Terug van vakantie en bezig met een oude of nieuwe hypotheek? Wees gerust, de hypotheekrentes zijn nauwelijks van hun plek gekomen.

De afgelopen weken lag de hypotheekmarkt plat en werden wijzigingen “van enkele honderdsten” van een procent doorgevoerd door geldverstrekkers, zo signaleert intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week.

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG-garantie is stabiel op 1,84 procent en voor 20 jaar vast staat het gemiddelde tarief op 2,43 procent.

Ook als je wat langer terug (en vooruit) kijkt, is er niet echt reden voor angst om de boot te missen bij de lage hypotheekrentes. Al letten marktexperts wel nauwlettend op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die hield hypotheekrentes de afgelopen jaren kunstmatig laag door te strooien met goedkoop geld.

In 2019 gooit de ECB het roer geleidelijk om, maar de verwachting is dat hypotheekrentes vanaf volgende jaar slechts geleidelijk zullen stijgen.

Hypotheekrentes 10 en 20 jaar vast: kleine bewegingen

Onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep geeft een aardig beeld van de langere termijn.

Tussen 2012 en 2016 daalden hypotheekrentes razendsnel. Maar sindsdien bewegen ze zich binnen een nauwe bandbreedte. Voor de twee populairste rentevaste periodes van 10 en 20 jaar gaat het om verschillen van ongeveer 0,3 procentpunt.

(klik voor uitvergroting)

Natuurlijk is 0,3 procentpunt niet helemaal niets. Op een hypotheeklening van bijvoorbeeld 200.000 euro gaat het om een bedrag van bruto 600 euro per jaar, ofwel 50 euro per maand. Maar vergeleken met de daling van hypotheekrentes met ongeveer 3 procentpunt tussen 2012 en 2016 stelt het weinig voor.

Intermediair De Hypotheekshop stelt in de nieuwsbrief van deze week overigens dat hypotheekrentes op de korte termijn eerder een fractie lager zullen uitvallen dan dat er een stijgende trend aankomt.

Met de start van het naseizoen en de dalende kapitaalmarktrente acht de Hypotheekshop “de kans groot dat veel geldverstrekkers de komende weken hun hypotheekrentetarieven zullen verlagen, de grootbanken voorop die op dit ogenblik minder scherp in hun rentes zijn”.

LEES OOK: Met pensioen als dertiger? Zo rijk moet je zijn – al zeggen ervaringsdeskundigen dat 2 dingen belangrijker zijn dan geld