Dat Mark Rutte wel opvallend vaak dezelfde kleding aan heeft tijdens het campagnevoeren – wit overhemd, grijs vest, blauwe jas – viel ook satiricus Arjen Lubach op.

Reden voor een item in zijn programma Zondag met Lubach.

Het blijkt een hit: het item werd direct veel besproken op social media en op YouTube heeft het al ruim 60.000 views.

In de uitzending wordt de kledingstijl van de minister-president geanalyseerd. Wat blijkt, al jarenlang heeft hij dezelfde outfit aan tijdens ontmoetingen met het publiek: een blauw winterjack, een grijze sweater met capuchon en een wit overhemd.

Volgens de presentator lijkt het erop dat de VVD’er een ‘speciaal setje om het volk te ontmoeten’ in zijn kledingkast heeft. Daar haakte de redactie vervolgens op in met ‘Modehuis Rutte’: een bedachte winkel in ‘s-Gravenhage met slechts drie artikelen: een blauwe jas, grijze hoodie en een wit overhemd.

Best geklede politiek leider

Opvallend is het item van Lubach wel: in 2013 riep Vanity Fair Rutte nog uit tot de derde best geklede politiek leider ter wereld. Net ná David Cameron en Laura Chinchilla en vóór Barack Obama.

Ook Sander Lusink van Oger geeft Rutte bonuspunten, zo vertelde hij aan Business Insider: “Het is een beetje preken voor eigen parochie, omdat we hem zelf kleden, maar Mark Rutte is de best geklede politicus van Nederland.”

Het familiebedrijf aan de P.C. Hooftstraat biedt maatwerk van merken als Corneliani, Santoni en het eigen OGER RED en kleedt dus de premier. “Hij heeft de strenge privéwens dat hij graag ingetogen gekleed wil worden. Altijd een donker pak, blauwe das, geen pochet. Merken en stoffen van hoge kwaliteit: kenners zien dat. Die zeggen aan de hand van zijn boord: ‘hé, dat heeft hij daar en daar in Napels laten maken’.”

Blauw is daarbij favoriet bij de VVD'er, zowel op het gebied van pakken, als zijn jas. Lusink: “Een donker pak is het meest betrouwbaar, maar zwart komt al gauw somber over. Iets dat je draagt naar een begrafenis of juist tijdens het uitgaan. Donkerblauw is rustiger voor het oog. Om toch vurig over te komen, en dat zag je ook bij Clinton en Trump, wordt het blauwe pak vaak gecombineerd met een rode das. Die geeft het geheel toch meer flair, zo van: ‘ik kan dit land leiden, ik vecht voor jullie’.”

anp mark rutte

"Wat betreft zijn vrijetijdskleding, daar zijn wij helaas niet verantwoordelijk voor", vertelt Lusink. "We hebben geprobeerd hem de winkel in te trekken en ook onze casual merken te proberen. Maar hij blijft toch liever bij zijn - als ik het zo mag noemen - zijn studentikoze look. Het schijnt dat wanneer hij geen officiële afspraken heeft, hij deze outfit ook gewoon in Het Torentje draagt."

Zo komt zijn favoriete jas van J. Lindeberg (à plus minus 280 euro), het non-montuur van het Zweedse Lindberg en zijn schoenen zijn doorgaans grijze Adidas-sneakers of Converse All Stars. Lusink: "Mogelijk gecombineerd met één van onze Maffeis-shirts."

Of hij deze outfit heeft samengesteld met een expert, dat denkt Lusink niet. Is het flauw dat Lubach over zijn kleding begint? "Het belangrijkste is dat hij zich er prettig in voelt, wie zijn wij om daar over te oordelen?"

Uniform

Dat hij voor een 'uniform' kiest, daar is Rutte niet de enige in. Ook die andere Mark, Zuckerberg, gaat al jarenlang voor hetzelfde grijze shirt. Naar eigen zeggen omdat hij het zonde van zijn tijd vindt om hier 's ochtends over na te denken. "Ik wil mijn leven zo simpel mogelijk houden, zodat ik zo weinig mogelijk keuze hoef te maken buiten hoe ik de gemeenschap het beste kan dienen."

Ook Barack Obama is fan van het concept, net als Steve Jobs en Albert Einstein eerder.

2017-02-25 00:00:00 WORMERVEER - VVD-lijsttrekker Mark Rutte voert op het Marktplein campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. ANP REMKO DE WAAL

Of dit ook de reden voor Rutte is, blijft gissen. "Ik vind het wel sympathiek, hij oogt zo heel toegankelijk", legt de expert uit.

"Het is wel een beetje een trend, kijk naar Jesse Klaver. Hij stroopt zijn mouwen op, zodat hij eruit ziet als een doener. Campagnetechnisch valt er dus best wat voor te zeggen. Ik vind het wel leuk dat Rutte privé lekker op All Stars rondloopt. Hij draagt geen dure horloges, hij is geen patser, dat siert hem."

LEES OOK: Snap jij ‘m wel? Twitteraars klagen over wat deze logo’s in de nieuwe NS-treinen betekenen