Stijgende grondstoffenprijzen stuwen de beursen – AEX wint een procent

De beurs in Amsterdam is vrijdag met winst aan de handel begonnen. Ook elders in Europa lijken beleggers wat bekomen van de schrik, nadat eerder deze week een renteverhoging in de Verenigde Staten dichterbij bleek dan verwacht. Gezien de vrij lege beursagenda belooft het een rustige handelsdag te worden.

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen staan vrijdag aan het einde van de ochtend op winst. Beleggers zijn bekomen van de schrik dat een renteverhoging in de Verenigde Staten dichterbij bleek dan verwacht. Ook zagen ze de prijzen van olie en andere grondstoffen oplopen.

De toonaangevende AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 1 procent hoger op 432,74 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij en stond op 642,72 punten. De hoofdgraadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,8 tot 1,4 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was met een plus van 2 procent de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De zeven rijkste industrielanden verenigd in de G7 bespreken tijdens hun bijeenkomst in Japan volgende week maatregelen om de wereldwijde overcapaciteit in de staalindustrie aan te pakken, zo maakte het Witte Huis bekend.

Geen verliezers in AEX

Ook ING deed het met een koerswinst van 1,6 procent goed. Verliezers waren er niet in de AEX, alleen overnameprooi TNT noteerde nagenoeg vlak. In de Midkap was TomTom met een winst van 5,3 procent de sterkste stijger. Air France-KLM viel met een verlies van 2,2 procent in negatieve zin op.

Bij de kleine fondsen boog Brill een openingsverlies om in winst. De wetenschappelijk uitgever voorspelde een stijging van de omzet voor dit jaar van 1 tot 3 procent en van de winstmarge met 1 procent of iets meer. Het aandeel steeg 0,6 procent. Value8, dat aankondigde zijn belang in IEX Group te hebben vergroot tot 56,32 procent, verloor bijna 10 procent. IEX daalt meer dan 5 procent.

Dure Zwitserse Frank

Over de grens verloor luxegoederenverkoper Richemont 2,4 procent op de beurs van Zürich. De maker van onder meer Cartier-sieraden en dure horloges worstelt met de dure Zwitserse frank en gaf aan nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien. Verder vielen mijnbouwbedrijven op. In Londen stegen Glencore (3,2 procent), BHP Billiton (2,2 procent) en Anglo (4,8 procent).

De prijs van een vat Amerikaans olie steeg vrijdag met 0,3 procent tot 48,30 dollar. De Brentprijs ging 0,2 procent omhoog naar 48,91 dollar per vat. De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1206 dollar bij het luiden van de slotbel op donderdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

  • Ronald Plasterk

    Ronald Plasterk in het nauw vanwege miljoenenwinst op omstreden patent – hij vroeg Sywert van Lienden als financier

    Plasterk zou in 2022 zijn toenmalige farmaceutische bedrijf ten onrechte hebben opgevoerd als 

  • Dit krijg je in mei aan vakantiegeld, als je brutoloon tussen de €2.000 en €9.000 per maand ligt

    De hoogte van het nettovakantiegeld kan behoorlijk verschillen, afhankelijk van de hoogte van het

  • Topbelegger Ray Dalio ziet kans op een burgeroorlog in de VS stijgen naar 40% – en denkt dat Taylor Swift een goede president zou zijn

    De Amerikaanse topbelegger Ray Dalio denkt dat de politieke verdeeldheid in de VS kan leiden tot

  • Rusland legt beslag op €240 miljoen aan bezittingen van Deutsche Bank

    Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

  • Zonnetje schijnt op de beurs met nieuwe records, terwijl hogere grondstofprijzen mogelijk risico worden voor de inflatie

    Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem wijzen erop dat de krachten die de beurs opwaarts pot

  • Topbelegger Michael Burry voorspelde kredietcrisis in 2008 en gaat nu voor goud

    Michael Burry is niet alleen wat muziek betreft een metalhead, maar is ook gek op edelmetaal. De

  • Ronald Plasterk haakt af als kandidaat-premier voor kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB

    De  PvdA’er is onder vuur komen te liggen door een zaak om een omstreden patent voor een th

  • A single mom of 3 shares how she co-parents. Communication and planning are key, especially when you don’t see eye-to-eye.

    Single mom Angela Marie Christian is co-parenting three children, age 18, 9, and 4. She said she

  • Red Lobster just filed for bankruptcy — but it’s not going to disappear

    Red Lobster has filed for Chapter 11 bankruptcy. The troubled chain said its restaurants will rem

  • Ex-Iranian official partly blames US sanctions for the helicopter crash that killed its president

    Iranian President Ebrahim Raisi died in a helicopter crash in northwest Iran on Sunday. The crash