Satiricus Arjen Lubach is woensdagavond om 20.00 uur zoals hij had aangekondigd gestopt met Facebook. Zowel zijn privé-account als ook de pagina van zijn programma zijn offline gegaan.

De Facebookpagina van het programma werd door bijna 364.000 mensen gevolgd, zijn persoonlijke pagina had ruim 140.000 volgers.

Op Twitter liet Lubach weten dat het heerlijk voelt om van Facebook af te zijn, maar ook dat er onder zijn naam nep-accounts zijn aangemaakt.

Afgelopen zondag kondigde Lubach in zijn programma Zondag met Lubach om de stekker uit zijn pagina’s te halen.

Dit om aandacht te vragen voor de manier waarop Facebook omgaat met de gegevens van gebruikers. Zijn Facebook-evenement BYE BYE Facebook had 31.000 volgers die zeggen hun account te verwijderen. 76.000 gebruikers zijn ‘geïnteresseerd’.

Hoeveel mensen daadwerkelijk afscheid nemen van het platform, zal later vanavond moeten blijken.

Het is slechts één van de succesvolle initiatieven van de presentator. Denk verder aan de Farao der Nederlanden, het protest tegen TTIP of de campagne om soapacteur Erik de Vogel (Ludo Sanders in GTST) te nomineren voor een Zilveren Televizier-Ster. Allemaal gingen ze in razend tempo het internet over. In sommige gevallen zelfs internationaal, zoals The Netherlands Second en nu weer de Facebook-actie.

Interviews geeft hij al even niet meer – een uitzondering daargelaten – naar eigen zeggen omdat hij niets nieuws te vertellen heeft. Business Insider ging op zoek in de krochten van het internet naar 6 willekeurige zaken die je misschien nog niet wist over Lubach.


1. Lubach bedacht het programma Moltalk

2018-03-10 20:52:36 AMSTERDAM - Jan Versteegh (M) maakt tijdens de finale bij VondelCS bekend dat hij De Mol is. Ruben Hein (L) won het programma Wie is de Moi. De andere finalist, Olcay Gulsen (R), blijft met lege handen achter. ANP KIPPA REMKO DE WAAL

De AVROTROS en Arjen Lubach hadden een aantal jaar geleden een kleine fittie. De presentator bedacht voor de omroep het internetprogramma Moltalk, een nabeschouwing van Wie is de mol? Lubach presenteerde het eerste seizoen.

Uiteindelijk werd Moltalk een tv-programma, maar Lubach: die werd niet ingeschakeld of ingelicht. Toen hij zelf aanklopte bij de omroep, bleek van een vergoeding of enige credits geen sprake.

Toen Lubach dit op Facebook gooide met de boodschap dat hij toch een andere visie op fatsoen heeft, krabbelde AVROTROS terug. Op zijn verzoek maakte de omroep 5.000 euro over naar Kika.


2. Lubach begon zijn carrière als taxi-chauffeur

ANP2017-03-24 20:33:54 AMSTERDAM - Arjen Lubach op de rode loper tijdens het Boekenbal in Paradiso. Het jaarlijkse feest der letteren heeft ditmaal als thema Verboden vruchten. ANP REMKO DE WAAL

Nog voor Lubach presentator was, romanschrijver en muziekproducent was hij student én taxichauffeur. Bij elke passagier die instapte, bedacht hij een nieuw personage voor zichzelf, zo vertelde hij aan Esquire. De ene keer was hij een Ier op doorreis, de andere keer een Spaanse muzikant.

In het blad vertelt hij: “Er was een dement vrouwtje dat ik elke week in de taxi kreeg. Elke rit maakte ze dezelfde observaties op exact dezelfde momenten. Dus op een gegeven moment maakte ík die, vlak voordat zij iets kon zeggen. “Goh, wat een mooie huizen daar, ziet u dat?” “O ja, prachtig, wat goed dat u dat ook opvalt!”’


