Apple heeft het aan devotie grenzende geloof van z’n fanbase op het spel gezet. Woensdag gaf het techconcern toe wat anderen al lang vermoedden: dat het stiekem oudere iPhones trager maakt.

Voor critici is dit het bewijs dat Apple oudere telefoons langzamer maakt om de verkoop van nieuwe modellen aan te jagen. Dit is een complottheorie die al jaren de ronde doet op internetfora.

Tot op heden was hier alleen anekdotisch bewijs voor, maar nu heeft Apple toegegeven dat het een bewuste maatregel is.

Hiermee wil het bedrijf naar eigen zeggen voorkomen dat de telefoon zichzelf plotseling uitschakelt als het accupercentage beneden de 30 procent komt. Dat was een probleem waar sommige Apple-gebruikers begin dit jaar mee kampten.

Met deze rechtvaardiging heeft Apple zich ook de woede van z'n eigen fanbase op de hals gehaald.

Op heterdaad betrapt

GeekBench, een techsite, publiceerde maandag tabellen gebaseerd op hun eigen data die laten zien dat oudere iPhones met verslechterde accu's langzamer presteren dan toen ze werden gelanceerd.

Apple Store Employee

Foto: AP

Toch zijn er meer redenen om Apple te wantrouwen. Het bedrijf maakt kunstmatig oudere telefoons inferieur ten opzichte van nieuwere modellen.

De iPhone 4 bijvoorbeeld was prima in staat om de slimme assistent Siri te draaien, maar Apple bewaarde die feature voor het vervangende model, de iPhone 4s. Ander voorbeeld: de camera van de iPhone 3G kon filmen, maar Apple maakte dit niet mogelijk - en wachtte daarmee tot de iPhone 3GS.

Marco Arment, een grote jongen onder de iOS-ontwikkelaars, is kritisch op Apple. "Jarenlang hebben we mensen gerustgesteld. Nee, Apple maakt zijn telefoons niet bewust trager zodat jij een nieuwe koopt", tweet hij woensdag. "De reputatieschade, ongeacht de reden, zal nog zeker een decennium doorwerken."

Arment pleit ervoor om de keuze aan de gebruiker te laten. Als de accu inderdaad dermate verslechterd is dat de prestaties van de telefoon achteruitgaan, moet er bij de instellingen een optie zijn om de snelheid van de processor terug te schroeven, vindt hij.

Business Insider's Matt Weinberger is het daarmee eens. Het echte schandaal is dat Apple voor de gebruiker bepaalde dingen beslist zonder ze daarvan op de hoogte te stellen, schrijft hij.