingaangifte: wat heb je nodig?

Zeker als je in loondienst bent, vult de Belastingdienst zelf al heel veel gegevens in bij de digitale aangifte. Toch moet je die altijd controleren, want jij bent verantwoordelijk voor de informatie die je naar de Belastingdienst stuurt.

Het komt erop neer dat de fiscus wil weten wat je inkomen is uit werk en woning (box 1), uit aanmerkelijk belang, bijvoorbeeld dividend uit aandelen (box 2), en wat je aan vermogen hebt, zoals een tweede huis, aandelen of spaargeld (box 3).

Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld een jaaropgaaf van je werkgever nodig hebt. En misschien de WOZ-waarde van een eventuele eigen woning. Je hebt dan overigens de WOZ-beschikking met peildatum 1 januari 2018 nodig, die begin 2019 op de mat is gevallen.

Dit lijstje van de Belastingdienst geeft aan welke papieren je in ieder geval bij de hand moet hebben:

  • Burgerservicenummer van jezelf, partner en eventueel je kinderen
  • Bankrekeningnummer
  • DigiD van jezelf en partner
  • Jaaropgave 2019
  • Partneralimentatie
  • Jaaroverzicht betaalrekeningen
  • Jaaroverzicht spaarrekeningen
  • Jaaroverzicht beleggingen
  • WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2018
  • Jaaropgaaf van de hypotheek
  • Betalingsbewijzen van giften, niet-vergoede zorgkosten en studiekosten
  • Gegevens van leningen, schulden, lijfrentepremies, AOV-premies, dividenden

Controleer een vooraf ingevulde aangifte goed. Is het bedrag aan inkomen bijvoorbeeld hoger dan op je jaaropgaaf staat, vul dan niet klakkeloos een lager bedrag in.

Wellicht is elders nog een jaaropgaaf over 2019 te vinden, bijvoorbeeld als je in de ziektewet hebt gezeten en je naast loon ook een uitkering van het UWV hebt ontvangen.

Handige aftrekposten voor aangifte 2019

Heb je nog tips nodig voor de belastingaangifte? Business Insider maakte een uitgebreide serie over aftrekposten voor de aangifte 2019. Bekijk het overzicht hieronder:

Eigen woning

Wie een eigen huis bezit of koopt, wordt geconfronteerd met een woud aan fiscale regelingen. Aan de ene kant moet je extra belasting betalen (zoals overdrachtsbelasting en eigenwoningforfait). Aan de andere kant brengt een eigen woning ook fiscale voordelen met zich mee, zoals hypotheekrenteaftrek en de kosten die je hebt gemaakt om een hypotheek te krijgen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe je fiscaal voordeel kunt halen uit de eigen woning:

Belastingaangifte 2019: hypotheekrente en andere fiscale posten rond de eigen woning


Ziektekosten

Wie gezond is en weinig zorgkosten maakt, kan helaas maar weinig aftrekposten opvoeren. Zo mag je de kosten voor een bril, krukken bij een gebroken been of een doosje paracetamol van de drogist helaas niet in mindering brengen op je inkomen.

Bekijk in het artikel hieronder welke zorgkosten je wél als aftrekpost mag opvoeren:

Belastingaangifte 2019: je ziektekosten


Studiekosten

Studiekosten kunnen een interessante aftrekpost zijn in je belastingaangifte. Maar check wel goed welke kostenposten je in mindering mag brengen, want de mogelijkheden zijn beperkt. Simpel gezegd komt het erop neer dat je alleen de verplichte en noodzakelijke kosten van een opleiding mag aftrekken van je inkomen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe dat in z’n werk gaat:

Belastingaangifte 2019: studiekosten


Giften, alimentatie en kinderen

Giften aan goede doelen gelden als een interessante aftrekpost, maar hiervoor geldt wel een drempel en een maximum. Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie, dan mag je dit bedrag aftrekken van je inkomen. En wie zijn kind laat opvangen door een kinderdagverblijf of geregistreerde gastouder, heeft recht op kinderopvangtoeslag.

Bekijk in het artikel hieronder de belangrijkste aftrekposten voor familiezaken:

Belastingaangifte 2019: giften, alimentatie en kinderopvang


Sparen en beleggen: box 3

Over spaargeld en beleggingen moet je vermogensbelasting betalen in box 3 van de inkomstenbelasting. Maar er zijn ook enkele interessante aftrekposten, zoals schulden en groene beleggingen.

Bekijk hieronder waar je op moet letten bij de belasting op vermogen in box 3:

Belastingaangifte 2019: sparen en beleggen


Reiskosten en heffingskortingen voor werknemers

Bij de belastingaangifte zijn er voor werknemers enkele interessante aftrekposten. Wie met het openbaar vervoer naar zijn werk reist, mag een vast bedrag aftrekken. Ga je met je eigen auto naar je werk, dan heb je geen recht op aftrek. Wel mag je baas maximaal 19 cent per kilometer onbelast vergoeden.

Bekijk in dit artikel hoe je als werknemer kunt profiteren van heffingskortingen en aftrekposten voor vervoer.

Heffingskortingen en aftrekposten voor reizen naar je werk met auto of OV


Aftrekposten voor ondernemers

De belastingaangifte kan je ook als zelfstandig ondernemer de nodige fiscale voordelen opleveren. Voor ondernemers vormt de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek, een belangrijke aftrekpost. Voor zakenlunches en -diners mag je 80 procent van de kosten aftrekken. Voor de aftrek van kosten voor een kantoor aan huis en werkkleding, gelden strenge regels

Bekijk het overzicht van de belangrijkste fiscale voordelen voor ondernemers in dit artikel:

Aftrekposten voor ondernemers bij de belastingaangifte 2019: zakenlunches, belkosten en zelfstandigenaftrek


Ondernemer en auto

Veel ondernemers leggen heel wat kilometers af in hun auto: gemiddeld dubbel zoveel als particulieren. Hoeveel belasting je over je auto moet betalen of mag aftrekken, is afhankelijk van de vraag of de auto behoort tot het vermogen van je bedrijf of tot je privévermogen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe het zit met de fiscale regels rond de auto voor ondernemers:

Ondernemer en auto bij de belastingaangifte 2019: dit moet je weten over bijtelling, kilometervergoeding en btw