3. Lubach werd ontmaagd door Tanja Nijmeijer

2015-02-10 15:35:00 epa04613343 Dutch Tanja Nijmeijer (C), alias Eileen or Alexandra, member of Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), arrives to attend a meeting of the Historical Commission of the Conflict and its Victims within the peace dialogues between the Colombian government and the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) rebel group in Havana, Cuba, 10 February 2015. Others are not identified. EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Het AD schreef er al over en ook Twan Huijs kwam erop terug toen hij Lubach uitnodigde voor College Tour: op zijn negentiende zou hij ontmaagd zijn door FARC-strijdster Tanja Nijmeijer. Beiden studeerden destijds Romaanse talen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lubach in de krant: “Ze zou een jaar naar Granada gaan en had even geen huis. Ik bood haar een slaapplek aan en van het een kwam het ander.”


4. Lubach werkte mee aan een wereldhit

Naar eigen zeggen werkte Lubach mee aan een wereldhit, zonder daar ooit royalty’s voor te hebben ontvangen. In een interview in de Volkskrant vertelt hij hoe hij samen met een vriend een aantal nummers maakte om mee langs labels te gaan.

Lubach: “Tijdens een van de laatste studiosessies in Los Angeles schreef hij een couplet en een refrein van een liedje, waarna ik een arrangement maakte en de productie deed. (…) ons beste liedje so far.”

Een halfjaar later hoorde hij het nummer terug op de radio. “Het werd een van de grootste wereldhits van dat jaar”, zegt Lubach. Om wie het gaat of welk nummer, dat wil hij niet zeggen in het interview. Hij sprak zijn vriend erop aan, zonder succes.

In plaats daarvan kreeg hij een e-mail van vijf kantjes met ‘vreemde verklaringen’ over dat Lubach echt niks met het nummer te maken had gehad. Volgens RTL Boulevard gaat het mogelijk om de hit Firestone van Kygo.


5. Lubach heeft deze week de woede van veel Egyptenaren op de hals gehaald

De laatste uitzending van Arjen Lubach is opeens onderwerp van gesprek op sociale media en televisie in Egypte. Vele Egyptenaren zijn boos over het item waarin de presentator de presidentsverkiezingen op de hak nam.

Lubach stak de draak met de twee kandidaten: de huidige president Abdel Fattah al-Sisi en kandidaat Moussa Moustafa Moussa, die al voor de verkiezingen zijn steun voor al-Sisi uitsprak. Volgens het tijdschrift Egypt Today heeft Lubach op een “ongepaste manier en zonder enige reden de politiek in Egypte behandeld en zijn veel Egyptenaren beledigd door de uitzending”, schrijft De Telegraaf.

Zoals Lubach al voorspelde kreeg al-Sisi ruim 97 procent van de stemmen, Moussa een kleine 3 procent.


6. Lubach gaat eind dit jaar het theater in

In hetzelfde interview als hierboven vertelde Lubach ook met een eigen theatershow te komen. De voorstelling wordt komisch, maar veel persoonlijker dan zijn satirische programma.

Het is niet voor het eerst dat hij in het theater staat: in het verleden was hij onderdeel van improvisatiegezelschap Op Sterk Water. Twaalf jaar lang trad het gezelschap op in kleinere theaters. Lubach in de krant: “De kick die dat oplevert, is een andere dan die van een geschreven grap waarover lang is nagedacht.”

Of hij niet bang is dat mensen voor een soort Zondag met Lubach live komen? “Dat kan. Als het goed is, is het alsnog leuk natuurlijk, maar een-op-een Zondag met Lubach wordt het inderdaad niet. Dat is hyperactueel en beeldend. (…) De theatershow wordt veel tijdlozer. Bovendien past het deskje niet in mijn auto.”

LEES OOK: Mark Rutte heeft vrijwel altijd dezelfde outfit aan – daar is wel een reden voor te bedenken