Het nieuwe seizoen van VPRO’s Zondag met Lubach is zondagavond begonnen met – hoe kan het ook anders – Donald Trump.

In een soort promofilmpje legt Lubach kort uit aan Donald Trump wat Nederland is, welke taal we spreken (‘It’s the best language in Europe’) en wat onze sterke punten zijn (de Afsluitdijk, ‘a great wall’).

Maar naast al die ontzettend geweldige dingen, is Nederland ook ontzettend afhankelijk van de Verenigde Staten, vertelt Lubach op het einde van het filmpje aan Donald Trump. Als Trump een einde maakt aan de NAVO, dan zitten we in de problemen, luidt de boodschap.

“We begrijpen helemaal dat het vanaf nu ‘America First’ is. Maar kunnen we dan ‘The Netherlands Second’ zeggen? Zou dat oké zijn?”

Trump: het is menens

Lubach legt hiermee de vinger op de zere plek. Na de inauguratie van Trump, die er tijdens zijn speech geen doekjes om wond, was er door heel Europa een soort collectieve schrikreactie waarneembaar: het is menens. In de woorden van de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel: “We moeten ons warm aankleden.” De sociaal-democraat noemde de speech van Trump “extreem nationalistisch”.

Trump was tijdens zijn campagne al kritisch over de NAVO. Europese NAVO-landen betalen volgens hem te weinig, en hij is niet de eerste Amerikaanse president die dit zegt – Obama waarschuwde vorig jaar ook al dat het niet langer op deze manier door kan. En de groeiende spanning met Rusland voert de druk ook steeds verder op.

Maar het lijkt er op dat het de harde woorden van Trump zijn die de boodschap pas echt duidelijk maken. In december – vlak nadat Trump de verkiezingen had gewonnen – besloten Europese regeringsleiders al om meer geld te steken in hun legers, om zo het afgesproken minimum van 2 procent van het bruto binnenlands product eindelijk eens te halen.

Lees ook op Business Insider

Zo hopen de Europese leiders uiteraard ook Trump te laten zien dat ze bereid zijn meer geld te steken in de NAVO. Want, zoals Lubach ook zegt, zonder NAVO zitten veel Europese landen behoorlijk in de problemen.